Melanoom kanker is geen oude mensen ziekte meer

05:12 - 03:07
luistertijd 05:12 - leestijd 03:07

Onlangs pleitte internist-oncoloog Djura Piersma, werkzaam bij het Medisch Spectrum Twente, ervoor dat zonnebrandcreme gewoon gratis beschikbaar moet worden in de strijd tegen huidkanker. Tevens roept hij op om meer schaduwplekken te gaan maken in de openbare ruimten.

Aandacht voor preventie, en meer schaduwplekken

Het is een nobel initiatief dat ik van harte ondersteun. Ik weet dat Jetske Ultee al eens met een grote campagne begon om kingsize verpakkingen zonnebrandcreme tegen een zacht prijs aan baby-en peuterspeelzalen aan te bieden. Zonnebrandcreme is relatief duur, nog altijd. Terwijl het inmiddels al bijna een medisch hulpmiddel is omdat het een vervelende ziekte, die van tumoren kan afremmen.

Parken en stranden zonder schaduw?

Over schaduw in de openbare ruimten verbaas ik me al enkele decennia. Ik weet nog wel dat het Westerpark in Amsterdam op de schop ging. Het moest groots en wijds worden, en dat werd het. Een ding waren ze vergeten: schaduw te creëren, voor al die moeders die er met hun baby’s neerstreken, en bij elkaar klonterden onder de paar schamele bomen die men had laten staan.

Kinderen spelen liever in de schaduw

Typisch gevalletje van tunnelvisie, alleen met je eigen vak bezig zijn. Er is inmiddels trouwens nog niets aan veranderd. Ergelijk, best wel. Maar goed, op het strand is het geen haar beter, en nog elk jaar zie ik jonge ouders met pasgeboren kroost in de bloedhitte naar het strand aftaaien. Als kinderen ergens niet zo van houden: is het wel de volle zon. Als ze in de warmte buitenspelen, doen ze dat het liefst op meer schaduwrijke plekken.

Plaveiselcarcinoom redelijk onschuldig, maar melanoom?!

Huidkanker komt op steeds grotere schaal voor. Gelukkig gaat het meestal om plaveiselcarcinoom wat eenvoudig weg te schrapen is, maar de echt gevaarlijke huidkanker melanoom neemt óók toe. Nog maar enkele jaren geleden dacht men dat de zon er geen invloed op had omdat melanoom ook op niet door de zon blootgestelde stukken huid voorkomt, maar inmiddels is die theorie achterhaald. Hoewel de vorming van kankers überhaupt nog altijd een raadsel blijft, is preventie erg belangrijk. Al was het maar omdat de behandelingen tegen kanker zo buitenproportioneel zwaar zijn, dat je dat liever vermijdt.

Tweede kankersoort bij jongvolwassenen

Melanoom is bij mensen tussen de 15 en 39 jaar maar liefst de tweede meest voorkomende kankersoort. Ook bij een laaggradig stadium kun je 20 jaar later nog uitzaaiingen krijgen, zo stelt Piersma.

Ook bruin worden geeft risico

Verbranding is nog altijd het meest gevaarlijke in het rijtje van zonschades, waarbij DNA-schade ontstaat, maar men zegt nu ook al dat überhaupt bruin worden daar ook al onder valt…..

Francis Wu

Dermatoloog Francis Wu

Wat vindt BeautyJournaal’s dermatoloog Francis Wu er eigenlijk van?

Francis vertelt ons dat hij het een goede ontwikkeling zou vinden als er gratis zonnebrandcreme komt. ‘Je verlaagt dan de drempel om te smeren. Het gaat erom dat je jezelf een bepaalde routine aanleert: om de twee uur opnieuw smeren.’

Hij pleit voor louter minerale filters

Francis is een groot voorstander van minerale filters, omdat die, in tegenstelling tot de synthetische lichtabsorberende filters, meteen na het opbrengen al werken. Het enige wat ze hoeven te doen is licht reflecteren en dat doen ze direct. ‘Daarnaast zijn minerale filters hypoallergeen en geven ze minder kans op puistjes en op opname van de stoffen in de bloedbaan, zoals dat wel met enkele synthetische zonnefilters is aangetoond. De synthetische, lichtabsorberende zonnefilters werken pas na 20 minuten en geven ook meer kans op huidallergie.’

Maar wie gaat het betalen?

Francis geeft aan dat het ontwikkelen van een veilig en goed werkzaam zonnebrandproduct vraagt om kundigheid. ‘Bovendien moet het gefinancierd worden, en wie gaat dat doen? De zorgverzekeraar? De overheid? Hoe dan ook, ik vind het mooie gedachte…..’

De uitzaai-risico’s van melanoom

Dat melanoom na 20 jaar nog kan uitzaaien vindt Francis Wu iets voorbarig gesproken. ‘Dat zijn hele zeldzame gevallen. Of dat gebeurt hangt af van de dikte van het melanoom, het gebruik van immuunsysteem onderdrukkende medicijnen, of je man of vrouw bent, je leeftijd, en de kracht van je eigen immuunsysteem.’

‘Er zijn echter wel aanwijzingen dat dunnere melanomen bij jonge mensen eerder kunnen uitzaaien. Meestal wordt er een sentinel node onderzoek gedaan, waarbij in de lymfeklieren naar uitzaaiingen wordt gezocht. Ik heb de afgelopen jaren twee kinderen van 15 jaar op mijn spreekuur gehad, die melanoom bleken te hebben. Het baart me wel zorgen ja…deze ontwikkeling.’

Lees ook:

 

Lees ook