Het is zo simpel: ondersteun je reinigingsorganen gewoon, zeggen deze experts van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid!

03:09 - 01:53
luistertijd 03:09 - leestijd 01:53

Een gezond, gevarieerd en volwaardig voedingspatroon, dat rijk is aan onder andere antioxidanten en B-vitaminen, is essentieel om de gezondheid van de huid te behouden en het huidverouderingsproces te vertragen. Daarentegen hebben kortdurende detoxkuren zelden blijvende gezondheidseffecten en kunnen ze zelfs averechts werken. Hoe populair ze ook zijn, in deze column lichten diëtisten Samantha Jordaans en Inge Backx toe waarom je juist niet moet detoxen!

detox

Ontgiften

Detoxen betekent letterlijk ontgiften. Vooral in januari, na alle feestdagen, zien we vaak dat detoxkuren worden ingezet om het lichaam in korte tijd te ‘resetten’. Natuurlijk zijn de voedingsstoffen die je binnenkrijgt met groentesappen en sommige supplementen goed voor onder andere een stralende huid, maar dat zo’n, laten we zeggen, rigoureuze aanpak zoveel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt is nooit wetenschappelijk bewezen.

Grauw en kwetsbaar

Sterker nog als er bij het detoxen een crashdieet komt kijken, wat vaak het geval is, is de kans groot dat je niet alle voedingsstoffen die nodig zijn voor het behoud van een rustige en jonge huid, binnenkrijgt. Het feit is dat de huid het laatste orgaan is waar voedingsstoffen naartoe gaan, zeker bij eventuele tekorten. Dat iemand niet alles binnenkrijgt wat diegene nodig heeft, kunt je vaak zien aan de buitenkant, denk aan een grauwe en kwetsbare huid. En stel dat iemand na de detoxkuur blijft eten volgens het oude ongezonde voedingspatroon zal er niet veel positiefs veranderen in het lichaam, in ieder geval niet op lange termijn.

Natuurlijk ontgiften

De beste manier om het lichaam te ontzien van afvalstoffen of gifstoffen is het continu ondersteunen van de organen die het lichaam van nature ontgiften. Je hebt dus niets anders nodig dan een goed werkende lever, een gezond en volwaardig voedingspatroon, de juiste vochtinname en dagelijks voldoende lichaamsbeweging en (nacht)rust.

Er zijn wel stoffen waar het lichaam wat meer moeite mee heeft om ze uit te scheiden, bijvoorbeeld dioxines. Deze zitten bijvoorbeeld in vis en kunnen bij een teveel mogelijk opstapelen in het lichaam. Er gelden binnen de voedingsmiddelenindustrie wel strenge regels voor dioxinegehaltes, maar om te voorkomen dat je teveel binnenkrijgt is het vooral belangrijk om gevarieerd te blijven eten.

detox

Praktische adviezen

Dus plaats van het leven op sapjes is het verstandiger om gezond en gevarieerd te eten en drinken, met dagelijks ten minste 250 gram groente en 200 gram fruit, vier koppen groene thee, minder vlees, één keer per week vette vis, het vervangen van geraffineerde graanproducten door volkorenproducten en zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol. En eventueel kun je supplementen gebruiken als aanvulling op de voeding. Kortom, met voeding en (eventueel) suppletie is nog zoveel meer te bereiken, je moet alleen weten hoe.

Deze adviezen zijn slechts een greep uit de Hiermee valt al zoveel winst te behalen voor de huid én algemene gezondheid.

 

Lees hier al onze actuele artikelen over voedingstrends

 

Lees ook