Het is een feit: we hebben klokgenen in onze huid, en je kunt ze helpen….

07:36 - 04:33
luistertijd 07:36 - leestijd 04:33

Onlangs had ik weer een boeiend interview met de Estlandse dermatoloog Tiina Meder, en sounder van Meder Beauty Science skincare. Deze arts weet niet alleen ontzettend van huid en huidverzorging-formuleringen, ze máákt ook echt te gekke producten, waarvan ik tegen elke schoonheidsspecialiste en huidtherapeute wil zeggen: ga ermee werken! Huiden, in welke conditie dan ook, zelfs de meest moeilijke zoals rosacea, knappen geweldig op.

De nieuwe nachtcrème met focus op je bioritme

Haar assortiment is overzichtelijk, dus áls zij een nieuw product ontwikkeld, wil ik dat meteen weten. Voilà, er is een nieuwe nachtcrème die als een pleister op de wonde in deze ingewikkelde tijd als geroepen komt! Circa-Night.

Slaapgebrek

Ze ontwikkelde hem nadat ze een presentatrice op de Britse tv hoorde vertellen dat ze voor haar programma altijd heel vroeg uit de veren moet, en dat dat aan haar huid begint af te lezen. Tiina verdiepte zich in de problematiek van slaapgebrek, ons bioritme, en de boeiende wetenschap van onze chronologische klok, waar elke cel in ons lichaam naar luistert (als het goed is): de circadiaanse ritmen. Circadiaanse ritmen worden vanuit diepe hersenstructuren aangestuurd.

Negatieve effecten

Een verstoorde nachtrust heeft op verschillende manieren een negatief effect op de huid:

Wetenschappelijk onderzocht

Deze bevindingen kwamen in 2013 al naar voren bij een grootschalig onderzoek gehouden door Estée Lauder Companies, en werd onlangs door Koreaanse onderzoekers ook weer bevestigd – bij vrouwen in de leeftijd van 44-46 jaar. De kenmerken waren na 4 onderbroken nachten (4 uur slaap) al duidelijk meetbaar.

Wie een slecht slaapritme heeft kan ook minder goede herstelmogelijkheden ondervinden na cosmetisch-medische ingrepen.

Huidcellen werken volgens een ritme

Huidcellen hebben biologische klokken – klokgenen die verantwoordelijk zijn voor de cyclische processen in de huid: de huidtemperatuur, het vochtverlies, uitrijping van keratinocyten, circulatie van bloed en lymfevocht, verandering van de talgproductie.

Vochtverlies is in de avond en nacht het grootst. De talgproductie neemt ‘ nachts af en piekt rond het middaguur. ’s Nachts is de huid beter doorlaatbaar, waardoor actieve ingrediënten beter opgenomen worden.

Een Nobelprijs in 2017 voor de ontdekking van circadiaanse ritmen

Het is bijzonder dat het gebruik van nachtcrème jarenlang door huidartsen naar het rijk der fabelen werd verwezen. Men zei dat er nimmer aangetoond was dat de huidbiologie zich ’s nachts anders gedroeg dan overdag. Maar niets is minder waar.  Circadiaanse ritmen bestaan, en hiervoor werd in 2017 de Nobelprijs toegekend voor Fysiologie en Geneeskunde aan Jeffrey C. Hall Michael Mosbach en Michael W. Young. Het diende als basis voor de latere onderzoeken naar het effect van de klokgenen.

Hulp voor collageen producerende eiwitten

Tiina kwam een gloednieuwe werkzame stof op het spoor, een bacteriefamilie genaamd Lodobacter ssp, die gevonden werd in gletsjers die smolten, in het Zwitserse Valais. Deze bacterie is wonderlijk in staat om het uiteenvallen van de eiwitstructuren van collageen en elastine, als gevolg van verstoorde circadiaan ritmen, tegen te gaan. Fibroblasten, die deze soepel houdende vezels produceren liggen normaliter is driedimensionale structuren en hiervoor krijgt het hulp van zg. chaperonne eiwitten. Deze eiwitten worden geproduceerd als je in diepe slaap bent. Hoe minder er gemaakt kan worden, hoe slechter dat is voor het elastisch houden van je huid.

Hulp voor de energiecentrales in je celkernen

De bacterie is gevangen in een gepatenteerde formule die men Ice-Awake noemt (vernoemt naar de vindplaats in smeltende gletsjers). Tiina vertelde me dat ze erg onder de indruk van deze vondst was, en blij was dit te kunnen gebruiken in haar nieuwe nachtcrème. Ze vult aan: het heeft überhaupt ook een positieve invloed op de batterij in je cellen: de mitochondriën. Het is heel lastig om die optimaal te laten functioneren. De wetenschap ontdekt, ook bij ziekte dat mitochondria gewoon niet optimaal functioneren.

Hulp van peptiden

Load the battery! Dus! Een andere route om het collageen te beschermen, het collageen type I wordt het makkelijkst aangetast door slaapverstoring, loopt via het gebruik van soja-extract. Hoe minder collageen type I aangemaakt wordt, hoe sneller de huid er vermoeid uit ziet.

Tiina’s nieuwe nachtcrème is verrijkt met een complex van glycoproteïne (in de vorm van peptiden), afkomstig uit soja die de productie van elastische weefsels een prikkel kunnen geven. De gepatenteerde stof heet Pro-Coll-One+. Uit onderzoek van de producent van deze stof heeft het een vergelijkbaar gladmakend effect als palmitoyl pentapeptide-3 en retinol. En Tiina zou Tiina niet zijn als ze niet iets met probiotica zou hebben gedaan!

meder ingredienten

Ook probiotica helpt bij energiestimulatie

Ze heeft gebruik gemaakt van Sirtalice, een gepatenteerd probioticum uit plankton dat op 3,5 km diepte in de Indische oceaan gevonden wordt. Ook dit heeft een positieve invloed op de aanmaak van collageen type I, maar ook op het blokkeren van enzymen die juist collageen kapot maken. Echter is het allerbelangrijkste de bijdrage aan de energieproductie in de mitochondria. Dit heeft al een instant effect binnen een kwartier na aanbrengen op de huid. De huid ziet er steviger uit, en dit effect houdt enkele uren aan.

In de nieuwe nachtcrème is ook sheabutter te vinden om de huid een zijdezacht gevoel te geven en vitamine B5 dat kalmerende eigenschappen heeft.

Waarom ik het bijzonder vind

Wat ik met name zo bijzonder vindt is hoe snel de ontwikkelingen gaan die bijdragen aan een verbeterde energieproductie in de cellen. We komen er steeds meer achter hoe belangrijk de mitochondria zijn om cellen gezond te houden. Voor onze algehele gezondheid, in de strijd tegen verouderingsziekten.

Nachtcrème heeft wel degelijk nut

Mooi zijn ook de nieuwe inzichten dat we wel degelijk een bioritme voor dag en nacht voor onze huid hebben. Het is spannend om te zien dat dat er werkzame stoffen ontwikkeld worden om een positieve prikkel aan dit ritme te kunnen geven als het verstoord is – heel doelgericht zelfs.

Getest…

Tiina Meder heeft in de loop der jaren heel veel prachtige producten ontwikkeld. Ik heb er zelf een achttal getest en was onder de indruk. Ook schoonheidsspecialiste Su Chen heeft producten maandenlang getest tegen haar rosacea, en dit droeg eraan bij dat ze Meder nu in haar salon voert. Ze is helemaal overtuigd geraakt van het merk.

Lees ook