Hij tekent helemaal voor je uit hoe hij dat doet

04:10 - 02:30
luistertijd 04:10 - leestijd 02:30

Frank Niessen is plastisch chirurg maar ook littekenspecialist. Hij verdiept zich al jaren in de mogelijkheden om de huid na een operatie mooier te laten helen. Zonder rode, verdikte littekens, maar met fijne dunne streepjes. Hij leidt onderzoeksgroepen aan universiteiten hiervoor. Vooral in de plastische chirurgie luistert het nauw, omdat het daarin heel specifiek over het verfraaien van een lichaamsdeel gaat. Om redenen van schoonheid of na een ziekte of ongeluk.

operatie

 

Er wordt tegenwoordig veel winst behaald door gericht te kijken naar voeding en ontspanning, naar suppletie en speciale cremes en pleisters. Echter is het nog interessanter om naar de andere snijtechnieken in de huid te kijken. Kun je ook opereren met minder snijden, of anders?

In dit artikel vertelt hij over opereren in het gezicht met minder littekens, en hij tekent daarbij hoe hij werkt – je ziet het allemaal in de video’s hieronder.

De onderooglidcorrectie

‘Bij correctie van het onderooglid kun je minder littekens krijgen als je bijvoorbeeld het onderhuidsvet van binnenuit verwijdert. We noemen dat transconjunctivaal werken.

Je haalt dit dan via de binnenkant van het onderooglid weg. En dan kun je volstaan met de aan de buitenkant alleen een reepje huid weg te halen dat overschot gaf.

onderooglidcorrectie

‘Bij een bovenooglidcorrectie is het helaas niet mogelijk om minder littekens te krijgen, tenzij je ook een wenkbrauwlift doet, dan kan het litteken wat korter worden. In de hoek aan de buitenzijde.

De wenkbrauwlift

‘Deze kun je ook uitvoeren vanuit de oogleden. Als je bijvoorbeeld een ooglidcorrectie hebt gedaan, kun je van daaruit ook een wenkbrauw lift doen.

Dat scheelt weer een litteken boven de wenkbrauw, in de haarlijn van de wenkbrauw. Moet je toch meer doen voor een wenkbrauwcorrectie, dan kan dit vanuit de haargrens gebeuren, ook dat is vrij onzichtbaar.

wenkbrauwlift

We noemen dit een endoscopische wenkbrauwlift. Lees ook hier meer over deze wenkbrauwlift.

De facelift

‘Meestal ligt het litteken hiervoor achter het oor in de haargrens. Het is een plek waar een litteken zich ook gemakkelijk verdikt (hypertrofisch litteken). De huid is vrij dun daar.

Ik maak dan meer huid los en probeer het wat te draperen waardoor het meer samentrekt. Mocht je  teveel huid hebben bij je hals, dan moet ik het helaas wel achter het oor doen, in de haargrens schuin naar beneden.

facelift

Het probleem van de ‘dog ear’

‘Hetzelfde probleem ontstaat bij een facelift waarbij je de huid vanuit de jukbeenderen omhoog brengt. Dan krijg je in de buitenhoek van de wenkbrauw een plooitje dat we een ‘dog ear’ noemen.

‘Wat je dan beter kan doen is door een bepaald vlies onder de wenkbrauw heen gaan, de oppervlakkige temporalis. Als je dat gebied losmaakt, richting het jukbeen, dan kun je ook het gedeelte van je wenkbrauw omhoog brengen. Dus wat je bij een wenkbrauwlift doet, dat verleng je door naar je gezicht.

frank niessen

‘De huid die je omhoog tilt gaat ook in zijn geheel mee omhoog richting je hoofd. Je hoeft dan minder huid weg te halen bij je zogenaamde bakkenbaard en scheelt dat weer littekenweefsel.

De liplift

‘Het is ook heel interessant om de mondhoekjes weer omhoog te zetten met een speciale liplift. Hierbij maak je dan een hele kleine driekhoekige snede in de mondhoekjes. Je lift hiermee de mondhoekjes als ze erg naar beneden staan door je natuurlijke anatomie. De littekentjes vallen weg in de mondhoekjes.

lippen

‘Het is een mooie subtiele manier die meer en langduriger resultaat geeft dan wanneer je dit met hyaluronzuurinjectables wilt doen.

Lees ook