Collageen stimuleren doe je niet door collageen in te nemen of te smeren, het gaat om bouwsteentjes.

05:33 - 03:20
luistertijd 05:33 - leestijd 03:20

Skincare expert en ontwikkelaar Mardge Pascaud timmert al vele decennia aan de weg met huidverbeterende behandelingen. Daarbij werkt ze niet alleen op de huid, maar ook in de huid. Met haar filosofie de Beauty Triangle wist ze ons tien jaar geleden al duidelijk te maken dat suppletie een must is voor een gezondere huid. Nu collageen als bouwsteen voor die gezonde huid weer zo in de belangstelling staat, verklapt ze ons dat ze in 2021 met een echt allesomvattend supplement komt. Als Pascaud een supplement uitbrengt, dat weten we dat het ook zinvol is. Die ervaring hebben we al vele jaren bij BeautyJournaal.

Maar we geven je eerst nog even een stukje educatie:

Wat is collageen?

Collageenvezels zijn belangrijke eiwitten in het lichaam. Collageen zorgt primair voor structuur, samenhang en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsel, waaronder kraakbeen, botten, pezen, gewrichtsbanden, huid en bloedvaten.

In de huid kun je collageen zien als de matras van de huid; het zorgt voor vorm, stevigheid en volume. Er bestaan wel 28 typen collageen waarvan type 1 t/m 4 het meeste voorkomen in het menselijk lichaam. Als collageen niet van mensen afkomstig is van mensen dan kan het zijn van vis, runderen, varkens of planten.

Collageen is een heel groot eiwit. De bouwstenen van eiwitten zijn aminozuren. Het collageen molecuul is een tripel helix. Dit zijn drie lange strengen van aminozuren die rond elkaar zijn gedraaid.

 Wat zijn oorzaken voor afname van het collageen?

Na je 25e neemt de productie van collageen geleidelijk af. Dit is het normale verouderingsproces. Een aantal factoren versnellen dit proces zoals roken en UV licht (zon)

collageen pascaud

Is afname van collageen te voorkomen?

Snelle afname van collageen is zeker te voorkomen door die bepaalde verouderingsfactoren te vermijden. Het voortschrijden van de jaren kun je niet voorkomen dus er zal altijd een bepaalde afname van collageen zijn in het lichaam naarmate de jaren verstrijken.

 Kunnen we verloren collageen weer opbouwen?

Ja! Maar niet door collageen op te smeren of te slikken. We moeten het lichaam de juiste collageen bouwstenen aanreiken en dan het lichaam de juiste stimulus geven om hieruit collageen uit op te gaan bouwen.

 Kunnen crèmes die collageen bevatten dit collageen in de huid brengen?
Nee. Crèmes met collageen zijn veel meer interessant om hun vochtbindende werking en een zacht huidgevoel te geven. Collageen is zelf een veel te groot molecuul om via een crème door de huid te worden opgenomen. Om een effect op collageen opbouw te hebben zou cosmetica de kleinste bouwstenen (de aminozuren) moeten bevatten.

Kunnen voedingssupplementen (drankjes, tabletten) collageen opbouwen?
Ja. Maar ook hier geldt dat wanneer het een supplement is dat collageen bevat de werking gering zal zijn. Het innemen van de exacte collageenbouwstenen is veel effectiever.

collageen pascaud

Het afgelopen jaar heb ik onderzoek gedaan en het vreemde is dat tot nu toe alle collageendrankjes op de markt niet gebaseerd zijn op de exacte aminozuursamenstelling van collageen. Er wordt wel gewerkt met aminozuren maar de juiste verhouding van de verschillende aminozuren werd nergens bereikt.

De aminozuren lysine en proline, worden eerst omgezet naar hydroxylysine en hydroxyproline voordat ze worden opgenomen tot het collageen. Het enzym dat deze omzettingen uitvoert vereist vitamine C als hulpje daarbij.

Vandaar dat een tekort aan vitamine C de omzetting van proline en lysine remt en dus de productie van collageen afremt. Naast de exacte aminozuursamenstelling moet er dus ook vitamine C aanwezig zijn. In het voorjaar van 2021 zal Pascaud een  supplement introduceren dat als eerste àlle bouwstenen in de exacte juiste verhoudingen bevat.

Zijn er nog andere methoden om collageen op te bouwen ?

Ja. Naast het innemen van de juiste aminozuursamenstelling in combinatie met vitamine C en het gebruik van cosmetica met aminozuren en anti-oxidanten kun je ook denken aan behandelingen voor je huid.

Zo is een huidbehandeling met radiofrequentie een behandeling waarbij eiwitten (de zogeheten heatshock proteines) worden aangemaakt die op hun beurt weer stevigheid aan de huid kunnen geven.

Kortom: collageen opbouwen en een mooie stevige huid krijgen is een combinatie van gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten + het innemen van de juiste voedingssuppletie + behandelingen ondergaan bij een huidprofessional.

Bron: Webinar door Mardge Pascaud over  ‘collageen en aminozuren fundering voor een stevige huid’ : bit.ly/careexpertcollageen

Lees ook:

Lees ook