Je huid wordt zo mooi, dat je geen foundation meer nodig hebt…

10:08 - 06:05
luistertijd 10:08 - leestijd 06:05

In de slipstream van de Corona pandemie kijken we niet alleen steeds meer naar de gezondheid van ons immuunsysteem, maar ook naar de gezondheid van onze huid. Wat smeren we erop? Is dat veilig, en niet te irriterend? Als het om de gezondheid van onze huid gaat, tekent zich een tendens af dat we dat steeds zachter willen – en doeltreffend. We willen een mooie stralende huid die in staat is om zichzelf gezond te houden.

absolution

Alles klopt, bij Absolution

Enkele jaren geleden zag ik het merk Absolution voor het eerst op de beurs. Ik was gefascineerd door de uitstraling: de illustraties, en de boodschap. Toen ik twee jaar geleden Isabelle Caron, de vrouw achter dit mooie natuurlijke merk ontmoette, werd me ook echt goed duidelijk hoe prachtig de formuleringen zijn. Mijn plaatje was compleet. Dit klopt!

Shop hier online

 

Enlight484

Respect voor het ecosysteem van de huid

Annelies Bisseling is trainster voor Absolution. Ministry of Beauty in Apeldoorn is de distributeur. Annelies vertelt me vol trots waarom Absolution gestaag de markt verovert (inmiddels al meer dan 150 salons en maandelijks groeit dit): ‘Er is grote behoefte aan een concept dat het ecosysteem van de huid respecteert. Het veelvuldig irriteren van de huid is passe – echt geen moderne visie meer. Het werkt hoor, maar den duur creëer je alleen maar een nog gevoeliger huid’, zegt ze. ‘De behoefte aan een natuurlijk gezonde huid, die niet strak staat, te rozig is, die echt huid de huid laat zijn, neemt toe.’

Irriteren is passe

Annelies Bisseling, trainer van Absolution

Annelies, en in haar kielzog een groeiende groep schoonheidsspecialisten kijkt met steeds meer ontzetting naar het geweld dat huiden wordt aangedaan.‘Zware peelings, te irriterende licht- en laserbehandelingen, dermabrasie, microneedling. Zelfs op gevoelige, door rosacea of acne aangedane huiden. Je schrikt er gewoon van.

‘Terwijl de natuur barstensvol heilzame stoffen zit die ook een stimulerende werking op je huid hebben, zonder dat daarvoor het natuurlijke milieu (het microbioom) eerst verstoord moet worden. Maar het gaat natuurlijk om je eigen gevoel van jouw huid. Absolution is een prachtig concept voor vrouwen en mannen die graag een natuurlijke weg bewandelen in het leven.’

 

Het ongemak van nanosferen

Annelies is van mening dat de cosmetica producerende industrie te medisch en kunstmatig is gaan werken. Ze haalt het voorbeeld van de nanosferen aan waarmee werkzame stoffen dieper in de huid gebracht kunnen worden en zelfs de bloedbaan bereiken. Dit is afgekeken van de medische pleisters met pijnstillers en nicotine.

Hou de kracht van plantencomplexen intact

‘Moet je dat willen? Het gaat dan vaak ook nog om geïsoleerde stoffen omdat die beter te onderzoeken zijn met de huidige kennis. Terwijl de plantenwereld bestaat uit complexen. De materie is vele malen ingewikkelder en nog steeds door de mens niet goed te doorgronden, dus gaat men op zoek naar hapklare brokjes. Maar het zijn de complexen van stoffen in de natuur, die een plant of boom voeden en beschermen en die de heilzame werking ook voor ons kunnen hebben.’

Rozenbottelolie

‘Neem bijvoorbeeld Rozenbottelolie,’ vervolgt ze, het bestaat vooral uit onverzadigde vetzuren, naast linolzuur en oliezuur. Het bevat ook een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren. Er zitten ook hoog werkzame vetbegeleidingsstoffen zoals carotenen (vooral beta-caroteen) wat de olie enigszins rood kleurt, vitamine E, en plantensterolen, en het  bevat het kleine hoeveelheden trans-retinolzuur.

Natuurlijke tretinoïne, zonder bijwerkingen

Trans-retinolzuur (een stofwisselingsproduct uit vitamine A) is een zuur dat gebonden is aan de onverzadigde vetzuren in de rozenbottelolie. Door deze binding wordt het zeer actieve trans-retinolzuur bij contact met de huid door de huideigen lipasen (enzymen) gesplitst en komt het langzaam vrij. Het is te vergelijken met tretinoïne (dit is het synthetisch geproduceerde retinolzuur dat de cosmeticaindustrie toepast), maar dan zonder de bijwerkingen.

Het is onder andere verwerkt in de L’ Huile Addiction, de L’Essence Botanique Éclat, Brume Systémique en de Booster Superfood.

Shop hier online

 

Werk samen met het zelfhelend vermogen, zonder schade te berokkenen

Absolution maakt geen gebruik van nanosferen. Maar ook niet van siliconen, synthetische conservering, kleurstoffen. Wel van natuurlijke geurstoffen. Volgens Annelies, en dat zien wij natuurlijk ook, is de aandacht voor het ecosysteem van de huid als orgaan groeiende. De mens (en dier, en plant) beschikken over een zelfhelend vermogen. In alternatieve geneeskunde is daar altijd mee gewerkt, en nu sijpelt het ook steeds meer door in de reguliere wetenschap. Werken met het eigen eco- en afweersysteem is effectiever, veel slimmer, veel gezonder. Maar…het kan soms iets langer duren.

Hoe logisch is het om synthetische stoffen op je huid te dragen?

Annelies: ‘Ik zeg wel eens in mijn trainingen: ik maak twee pannen soep. In de ene pan doe ik petrolaten, plastic, metaal, talk, viooltjes, appel en spinazie. In de andere pan doe ik water, olijfolie, tomaten, courgette en basilicum. Welke kies je dan? Het is toch voor de hand liggend? Iedereen zal voor de laatste kiezen, maar waarom smeer je dan met de eerste?’

Shop hier online

 

Formuleren met plantaardige stoffen is een specialisme

Natuurlijk, een huidexpert kijkt niet alleen naar wat erin zit, maar ook naar de werkzaamheid, en daar raken we een ander interessant punt van Absolution. In de wereld van plantaardige cosmetica tref je veel producten aan die mooi verzachtend werken, maar daar blijft het dan ook blij. Echter, als je goed formuleert, kun je met plantenstoffen goede huidverbeterende effecten bereiken. Medicinaal, maar dan natuurlijk.

De favorieten van Annelies

‘Ik ben groot fan van de L’huile Addiction,’ vertelt Annelies. Hierin zitten maar liefst 27 oliën en bloemenextracten in een zorgvuldig complex. Ze versterken elkaar, in een prachtige basis van cactusvijg-, argan- en jojobaolie. En wat dacht je van het Lift Serum? Het doet echt wat het belooft. Daarvoor werd het ook beloond met de The Professional Beauty Product of the Year award. Of gebruik maar eens een aantal nachten onze nachtcrème Crème du Soir – kijk dan in de spiegel wat er gebeurt….

Krachtiger dan hyaluronzuur

‘Monique, Isabelle vertelde jou al eens over de kracht van planten als Zilverhaar, dat nog krachtiger is dan hyaluronzuur, maar ook zeer sterke antioxidant. Of de Blauwe Madelief, die zeer sterk ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen heeft. Het is delicaat en krachtig. Bij Absolution weten ze perfect hoe ze met stoffen van deze planten moeten werken.’

Alles kan gemengd worden

‘Weet je wat ook zo fijn is: alle producten, serums, boosters en crèmes, kunnen met elkaar gemixt en gematcht worden. Je hoeft niets geïsoleerd te gebruiken, of over elkaar heen. Je kunt je heerlijk samenstellend werken naar eigen inzicht.’

Op een dag gebruik je geen foundation meer….

Annelies vertelt met overtuiging dat met Absolution heel mooi aan huidverbetering gewerkt wordt. Ook ten aanzien van acne en rosacea. ‘Je huid wordt niet meer zo reactief,’ zegt ze. ‘De huidbarrière wordt sterker. De producten werken in symbiose met jouw huid, en niet er tegenin, zoals heel veel cosmetica wel doet. Je krijgt een gezonde, natuurlijk uitziende huid. Een levendige huid, zoals we dat noemen. Hoe mooi is dat. Een glow. Hoe langer je Absolution gebruikt, hoe minder make-up je nodig hebt. Ik ben zelf volledig afgekickt van foundation. Dat voelt vrij hoor😉

Mooie uitspraak van Isabelle Caron: ‘Je huid als interface….’

Haar grootste inspiratie was het boek Le Moi-Peau, ‘the me skin’, van de Franse psycholoog Didier Anzieu, over de link tussen het brein en de huid, en dat alle emotie van je huid is af te lezen, ook wat je niet vertelt. ‘Het is ook jouw ‘me’,’ legt Isabelle uit. ‘Als baby is jouw huid al je identiteit voordat je er überhaupt er een hebt. Ik noem het net als jij ook je interface, communicatie platform tussen jou en de buitenwereld. De inzichten in dit boek vond ik ‘mind blowing’ toen ik het op mijn achttiende voor het eerst las. Ook de hele ecosysteem gedachte die eraan verbonden is, boeit me. Alles is een onderdeel van een groter geheel, een systeem waarin alles met elkaar samenwerkt en het evenwicht probeert te bewaren.

Shop hier online

 

 

Lees ook