Journalist Noah Staphorst doet onderzoek en ontdekt een andere waarheid

05:32 - 03:19
luistertijd 05:32 - leestijd 03:19

Waar eerder lipfillers onder jongvolwassenen helemaal ‘in’ waren, dankzij influencers als Kylie Jenner, is er nu een nieuwe populaire behandeling in het plastisch chirurgisch landschap. De ‘cat eye’ behandeling zorgt voor een mooie katachtige look á la Bella Hadid en Kendall Jenner. Is het echt wat het is, of lijkt het mooier dan het is? Journaliste Noah Staphorst onderzoekt de trend.

Wat is een cat eye lift?

Een cat eye behandeling met PDO-threads is in feite een niet-chirurgische wenkbrauw lift. De wenkbrauw wordt bij deze behandeling gelift, om zo een strakkere blik te creëren. Zoals de naam al zegt, lijken je ogen daardoor wat meer op die van een kat.

cat eye

Hoe wordt de cat eye lift uitgevoerd?

Tijdens deze behandeling wordt een kleine, oplosbare draad in de gezichtshuid ingebracht, waarmee de huid omhoog getrokken kan worden. Het voornamelijk bij de cosmetisch arts uitgevoerd. Het biedt deze niet-snijdende specialist de mogelijkheid om toch een alternatief voor een chirurgische lift te geven.

De oplosbare draden zijn bedekt met minuscule haakjes. Deze blijven in het weefsel zitten, trekken het omhoog en de plakken de huid op de juiste plaats. Je kunt de threads eigenlijk overal inbrengen, maar de draden zijn met name populair in het gezicht. En dus om die mooie cat eyes te creëren.

Hoewel draadlift behandelingen niet bepaald nieuw zijn, is het recentelijk pas echt populair geworden.

Kritiek

Toch is er ook veel kritiek op de cat eye lift door middel van die draadjes. Zo noemt de Londense arts Joshua de cat eye behandeling die uitgevoerd door cosmetisch artsen nogal een misleiding.

Geen draadlift maar een chirurgische wenkbrauwlift

‘Bella Hadid heeft bijvoorbeeld geen cat eye PDO-thread lift gehad. Deze transformatie kan alleen bereikt worden door middel van een chirurgische wenkbrauwlift. Deze behandeling heet een  ‘ponytail lift’ , en is de enige manier om dit resultaat te bereiken’.

Wat zijn dan de gevaren van zo’n cat eye thread lift?

‘Littekens, resultaten die niet blijvend zijn, vervormde anatomie, rare rimpels, en het ergste: de behandeling is onomkeerbaar.’

Niet alleen dokter Joshua vind de ingreep gevaarlijk. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is deze behandeling niet veilig en niet effectief. De behandeling met ’threads’ is niet effectief voor het liften van weefselverzakking door veroudering en daarmee misleidend voor de consument: het effect verdwijnt vaak weer na enkele weken, zo meldt de vereniging.

Er zijn in Nederland maar een paar klinieken die de cat eye threadlift behandeling uitvoeren. Op verschillende fora wordt er gesproken over teleurstellende ervaringen en vervelende complicaties.

Maar als je nou toch het ‘Bella Hadid’ effect wil?

Dan moet je bij plastisch chirurg Chia Kao zijn. Met zijn vijftien jaar ervaring is hij volgens Vogue dé man die de toekomst van de facelift revolutionair verandert….Hij is dan ook degene die de ponytail lift heeft bedacht en uitvoert. Wel moet je even in het vliegtuig stappen. De kliniek van Kao bevindt zich namelijk in het zonnige Californië in de United States.

cat eye

‘Een ponytail lift is een kleine facelift. Een traditionele facelift bevat een snee voor het oor. Bij deze behandeling maken we een snee bij de haarlijn. Zie het als een endoscopische techniek die de spieren van de bovenkant van het gezicht strakker trekt. Eigenlijk trekken we het gezicht iets strakker vanaf de bovenkant van het hoofd tot aan de nek.

Wie het effect wil van een echte cat eye look met blijvend resultaat zal toch deze ingreep moeten laten uitvoeren en komt bedrogen uit met een draadlift behandeling.

Waar kun je in Nederland terecht voor zo’n behandeling?

Dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen heeft de draadlift ook een tijd lang uitgevoerd in zijn kliniek en voert deze nog af en toe uit bij specifieke vraag naar de behandeling. ‘Wij merkten dat het een tijd lang een hype was, waardoor er heel veel vraag naar was. Maar we zagen ook dat het effect niet heel lang hield, en dat het toch wel vaak verlittekening en onregelmatigheden veroorzaakte’.

‘De draadlift heeft verschillende metamorfoses onderstaan. Eerst waren er niet-oplosbare draden, vervolgens werden ze wel oplosbaar maar dan waren er weer meer draden nodig waardoor de prijs heel erg hoog werd. Nu zijn er weer nieuwe PDO draden, die in eerste instantie wel goed leken te zijn, maar nu is de vraag naar deze behandeling alweer afgenomen. Het effect blijkt simpelweg niet lang genoeg zichtbaar.

Ponytail lift

Ook Frank Niessen is bekend met het uitvoeren van de ponytail lift in zijn kliniek. ‘Voor de cliënten die toch graag een wenkbrauwlift willen, adviseren wij eerder een ponytail lift of een wenkbrauwlift vanuit een ooglidcorrectie. Daarbij maken wij sneedjes bij de haargrens. Het effect daarvan houdt langer, en de complicaties zijn aanzienlijk minder.’

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook