We hebben een aantal gezondheidsadviezen voor je.

04:06 - 02:28
luistertijd 04:06 - leestijd 02:28

Op BeautyJournaal besteden we al vele jaren aandacht aan de problematiek van lekkende/zwetende siliconen implantaten. Voorheen spraken we van het asia-syndroom, tegenwoordig wordt het ook wel ‘breast implant illness’ genoemd.

Siliconen eruit, lichaamseigen vet erin

Steeds meer vrouwen laten ze vanwege opstapelende klachten dan ook verwijderen. Op BeautyJournaal laten we regelmatig zien wat er gebeurt als je implantaten eruit gaan, we we tonen resultaten van een borstopvulling met lichaamseigen vetweefsel.

Implantaten worden poreus

Doordat het omhulsel van implantaten in de loop der jaren poreus wordt, lekken er miniscuul kleine deeltje weg het lichaam in. Hiervoor is inmiddels bewijs, ondermeer van onderzoeker Henry Dijkman in Nederland.

Zorgen, ook bij implantaatdraagsters na borstkanker

Maar de hamvraag blijft natuurlijk: hoe krijg je die siliconen deeltjes uit je lijf, als ze er eenmaal in zitten? We krijgen er veel vragen over, en ook steeds vaker van vrouwen die borstkanker hadden en die erg gemakkelijk aanbevolen werd om de borst leeg te laten halen en dan op te vullen met een implantaat. Vooral deze groep maakt zich nog meer zorgen, gezien het ziekteverleden.

Niet iedereen heeft klachten

Het is ingewikkelde materie. Het begint al bij de vraag of ze uit het lichaam moeten. Er zijn immers nog altijd meer vrouwen zonder klachten, die borstimplantaten dragen, dan met klachten. Echter kan het ook zijn dat de vrouw de klachten niet onderkent, of toeschrijft aan stress of overgang of iets dergelijks. De meeste vrouwen schrijven ons dat ze de klachten niet thuis kunnen brengen.

De geneeskunde en wetenschap weet ook nog te weinig hoe siliconen deeltjes zich gedragen in het lichaam, en ook niet hoe je ze uit het lichaam verwijderd krijgt.

Via de lymfe naar de bloedbaan

Wel is duidelijk dat de siliconendeeltjes via de lymfebanen in het bloed komen en dat je ze uit plast. Ook is duidelijk dat ze makkelijker hechten aan vetweefsel, waaronder zenuwen en hersenen.

Hoe lang duurt het?

Ons lichaam is er op ingesteld om alles dat niet in het lichaam hoort te verwijderen, zo ook de siliconendeeltjes. Artsen laten mij weten dat ze er vanuit gaan dat de meeste deeltjes op termijn verdwijnen, maar hoe lang dat kan duren, is onbekend. Men vermoed dat hoe langer je klachten hebt, hoe langer deze periode zal zijn.

Zorg voor gezond werkend immuunsysteem

De adviezen tot nu toe beperken zich tot het goed voor jezelf zorgen en stress te minimaliseren. Denk aan een wandeling elke dag van minstens een half uur in de buitenlucht. Voldoende nachtrust en meditatie beoefenen.

Extra supplementen

Ook op voedingsgebied zijn er wat algemene adviezen: geen rood vlees eten, zo min mogelijk gluten, zuivel en suiker. Extra inname van vitamine D, resveratrol, chlorella, kurkuma (mits je geen anti-hormoon medicijnen slikt in verband met borstkanker) en omega 3-vetzuren. Veel verse groenten en fruit.

Reiniging

Ook sauna en magnesiumbaden zijn aan te raden voor reiniging en ontspanning. Deze adviezen zijn erop gericht om stress te reduceren, ontspanning te bevorderen en het immuunsysteem sterk te houden.

Lees ook:

Lees ook