Harriet duikt in de wereld van beauty podcasts!

06:16 - 03:45
luistertijd 06:16 - leestijd 03:45

Denk je bij podcasts ook aan leuterende kerels die het hebben over voetbal, muziek uit de jaren’60 of een obscuur boek? Me too. Wat blijkt? De grote tijdschriften hebben er allemaal één, als toevoeging op hun socialmediakanalen. Ook kranten, interessante deskundigen, musea, kledingmerken doen mee. En er is over elk onderwerp wel een podcast te vinden, met heel vaak vrouwen aan het stuur.

Fat Mascarapodcast logo

Nu zocht ik iets ter afleiding tijdens het sporten, iets anders dan muziek. Op een of andere manier stuitte ik op ‘Fat Mascara’, een podcast van twee New Yorkse ladies over beauty. En dit is leuk!

Blijkt dat de serie al draait vanaf februari 2016; er zijn al meer dan 250 afleveringen gemaakt. Daarmee zijn ze een van de eerste in Beautyland en ze staan dan ook altijd in de top van de meest beluisterde podcasts. Terecht.

Journalist en beauty editors

De hosts zijn Jennifer (Jen) Sullivan en Jessica (Jess) Matlin. Beide dames zijn journalist en beauty editors en draaien al lang in het vak mee. Jennifer doet de podcast inmiddels full time, Jessica werkt nog bij Harpers Bazaar. De chemie tussen de dames is geweldig. Jessica is de beeldende verhalen verteller, Jennifer stuurt meer aan en is dol op feitjes en wetenschap.

podcast

Jennifer en Jessica

Het fijne is dat de show een goede structuur heeft, er wordt niet zomaar een end weg gekletst, wat ik bij andere podcasts irritant kan vinden. De podcast wordt twee keer per week gemaakt, op dinsdag en donderdag en ze duren een half tot een heel uur.

Diverse rubrieken

De eerste aflevering bestaat uit de rubrieken: beauty news of the week, question of the week, een paar topics die de dames zelf belangrijk vinden en de show eindigt altijd met ‘Raise a wand to..”  Dat wil zeggen: wat is het product of ding of onderwerp van de week. What are you obsessed with now? De show wordt gesponsored maar daar merk je niets van. Er is geen reclame tussendoor en ze pushen geen producten. Ook een pluspunt vergeleken met andere podcasts, daar zit je soms vijf minuten naar reclame te luisteren.

Interviews met gasten

De tweede aflevering is een interview met een topgast uit de industrie. Dermatologen, plastisch chirurgen, celebrity kappers, visagisten – noem maar op. Grote namen, super interessante info en vooral Jennifer stelt hele goede vragen. Inspirerend en je steekt hier echt wat van op.

podcast

Zijn er ook minpunten? Het intro, waarbij de dames de week doornemen, is niet zo mijn ding, maar velen vinden het juist leuk om wat te horen over the personal lives van de hosts. Je moet ook wennen aan elke vijf seconden een ‘like’ of ‘you know’, zoals dat gaat op z’n New Yorks.

Fat Mascara community

Er is ook een website, Instagram en Facebook community van Fat Mascara met links naar alles wat er besproken is in de shows en natuurlijk commentaren en tips van fans. Ik zou zeggen, scroll eens door de afleveringen en pik één uit die je interessant lijkt – voor je het weet ben je net zo hooked als ik. Lees ook het volledige interview met Jennifer en Jessica via thecut.com.

podcast

Better together 

Natuurlijk heeft Fat Mascara navolging gehad, maar ik vind het niveau van de vele andere beauty podcasts over het algemeen niet zo boeiend. Waarom? Een duo werkt veel beter dan iemand alleen. Meer energie, een andere insteek of mening erbij maakt het spannender. Een persoon alleen is al snel saai, de stem kan irritant of monotoon zijn of de vragen voor de hand liggend. Soms wordt er teveel geleuterd en gaat het nergens over. Een podcast maken is echt een vak, dat blijkt.

De volgende twee shows vind ik wel de moeite waard (ik hou het hierbij even bij Amerikaanse/Engelse uitzendingen – goed voor je taalontwikkeling!). Te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.

Gloss Angeles (‘a beauty podcast with a West Coast perspective’)

gloss podcast

Wat een leuke naam! Kirby Johnson en Sara Tan hebben goed naar FatMascara geluisterd, en dat geven ze ook toe. In een recente aflevering waren de dames van FatMascara in een uitzending van Gloss en vice versa. Er is geen nijd en afgunst in beauty podcast land! Ook Gloss werkt met een vaste structuur van de show en in plaats van ‘raise a wand to…’ stellen zij de vraag aan de gasten: what is on your face? Welke skincare/make-up heb je vandaag opgedaan? De ladies kleppen net zo gezellig als FM, maar de vibe is dus Hollywood, Los Angeles. Beetje hippie, spiritueel (astrologie is hier huge), fashionable en gericht op holistische wellness.

The Beauty Closet by Gooppodcast

Natuurlijk heeft het imperium Goop Inc. van Gwyneth Paltrow ook een podcast met een invalshoek die past bij Goop: acupunctuur, ‘non-toxic clean beauty’, love your body, how to look young, maar ook interviews met goeroes als Bobbi Brown en dr. Barbara Sturm. De show draait geheel om het beantwoorden van vragen, informatie geven en interviews, hier geen persoonlijke verhalen. Gwyneth zelf wordt het hemd van het lijf gevraagd in de eerste uitzending van 24 juli 2019 door de twee Goop beauty editors Jean Godfrey-June en Megan O’Neill. De show is dus nog niet lang draaiende, als je even door-luistert ben je helemaal bij!

Vermakelijk, leerzaam en inspirerend

Tip: luister een podcast als je niet ergens je aandacht bij hoeft te houden, want multitasken kan je brein niet aan. Dus tegelijk lezen of tv kijken werkt niet echt. Maar tijdens een wandel- of fiets rondje buiten, op de crosstrainer in de gym of languit op de bank en in de trein of tram is het heel fijn. Vermakelijk, leerzaam en inspirerend!

beautyjournaal shop

Lees ook