PHA is ideaal voor de wat drogere huidtypen.

05:03 - 03:01
luistertijd 05:03 - leestijd 03:01

Als trouwe lezer van BeautyJournaal verdiep jij je zonder twijfel regelmatig in werkstoffen in huidverzorging. Je leest INCI-lijsten bijna net zo graag als dat je onze artikelen leest. Je skin care routine bestaat hoogstwaarschijnlijk uit producten met exfoliërende alpha hydroxy acids (AHA) en beta hydroxy acids (BHA). Misschien is het je zelfs opgevallen dat er de laatste periode een derde drieletterige afkorting aan populariteit wint. PHA, de afkorting van poly hydroxy acid.

Nu vraag je je uiteraard af wat poly hydroxy acids zijn en hoe ze verschillen met hun alpha- en beta-naamgenoten. We vroegen het aan enkele internationale dermatologen en om een lang verhaal kort te maken… poly hydroxy zuren kunnen je reddende engel zijn, wanneer je huid (te) gevoelig is voor andere exfoliërende zuren.

skincare

Wat zijn PHA’s eigenlijk?

“Poly hydroxy acids zijn chemische exfolianten, die je kunt beschouwen als een neefje of nichtje van AHA, of eigenlijk AHA next generation,” legt Shereende Idriss uit. Ze is dermatoloog in New York City. “De meest voorkomende PHA’s zijn gluconolactone, galactose en lactobionic acid.”

PHA

Net als AHA’s, verwijderen PHA’s dode huidcellen van het huidoppervlak, hetgeen resulteert in een egalere teint en textuur. Ook zorgt het verwijderen van dode huidcellen ervoor dat de werkstoffen uit het skin care dieper in de huid kunnen doordringen, waardoor ze effectiever zijn.

“PHA’s gaan ook glycatie tegen. Dit is een proces dat zich in je huid afspeelt, wanneer suikers zich hechten aan het collageen in je huid, waardoor het collageen- en elastineniveau afneemt.” Zo vertelt dermatoloog Patricia Wexler, eveneens gevestigd in New York City. “PHA’s zijn rijk aan antioxidanten en stimuleren het herstel van de epidermis.”

pha

Waarin verschillen PHA’s met AHA’s en BHA’s?

“Het verschil zit vooral in de molecuulstructuur,” legt Wexler uit. “De moleculen van PHA’s zijn veel groter en kunnen daardoor minder diep in de huid doordringen dan AHA’s en BHA’s. Ze werken dus vooral aan het huidoppervlak, zonder de diepere huidlagen te verstoren.” Juist deze verstoring van de diepere huidlagen geeft in veel gevallen irritatie. Conclusie: PHA’s geven minder huidirritatie dan AHA’s en BHA’s.

“Een bijkomend voordeel van deze eigenschap van PHA’s is dat ze de huid niet gevoeliger voor zonlicht maken,” voegt Idriss toe.

zonlicht

Zijn PHA’s geschikt voor mijn huid?

Hoe beter je je huid en je huidproblemen begrijpt, hoe eenvoudiger het is om te bepalen welke werkstoffen voor jouw huid het beste zijn. “AHA’s, zoals glycolzuur en melkzuur, dringen diep in de huid, terwijl BHA’s – waarvan salicylzuur de meest populaire vorm is – geschikter zijn voor een vette en acné gevoelige huid,” legt Wexler uit.

“Over het algemeen hebben AHA’s de voorkeur bij een normale tot droge huid, aangezien ze de natural moisturizing factors (NMF) verbeteren en dode huidcellen exfoliëren. BHA’s zijn uitermate geschikt voor de wat vettere huidtypes. Ze vinden hun weg naar verstopte poriën, waar ze sebum en dode huidcellen oplossen. Dit voorkomt acné en post-inflammatoire hyperpigmentatie ten gevolge van acné,” aldus Wexler.

exfolieren

Gaan deze zuren samen in één product?

Jazeker! Misschien is je oog al eens gevallen op producten als Glossier’s Solution, dat een cocktail van AHA, BHA en PHA in één handzaam flesje bevat. Of wat te denken van de Koreaanse Some by Mi 30 Days Miracle productlijn voor de acnéhuid, met AHA, BHA, PHA en tea tree.

Als deze producten met een cocktail van drie zuren net iets te pittig zijn voor je huid, probeer dan eens een product met uitsluitend PHA, zoals Neostrata Bionic Face Cream.

pha producten

Vooral gevoelige huiden zijn gebaat bij PHA

De unieke eigenschappen van PHA, zoals hierboven besproken (een grote molecuulstructuur, werkzaam aan het huidoppervlak) maken dat PHA geschikt is voor vrijwel ieder huidtype. Zeker als je in het verleden irritatie hebt ondervonden bij het gebruik van AHA of BHA, dan is PHA het overwegen waard. Zelfs bij eczeem en atopische rosacea. “PHA is een prachtig alternatief voor AHA en BHA, wanneer je een gevoelige huid hebt en niet goed tegen exfolianten kunt,” zegt Idriss. “Aanvullend is PHA heel geschikt voor de wat drogere huidtypes, aangezien PHA ook vochtbindende eigenschappen heeft.”

Bron

beautyjournaal shop

Lees ook:

Lees ook