Elk jaar produceert de cosmetica-industrie 120 miljard verpakkingen, waarvan de meeste niet worden gerecycled en ook nog eens van plastic zijn.

12:20 - 07:24
luistertijd 12:20 - leestijd 07:24

Duurzaamheid van cosmetica werd tot nu toe vooral bepaald door ingrediënten. Maar verpakkingen hebben ook een enorme impact op het milieu. Elk jaar produceert de cosmetica-industrie 120 miljard verpakkingen, waarvan de meeste niet worden gerecycled en ook nog eens van plastic zijn.

Loop maar eens langs de schappen van de gemiddelde drogisterij. Bijvoorbeeld met shampoos en conditioners. Kans is groot dat het merendeel een plastic verpakking heeft. In het schap met body wash, body lotion en body oil is het niet veel beter gesteld. En ook op de high-end cosmetica counters in de warenhuizen staat voornamelijk make-up in plastic verpakking te pronken.

shampoo plastic

“Is dit de zoveelste marketing hype? Na bio, organic en clean beauty, nu ook plastic free beauty?”

Die gedachte ligt inderdaad voor de hand, aangezien cosmeticamerken natuurlijk altijd uitermate slim weten in te spelen op ontwikkelingen in de markt en in de samenleving.

Je hebt vast wel eens gehoord van de Great Pacific Garbage Patch. Een grote kluwen aan plastic soep in de Great Pacific Ocean. Wist je ook dat deze soep vorig jaar twee keer de omvang had van de Amerikaanse staat Texas? Bekijk ook het volgende filmpje:

Hoewel veel van dit plastic blijft drijven, zinken de zwaardere verpakkingen tot onder het waterpeil, waar ze schade toebrengen aan het mariene milieu, zoals koraal en vissen.

Ook microplastics een probleem

Veel skin care bevat zogenaamde microplastics. Heel veel microplastics. Dit zijn ieniemienie kleine bolletjes van plastics, die je bijvoorbeeld aantreft in scrubs. Vaak in de budget merken, aangezien plastic een lage kostprijs heeft en goedkoper is dan andere exfoliërende alternatieven.

Deze microplastics zijn zo klein, dat de waterzuiveringsinstallaties niet in staat zijn ze uit het water te filteren. Gevolg: de microplastics komen alsnog in de natuur terecht.

En de eindbestemming van deze plastic microbolletjes?

In de maagjes van vissen, walvissen, zeehonden en andere zeedieren. But that’s not all. Wij mensen lopen op onze beurt een risico deze microbolletjes binnen te krijgen, wanneer we vis eten. Je moet je afvragen of een face wash met exfoliërende plastic bolletjes dat allemaal wel waard is.

De oplossing: Low Waste en Zero Waste

In de Verenigde Staten is het inmiddels een begrip: Low Waste (producten met weinig afval) en Zero Waste (producten met helemaal geen afval). Omdat deze termen in Nederland nog relatief nieuw zijn, ging ik op onderzoek uit. Doen we in ons land al aan Low Waste en Zero Waste? Of komen we niet verder dan plastic verpakkingen recyclen in daarvoor bestemde bakken?

Research bij diverse merken leverde een verrassende oogst op. We zijn in Nederland goed op weg. De leukste merken en producten deel ik in dit artikel dan ook graag met je.

Smyle: dé duurzame en nieuwe manier van tandenpoetsen

Tandpasta is nog zo’n typisch verzorgingsproduct dat al jarenlang in een plastic tube zit. En al die tubes komen uiteindelijk op de afvalberg terecht. Smyle introduceert daarom het nieuwe tandenpoetsen, met … heel verrassend… een tabletje in plaats van een pasta.

smyle

Smyle is natuurlijke, vegan tandverzorging die vrij is van microplastics, kunstmatige toevoegingen zoals SLS en allergenen. De Brush Mints zijn verpakt in een composteerbaar kartonnen doosje. Je bewaart ze in het glazen designflesje dat je eindeloos kunt hervullen. Bekijk ook het volgende filmpje:

Hoe werkt Smyle?

Neem een Smyle Brush Mint tabletje, kauw het stuk tussen je kiezen, maak je tandenborstel nat en poetsen maar. Het is even wennen… alsof je op een pepermuntje bijt, ook qua smaak. Ik moet dan ook opletten dat ik de Brush Mint niet meteen doorslik. Zo lekker!

Dankzij de toevoeging van kokosextract schuimt Smyle lichtjes. Minder dan ik gewend ben van mijn gebruikelijke tandpasta. Het is goed om je te realiseren dat schuim geen reinigende functie heeft en je tanden ook zonder schuim schoon worden. Het resultaat van mijn poetsbeurt is inderdaad een fris en schoon gebit.

smyle tanden

Van Nederlandse bodem

“Met deze nieuwe methode bespaar je niet alleen plastic tubes, maar ook water voor de productie van tandpasta”, aldus Smyle oprichter Almar Fernhout. “Smyle wordt in Nederland gemaakt en is daarmee ook nog eens een lokaal product. We werken samen met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, dat als onafhankelijk onderzoeksinstituut de tabletten doortest.”

smyle

Schone tanden abonnement

Hadden we al een abonnement op scheermesjes, Smyle komt nu met een abonnement op schone tanden. Een abonnement heb je vanaf € 5,99 per maand en regel je via wesmyle.nl.

Oolaboo Super Foodies: een low waste herlancering van een bestseller

Super Foodies werd in 2014 gelanceerd en was meteen een bestseller van het haar- en huidverzorgingsmerk Oolaboo. De Super Foodies producten staan bekend om hun samenstelling boordevol voedingsrijke ingrediënten. What’s in a name…

Wist je trouwens dat Oolaboo ‘gewoon’ van Nederlandse bodem is, net als Smyle? Bekijk ook het volgende filmpje:

Zuinig zijn op de wereld

Zes jaar na de lancering van Super Foodies laat Oolaboo in een persbericht weten zich nog beter te realiseren dat we zuinig moeten zijn op de wereld en herlanceert Super Foodies: “Anno 2020 moedigen wij een waste free omgeving aan, door natuurlijke cosmetica met weinig afval te gebruiken.”

Het resultaat? Super Foodies Low Waste Cosmetics. Er worden geen onnodige kartonnen verpakkingen meer gebruikt en grotere inhoudsmaten zorgen voor minder afval. Als karton toch nodig is, is dit FSC gecertificeerd.

Mijn favoriet: de Oolaboo Super Foodies haarverzorgingslijn met Matcha

Het superfood Matcha ken je vast wel. Deze uit Japan afkomstige theesoort is al jarenlang populair onder gezondheidsgoeroes en fit girls. Oolaboo past Matcha toe in de All Purpose Shampoo, Replenishing Conditioner en Matcha Infused Oil.

Matcha zit boordevol antioxidanten en is rijk aan proteïnen, die je haar revitaliseren. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je in de Super Foodies haarverzorgingslijn nog meer voedende ingrediënten.

Neem nou de All Purpose Shampoo:

oolaboo shampoo

Kat-eh-wat?!

Kationisch heeft met elektrische lading te maken. Beschadigd haar heeft namelijk een negatieve lading en guargum is juist positief geladen is. Daar waar het haar het meest beschadigd is (meestal in de punten) zal de positief geladen guargum meer verzorging achterlaten dan op de minder beschadigde delen. Het gaat er als een magneet naar toe.

De All Purpose Shampoo is een heerlijk volle shampoo, waarvoor ik echt even de tijd moet nemen om hem in mijn haren te masseren. Eerst opschuimen in mijn handpalmen met een beetje water maakt het makkelijker.

Shop hier online

 

oolaboo conditioner

Plantaardige oliën in plaats van siliconen

In plaats van siliconen gebruikt Oolaboo plantaardige oliën. In de Replenishing Conditioner vind je bijvoorbeeld Macadamia-olie. Dit is een zachte, voedende olie die niet vet aanvoelt. De olie lijkt qua samenstelling op je huideigen talg. De conditioner maakt mijn haar superzacht en is niet verzwarend.

Voor extra verzorging van droog haar is de Matcha Infused Oil een uitkomst. Deze product bevat een fijne mix van essentiële oliën:

oolaboo olie

Ik gebruik deze olie het liefst op handdoek droog haar, of meng een paar druppeltjes met de conditioner. Aanbrengen op droog haar kan ook, bijvoorbeeld gericht op droge punten.

Beauty Kitchen: Return. Refill. Repeat.

Het hippe cosmeticamerk Beauty Kitchen lanceerde vorig jaar in samenwerking met Holland & Barrett en ondersteund door Plastic Soup Foundation het eerste retoursysteem voor cosmeticaverpakkingen in Nederland. Het systeem heet Return. Refill. Repeat. en werkt als volgt. Je brengt je lege Beauty Kitchen verpakkingen terug naar de winkel, waarna ze teruggaan naar de fabriek. Daar worden ze gereinigd en opnieuw gevuld en gelabeld voor hergebruik. Je ontvangt als bedankje 200 passiepunten op je Holland & Barrett loyalty card.

beauty kitchen

Hergebruiken beter dan recyclen

Jo Chidley, oprichtster van Beauty Kitchen: “Hergebruiken is nóg beter dan recycling, omdat het energie bespaart die je anders voor recycling nodig hebt. De verspilling wordt tot een minimum beperkt, want er wordt niets weggegooid.”

Ook op andere manieren denkt Beauty Kitchen na over duurzame en slimme verpakkingsoplossingen. Zo zijn de omdoosjes speciaal ontworpen om de inhoud te beschermen, zodat tijdens het verzenden geen extra verpakkingsmaterialen als bubbeltjesplastic nodig zijn.

verpakking

Mijn favoriet: de Beauty Kitchen Seahorse Plankton huidverzorgingslijn

De Seahorse Plankton lijn bevat een complex van biologische ingrediënten afkomstig uit de oceaan, waaronder micro-algen, plankton en zeewier. Bekijk ook het filmpje:

Micro-algen zijn rijk aan antioxidanten en proteïnen, waardoor ze heel geschikt zijn voor in skin care. Ze verminderen fijne lijntjes en droogterimpels door je huid te hydrateren, kalmeren de (probleem-) huid, reduceren roodheid en stimuleren de elasticiteit.

Met respect voor de zee en energieneutraal

Beauty Kitchen kweekt de micro-algen in energieneutale fotobioreactoren, een soort hele grote plantenkas. De micro-algen worden dus niet gewonnen uit de oceanen, waardoor het natuurlijke evenwicht niet wordt verstoord.

En je steunt er ook nog eens de zeepaardjes mee!

Beauty Kitchen doneert 2% van de verkoopopbrengst van de Seahorse Plankton lijn aan The Seahorse Trust, een goed doel dat zich inzet voor de zeepaardjes, die zich voeden met dezelfde micro-algen als in de skin care.

Seahorse Plankton Revitalizing Gel Cleanser

Beauty Kitchen Seahorse Plankton Cleanser bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Voor een gereinigde huid en frisse gloed masseer ik de gel met ronddraaiende bewegingen over mijn vochtige huid. Make-up laat zich eenvoudig verwijderen met deze cleanser.

beauty kitchen gel cleanser

Voor een extra effectieve en grondige reiniging combineer ik de cleanser met de Seahorse Plankton Facial Cleansing Konjac Spons. De spons is gemaakt van plantaardige en biologisch afbreekbare Konjac wortels. Konjac is rijk aan mineralen en PH-neutraal. In dit artikel van journaliste Emma lees je meer over deze natuurlijke manier van reinigen.

Seahorse Plankton Bright Eyes Probiotic Serum en Really Radiant Moisturiser

Het oogserum met hippe blauwe kleur bevat onder andere (je raadt het al…) micro-algen, maar ook probiotica. Probiotica tref je steeds vaker aan in huidverzorging; ik schreef er eerder al over.

serum

De Really Radiant Moisturiser is zo’n verzorgingsproduct dat je simpelweg moet hebben. No nonsense, voor iedereen geschikt. Het resultaat: een gehydrateerd huid met een gezonde glow. Niet voor niets ontving de Seahorse Plankton lijn dit jaar een Dutch Beauty Award.

beauty kitchen moisturiser

Shop hier online

 

beautyjournaal shop

 

Lees ook:

Lees ook