Alles over het belang van nutriënten voor sterk en glanzend haar

04:45 - 02:51
luistertijd 04:45 - leestijd 02:51

Naarmate je ouder wordt neemt de haarkwaliteit af. Het dunner worden en verlies van pigment in het haar zijn tenslotte één van de eerste tekenen van veroudering. Verschillende factoren kunnen de haarkwaliteit beïnvloeden denk aan een tekort aan nutriënten in het lichaam, hormonale veranderingen of aandoeningen zoals schildklierproblemen, polycysteus-ovariumsyndroom en alopecia etc.

In dit artikel vertellen we je meer over het haar, het belang van nutriënten en welke drie stoffen bijdragen aan het behouden van sterk en glanzend haar.

haar

Drie fases

Wist je dat een haar in de groeifase zo’n 2 tot 7 jaar kan blijven zitten? Kort gezegd doorloopt de haar 3 fases voordat deze uitvalt, namelijk: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase, dan is de haar klaar om los te laten.

De hoofdhuid bevat zo’n 100,000 haarfollikels waarvan 90% in de groeifase zit. Deze vallen normaal gesproken dan ook niet uit (Park, A. M., Khan, S., & Rawnsley, J., 2018). De haarfollikel bevindt zich in de tweede huidlaag, de dermis, hier bevinden zich onder andere de bloedvaatjes en de haarfollikel haalt hier zijn voeding uit om sterke haren te produceren.

grijs haar

Haarverlies en vervroegd grijs worden

Tekorten aan nutriënten in het lichaam kunnen van invloed zijn op de haarfollikel en kan uiten in haarverlies en vervroegd grijs worden. Deze haarfollikels hebben namelijk verschillende eiwitten, vitamines en mineralen nodig om sterk en gezond haar te produceren.

Daarom zijn (micro)nutriënten waaronder vitamines en verschillende spoorelementen belangrijke componenten in het voedingspatroon voor het behoudt van een goede haarconditie (Almohanna, H. M., Ahmed, A. A., Tsatalis, J. P., & Tosti, A., 2019).

Nutriënten die bijdragen aan de haarkwaliteit

Verschillende nutriënten dragen bij aan het verbeteren van de haarconditie, in deze blog worden drie nutriënten besproken, namelijk biotine (vitamine B8), zink en koper. Biotine en zink hebben meerdere overeenkomsten. Beiden zorgen deze nutriënten voor het behoud van sterk haar, glanzend haar, een goede haarconditie en zorgen voor een normale haargroei.

Zink, koper en biotine voor het haar

Uit welke voedingsbronnen kun je zink en biotine halen en waar moet je op letten? Zink is een spoorelement en komt in kleine hoeveelheden voor in voedingsmiddelen zoals vlees, kaas, verschillende soorten granen, noten en zaden waaronder lijnzaad en schelp- en schaaldieren, zoals oesters.

De opname van zink is zo’n 15-40% en vindt plaats in de dunne darm. De absorptie van zink neemt toe als een tekort in het lichaam is ontstaan. Let echter wel op voor hoge doseringen van zink in suppletie. Hierdoor kan een kopertekort ontstaan. Later in deze column vertellen we hoe je dit kan voorkomen.

zoete aardappel

Biotine

Biotine, vitamine B8, is naast de eerder genoemde punten een wateroplosbare vitamine en speelt een rol bij de activiteit van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij het energiemetabolisme.

Een tekort aan biotine komt bijna niet voor in Nederland en kan worden gehaald uit voedingsmiddelen zoals zonnebloempitten, eieren, zoete aardappel en vissoorten. Een overschot van biotine in het lichaam kan geen kwaad aangezien het overschot wordt uitgescheiden via de urine (Voedingscentrum, z.d.).

vlees

Koper

Tot slot draagt koper bij tot een normale pigmentatie van het haar en is te vinden in voedingsbronnen zoals noten, vlees, graanproducten waaronder brood en cacaoproducten. 100 gram cashewnoten bevat voorbeeld 3,7 mg aan koper en wordt net zoals zink opgenomen in de dunne darm.

Eerder werd benoemd dat bij langdurig gebruik van een hoge dosis zink de koperstatus in het lichaam kan verminderen. Als zink in een supplement zit verwerkt wil je idealiter de verhouding zink en koper 12:1.

haar

Onthoud het volgende:

De haarkwaliteit neemt af met de leeftijd, waarbij het dunner en grijs worden van de haren één van de eerste tekenen van veroudering zijn. Een tekort aan nutriënten in het lichaam kunnen van invloed zijn op de haarfollikel en kan dit uiten in onder andere haarverlies.

Drie stoffen die de haren sterk en glanzend houden zijn biotine (vitamine B8), zink en koper en kunnen uit verschillende voedingsbronnen worden gehaald en eventueel worden aangevuld met suppletie. Hierbij is het belangrijk om te letten op de juiste verhouding zink en koper, 12:1, in supplementen.

 

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook