Desiree legt uit waarom je in de zwangerschap een time-out moet nemen, en ze geeft geweldige alternatieven

08:12 - 04:55
luistertijd 08:12 - leestijd 04:55

We hebben de laatste paar jaar een ontzettend leuke zwangerschapshausse onder influencers en dat levert niet alleen schitterende zwangere foto’s op, maar natuurlijk ook prachtige geboorte foto’s. Echter, heel wat van deze jonge vrouwen zijn ook dol op injectables, en dan vraag je je wel eens af: kan je daarmee doorgaan tijdens je zwangerschap? Is dat veilig? Een mooie vraag voor cosmetisch arts Desiree van den Berg, werkzaam bij Dokter Frodo Kliniek in Amsterdam, en zelf momenteel blossoming zwanger van haar tweede kindje!

Cosmetisch arts Desiree van den Berg met haar gezin

Glow op je huid

‘Ik kan er nu over mee praten! Er verandert zoveel in je lichaam, er groeit een prachtig wonder in je lichaam. Je borsten worden groter, en je kan meer vocht gaan vasthouden. Je gezicht kan hierdoor ook voller worden. Meestal geeft dat een mooie glow op je huid.

‘Door mijn zwangerschap ben ik zelfs van mijn acne afgekomen (ik had voor mijn zwangerschap last van hormonale acne). Maar je kan ook één van de pechvogels zijn die juist meer onzuiverheden krijgt in het gezicht.

‘Daarnaast zijn er enorme hormonale veranderingen die je wat emotioneler maken. Je hormoonspiegels zijn torenhoog tot aan de bevalling en daarna kelderen ze. Vandaar dat je je ook mentaal heel wiebelig voelt na een bevalling.

Niet verantwoord tijdens zwangerschap

‘Als cosmetisch arts gebruik ik zelf ook injectables, maar ik vind dat tijdens de zwangerschap niet verantwoord. Dat is ook echt een besluit van onze vakgroep van medisch cosmetisch artsen. Er is niet voldoende bewijs dat het veilig is tijdens de zwangerschap. We weten te weinig of de stoffen toch niet de placenta kunnen passeren en zo het ongeboren kind kunnen bereiken.

Als arts hoor je veilig te handelen

‘Je legt als arts een eed af dat je altijd zult handelen met het veiligheidsbelang van de patiënt voorop. Ik vind dan ook je je als cosmetisch arts hier te allen tijde aan hoort te houden.

Alternatief? De gezichtsbehandeling!

‘Ik heb natuurlijk wel een alternatief voor vrouwen die toch iets aan hun huid willen doen. Denk aan een milde gezichtsbehandeling. Ik zeg met nadruk mild omdat tijdens de zwangerschap de wondgenezing ook minder is.

De Hydrafacial is heerlijk. De huid wordt op een non-invasieve manier gereinigd, gepeeld en antioxidanten en hyaluronzuur worden de huid ingesluisd. Eventueel zou een lichte peeling van melkzuur of glycolzuur ook mogen omdat de huidpenetratie van deze peelings verwaarloosbaar is. Maar liever geen salicylzuurpeelings of chemische peelings vanwege de significante penetratie door de huid en omdat je huid in de zwangerschap nog veel gevoeliger is voor pigmentschade.

‘Naast acne zien we in de zwangerschap ook pigmentverstoringen zoals melasma. Toch vragen we vrouwen te wachten met behandeling hiertegen tot na de bevalling, omdat de huid dan weer zal veranderen – het kan zelfs weggaan.

desiree van den berg

Cosmetisch arts Desiree van den Berg met haar gezin

Waarom je ook moet wachten met modelleren met injectables

‘Ook behandelingen met injectables zijn niet zinvol tijdens de zwangerschap. We doen het niet omdat we het niet veilig bewezen achten, maar ook niet omdat je gezichtsvorm anders kan worden. Ik verloor bijvoorbeeld de V-vorm van mijn gezicht doordat ik ontzettend veel vocht ging vasthouden. Maar gelukkig kwam dat langzaam weer terug na de bevalling.

‘Uiteraard zien we wat er gebeurt in het gezicht van vrouwen in die eerste maanden na bevalling. Die vermoeidheid! De slapeloze nachten en vaak minder tijd voor jezelf of om zelfs maar te eten zorgt ervoor dat je er vermoeid en vermagerd uit kan gaan zien in je gezicht.

Wat wel een idee is: een plan van aanpak voor daarna….

‘Daarom maken we al wel vast een plan van aanpak om je weer lekker op te frissen. Met de uitvoering ervan starten we pas als we ook zeker weten dat je geen borstvoeding meer geeft. Het geeft vrouwen een gerust gevoel, dat het plan er al ligt. Dat het binnen handbereik is, en in afzienbare tijd opgestart kan worden.

Minder holle ogen en wangen

‘Ik kijk in zo’n plan naar tekenen van vermoeidheid: zoals wallen of een gespannen mond. Door afname van volume kunnen de wenkbrauwen iets zakken, wat meer druk van de bovenoogleden op het oog geeft daardoor. De wangen kunnen wat ingevallen zijn waardoor de neuslipplooi iets prominenter kan zijn en de kaaklijn wat minder strak wordt. Een gespannen mond. Je kan het allemaal heel mooi herstellen met een beetje hyaluronzuur.

‘Ik pak dat proces heel geleidelijk aan. Je bent als vrouw nog volop aan het ontzwangeren. Je zoekt je weg nog, ook met je gevoel, in je nieuwe leven. Ik start meestal pas na een half jaar.

desiree van den berg

Cosmetisch arts Desiree van den Berg met haar gezin

Als Botox verslavend is?

‘En wat doe je met Botox? We weten dat het heel verslavend is om je rimpeltjes weer even glad te laten strijken. En na 9 maanden zwangerschap is je Botox ook echt volledig uitgewerkt.

‘Toch vragen we onze cliënten met klem om te wachten tot na de bevalling en als je borstvoeding geeft tot na de borstvoedingsperiode omdat er onvoldoende bewijs is dat Botox niet in de moedermelk terecht komt en dus bij de baby na een behandeling.

‘Maar ik moet je zeggen dat we de vraag ook niet heel vaak krijgen. Er is al voldoende informatie over te vinden op Internet, en met een beetje gezond verstand kun je het zelf ook wel bedenken. Net zoals voor drank en sigaretten, en drugs.

Conclusies

‘Tot er echter meer onderzoek beschikbaar is, wegen wat mij betreft de voordelen bij een cosmetische indicatie niet op tegen het risico voor de ongeboren vrucht. Ik sluit me dan ook aan bij de algemene regel om geen Botox behandeling te overwegen bij een zwangere cliënte omdat recent onderzoek geen doorslaggevend bewijs geeft om het volledig veilig te achten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Dokter Frodo Kliniek. Arts Desiree van den Berg maakt deel uit van het BeautyJournaal expertteam.

 

Wat zegt de literatuur over Botox, fillers en zwangerschap?

Onabotuline Toxine A (Botox®) is door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als een zwangerschap categorie C farmaceutisch product geregistreerd. Dit houdt in dat er geen adequate studies met een placebogroep en een testgroep (RCT-studies) gedaan zijn bij zwangeren en zij adviseren dan ook om alleen een behandeling te doen wanneer de voordelen opwegen tegen de nadelen (*1).

En hoe zit het met fillers tijdens de zwangerschap, mag dat dan wel? Er zijn 21 fillers die goedgekeurd zijn door de Amerikaanse Food and Drug Administration, waaronder collageen, hyaluronzuur, calciumhydroxylapatiet en poly-L-melkzuur (*13). Er zijn geen gerapporteerde veiligheidsgegevens over het gebruik van cosmetische fillers tijdens de zwangerschap, dus gebruik ervan tijdens de zwangerschap wordt dan ook afgeraden.

 

Lees ook