Dermatoloog Francis Wu vertelt!

02:27 - 01:28
luistertijd 02:27 - leestijd 01:28

Het aantal Nederlanders dat huidkanker krijgt groeit sterk. UV-straling speelt hierbij een hele grote rol, maar huidkanker kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan door de zon komen, maar ook door je lifestyle, de zonnebank, roken, stress of luchtverontreiniging. Dit alles leidt tot DNA beschadiging.

dna

Epigenetica van het DNA

Een andere oorzaak kan ook zijn dat de epigenetica van het DNA is veranderd en niet meer goed werkt. Epigenetica betekent letterlijk ‘boven het DNA’, het kan genen aanzetten of juist uitschakelen. Epigenetica helpt lichaamscellen de genen te lezen, zonder aan het DNA te komen, bijvoorbeeld door de fysieke volgorde te veranderen.

Relatie tussen huidveroudering en basaalcelcarcinoom

Een Nederlands onderzoek heeft een andere kijk op dit onderwerp. In dit onderzoek werd de relatie tussen huidveroudering en het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom bestudeerd. Dit is een van de drie meest voorkomende vormen van huidkanker.

Het blijkt dat huidveroudering is gerelateerd aan het ontstaan van basaalcelcarcinoom, en andersom lijkt het erop dat een hoger aangeboren risico op basaalcelcarcinoom voor snellere huidveroudering zorgt, echter is dit nog niet waterdicht. Deze studie (2019) is uitgevoerd bij 604 volwassenen.

Genetische risicoscore

In het onderzoek werd voor alle 604 volwassen deelnemers een “genetische risicoscore” berekend. Dat wil zeggen het aangeboren risico voor het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom. Daarnaast werden op basis van foto’s van het gezicht de leeftijd, het aantal huidrimpels en pigmentvlekken beoordeeld.

pigmentl

Hoe ouder je geschat wordt en hoe meer pigmentvlekken, hoe groter de kans op huidkanker?

Uit de bevindingen blijkt dat volwassenen met een hoger geschatte leeftijd meer erfelijke aanleg hebben op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom. Zij hadden een hogere genetische basaalcelcarcinoom-risicoscore. Ook deelnemers met meer rimpels en meer pigmentvlekken hebben een hoger berekend genetisch risico op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom.

Gevoeliger voor huidkanker, ook gevoeliger voor versnelde huidveroudering

Concluderend blijkt uit dit onderzoek dat de genetische gevoeligheid voor basaalcelcarcinoom ook de snelheid van huidveroudering verhoogt.

Heb jij een vraag aan Francis Wu over je huid? Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook:

Lees ook