Met de favoriete blauw licht beschermers van Corine!

15:11 - 09:06
luistertijd 15:11 - leestijd 09:06

Al enige tijd verkondigen oogartsen dat je ogen vermoeid raken door computers, tablets en smartphones. Sterker nog, blauw licht levert potentieel oogletsel op. Maar steeds vaker gaan ook geluiden op dat het blauwe licht van bijvoorbeeld je iPhone veel schadelijker is voor je huid dan tot op heden werd aangenomen. In dit artikel laten we daarom verschillende artsen aan het woord.

Wat is blauw licht? 

“Blauw licht is licht met een hoge energie en een korte golflengte, zegt Shari Marchbein, dermatoloog en klinisch assistent-professor dermatologie aan de New York University School of Medicine. Blauw licht is onderdeel van het zichtbare lichtspectrum en niet te verwarren met UV-A en UV-B. Bekijk ook de volgende animatie, waarin helder wordt uitgelegd wat blauw licht precies is.

Blauw licht vind je van nature in zonlicht en juist om die reden hebben meer en meer zonnebrandmerken ook bescherming tegen blauw licht toegevoegd aan hun producten. Monique schreef er eerder al een artikel over.

Niet alleen van de zon

“Een van de redenen dat blauw licht de laatste jaren in toenemende mate een probleem is geworden, is dat het niet alleen meer van de zon komt, maar ook van computerschermen, mobiele telefoons en andere digitale apparaten,” legt Marchbein uit.

Eerder sprak ik met Colorescience productexpert Anouk de Groot. Zij deelt het standpunt van Marchbein: “High Energy Visible (HEV) licht, ook wel blauw licht genoemd, vind je bij LED-verlichting, computerschermen en smart devices, zoals je iPhone en iPad. Omdat we tegenwoordig meer en meer met deze apparaten werken, wordt onze huid steeds vaker blootgesteld aan blauw licht. Tot slot leidt teveel en ongecontroleerde blootstelling van de huid aan infraroodstraling ook tot huidschade.”

Zeker nu, tijdens de COVID-19 pandemie, omdat we meer tijd binnenshuis doorbrengen en meer achter de computer zitten dan normaal (denk aan webinars, online meetings etc.), is het belangrijk om de effecten van blauw licht te begrijpen.

Blauw licht is niet uitsluitend slecht voor je, het heeft ook een functie

“Van blauw licht is bekend dat het staar en andere oogziekten kan opleveren,” zegt Marchbein. Maar blauw licht is niet uitsluitend slecht voor je. “Blauw licht speelt een essentiële rol in het behoud van een goede gezondheid, omdat blauw licht je natuurlijke slaap-waak cyclus regelt,” aldus Meenakashi Gupta, assistent-professor oogheelkunde aan de Icahn School of Medicine in New York City. “Blauw licht verbetert ook stemmingen, helpt het geheugen en de cognitieve functies.”

Monique sprak in 2018 al met technisch marketing manager Marina Lefort van Merck, één van de grootste grondstofleveranciers aan de cosmetica-industrie en fabrikant van o.a. minerale zonnefilters. “Het bijzondere met blauw licht is dat het in een gecontroleerde dosis kan helpen tegen acne-uitbraken, omdat het een antibacteriële werking heeft op de huid.”

Alles draait om de dosering

Lefort vervolgt: “In de wetenschap gaat het altijd over doseringen. Wat helend kan werken in een lage dosering of gecontroleerde dosis, kan schadelijk zijn in een hoge dosering. Als je zonder bescherming te lang in de buitenlucht verblijft in de zon, zijn de negatieve effecten van het licht (inclusief het blauwe licht) groter dan de positieve effecten zoals provitamine D synthese en het algemene welzijn.”

Blauw licht is dus schadelijk voor de huid?

Het beste bewijs wat we tot op heden hebben, is dat blauw licht in ieder geval “bijdraagt aan bruine vlekken en hyperpigmentatie, zoals melasma. En mogelijk aan huidveroudering en de afbraak van collageen, wat leidt tot rimpels en huidverslapping,” zegt Marchbein.

Lefort vult aan: “Uit studies blijkt dat bij 415 nanometer een piek met hyperpigmentatie te zien is. Dit komt uit-invitro studies. Dat geeft natuurlijk niet de gehele werkelijkheid aan, maar duidt er wel op dat er iets aan de hand is.”

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van blauw licht nog beperkt

Onderzoek over de effecten van blauw licht op de huid is gaande, zij het helaas nog steeds van beperkte omvang. Uit een kleine studie, gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology in 2010, bleek dat blootstelling van de huid aan de hoeveelheid blauw licht zoals je deze aantreft in de zon meer pigment, roodheid en zwelling veroorzaakt dan wanneer de huid wordt blootgesteld aan een vergelijkbare hoeveelheid UVA-straling. Tien jaar later wordt door dermatologen nog vaak naar deze vroege studie verwezen. Bij gebrek aan actueler onderzoek.

In de studie werden de effecten alleen waargenomen bij mensen met een donkere huidskleur, maar de onderzoekers merkten op dat de pigmentatie ook langer duurde. “Deze studie heeft ons absoluut doen inzien dat blauw licht zichtbare huidveranderingen teweegbrengt. Het effect van blauw licht op de huid dient verder onderzocht te worden, alvorens we solide conclusies kunnen trekken. De eerste voorzichtige resultaten suggereren in ieder geval dat het schadelijk is,” zegt Loretta Ciraldo, dermatoloog in Miami en medeoprichter van Dr. Loretta huidverzorging.

Een andere (eveneens zeer kleine) studie, gepubliceerd in Oxidative Medicine and Cellular Longevity in 2015, suggereert dat blootstelling aan blauw licht de productie van vrije radicalen in de huid kan stimuleren, hetgeen huidveroudering versnelt.

Dus, wat doet blauw licht precies?

“Dermatologen hebben voldoende bewijs om aan te tonen dat zichtbaar licht bepaalde huidaandoeningen activeert. Bijvoorbeeld melasma, waarbij de huid wordt gestimuleerd meer pigment te produceren,” zegt Marchbein. “Er is ook bewijs dat wanneer blauw licht door de huid dringt, er reactieve zuurstofsoorten worden gegenereerd die tot DNA-schade kunnen leiden. Dit leidt dan weer tot ontstekingen en afbraak van gezond collageen en elastine, evenals post-inflammatoire hyperpigmentatie.”

Zon versus scherm

Of we ons echt zorgen moeten maken over onze digitale apparaten (versus blauw licht van de zon) blijkt niet expliciet uit de eerder genoemde wetenschappelijke onderzoeken van 2010 en 2015.

“Hoe meer tijd we doorbrengen achter onze apparaten, hoe slechter de huid waarschijnlijk af is,” zegt Marchbein. Het sleutelwoord in deze is ‘waarschijnlijk’. Op dit moment bestaat er nog geen algemeen beeld over wanneer schermtijd zichtbaar wordt op de huid. Het is bijvoorbeeld onbekend of een 40-urige werkweek achter een laptop eerder leidt tot melasma dan 20 uur video gaming op je smart-TV.

Breed scala aan blauw licht maakt meten onmogelijk

“Er bestaat een breed scala aan blauw licht, waaraan je kunt worden blootgesteld. Dit is afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt en de instellingen van het apparaat. Dit maakt het onmogelijk om blauw licht in generieke termen te meten,” zegt Ciraldo.

Huidproblemen aan de zijkant van het gezicht door mobieltjes

“Ik zie een nieuw patroon van hyperpigmentatie bij sommige patiënten, waarbij ik vrees dat dit afkomstig is van de mobiele telefoon aan hun gezicht,” zegt Ciraldo. Zij volgt de effecten van blauw licht al haar hele loopbaan. “Melasma komt nu vaker voor op de zijkanten van het gezicht dan op de wangen, waar het vroeger altijd het meeste voorkwam.”

Dat is nog niet alles. “Hyperpigmentatie na acne is vaak erger aan de kant van het gezicht waar iemand zijn of haar mobieltje houdt”, zegt ze. “Het lijkt erop dat wanneer de mobiele telefoon direct tegen de huid wordt gehouden, er sprake is van een hoog niveau van blauw licht op de huid.” Daarmee vergeleken is een computerscherm misschien niet zo zorgelijk. “Omdat je er verder vanaf zit,” voegt ze eraan toe.

Werken huidverzorgingsproducten die zich richten op blauw licht nu écht?

Een terechte vraag. Je kunt natuurlijk je vraagtekens zetten bij de effectiviteit van dergelijke producten. Zeker omdat er relatief gezien nog maar weinig bekend is over blauw licht.

“Ik denk dat er in onze hedendaagse samenleving plaats is voor blauw licht huidverzorgingsproducten, vooral als je veel tijd achter digitale apparaten doorbrengt. Zelfs zonder overtuigend bewijs,” zegt Ciraldo. Marchbein is het ermee eens: “Voor mijn gevoel zou ik, vooral omdat we nog niet helemaal zeker zijn van de exacte schadelijke gevolgen, mij proberen te beschermen,” zegt ze.

Minerale zonnefilters en antioxidanten tegen blauw licht

Marchbein raadt verzorgingsproducten aan met ijzeroxide en antioxidanten in de lijst van ingrediënten; deze helpen om de huid te beschermen tegen blauw lichtstralen. “IJzeroxide pigmenten en antioxidanten helpen ook te beschermen tegen blauw licht afkomstig van onze telefoons en computers,” zegt ze.

Lefort van Merck deelt deze mening: “Gemicroniseerde UV-filters op basis van titaandioxide (minerale zonnefilters) blijken een uitstekende bescherming te bieden tegen blauw licht, naast hun bewezen doeltreffendheid als breedband UVA en UVB-filters. Organische filters echter, zelfs de breedbandfilters, kunnen slechts licht absorberen tot 400 nanometer. Deze systemen bieden daarom geen bescherming tegen blauw licht,” zo vertelde ze Monique.

Blauw licht bescherming structureel in skin care?

Naarmate meer onderzoek over blauw licht en de huid beschikbaar komt, verwachten dermatologen dat blauw licht beschermende ingrediënten meer en meer in huidverzorgingsproducten zullen worden toegepast. “Ik gaf in 2019 een lezing tijdens het Society of Cosmetic Chemists Sunscreen Symposium, waar chemici en FDA-medewerkers unaniem van mening waren dat we hoognodig moeten beginnen met het structureel toevoegen van blauw licht bescherming aan zonnebrandmiddelen,” zegt Ciraldo.

Ciraldo voorspelt eveneens dat het merendeel van de zonnebrandmiddelen uiteindelijk zo zal worden samengesteld, dat ze tegen blauw licht bescherming bieden. Dit in aanvulling op UVA-en UVB-licht, maar “het zal nog jaren duren voordat we dit punt hebben bereikt.”

Verander de instellingen van je digitale apparaten

Aanvullend op goede huidverzorging, suggereert Ciraldo om de helderheid van het scherm van je digitale apparaten tot 50 procent te verlagen, of over te schakelen op de nachtstand om beschadiging van de huid te helpen voorkomen. Dim de helderheid echter niet zo sterk dat je ogen overbelast worden. En wil je het risico van hyperpigmentatie reduceren als je belt, kies dan voor hands-free.

De favoriete blauw licht beschermers van Corine

Colorescience Even-Up Clinical Pigment Corrector met SPF 50 

Corrigeert, beschermt en verheldert, en is ook nog eens een perfecte primer voor je (minerale) make-up. Ik ben iedere keer weer aangenaam verrast hoe goed mijn poeders pakken na het aanbrengen van Even-Up. De lichte en universele tint van de formule werkt direct egaliserend op pigmentatie en verkleuring, terwijl zinkoxide en titaandioxide beschermen tegen UVA/UVB-straling, infrarood en blauw licht.

even up

En wat tot slot een mooie added bonus is, is het feit dat Even-Up ook op termijn teint verhelderend werkt door toevoeging van het zogenaamde Lumira complex. Dit complex bestaat uit onder meer fosfaten, fermenten en antioxidanten. Ook mag je Even-Up gebruiken in combinatie met niet-ablatieve behandelingen, zoals IPL en chemische peelings.

Alpha-H Daily Essential Vitamin Mist

Deze heerlijk verfrissende spray bevat Cureberry. Dit is een extract uit de bladeren van de blauwe bosbes. Cureberry stimuleert de huideigen aanmaak van glutathion; het meest krachtige, lichaamseigen antioxidant. Daarnaast is klinisch aangetoond (bron) dat Cureberry een remmende werking heeft op door blauw licht veroorzaakte vrije radicalen. Ook remt het de aanmaak van enzymen die collageen en elastine afbreken.

alpha h mist

Ik gebruik Daily Essential Vitamin Mist na het reinigen, en voor het aanbrengen van serum en crème, op mijn gezicht, hals en decolleté. De spray kan bovendien gedurende de hele dag worden gebruikt over je moisturizer of make-up heen en is ideaal om je make-up na het aanbrengen te fixeren. Klik hier voor meer info over dit product.

Heliocare 365 capsules met varenextract

Heliocare capsules bevatten extracten van de Polypodium Leucotomos. Deze varen ontwikkelde tijdens zijn evolutie van een leven in zee naar een leven op het vasteland een mechanisme om zich tegen de zon te beschermen en schade door de zon te herstellen. Ook bevat Heliocare antioxiderende en herstellende bestanddelen (Cystine, Vitamine B3 (niacinamide), Vitamine C, Vitamine E en Prebiotica) om de huid maximaal te beschermen tegen UVB, UVA, zichtbaar blauw-violet licht en infrarood. Daardoor helpen deze capsules huidveroudering en aantasting van de huid als gevolg van blootstelling aan de zon en schermen te voorkomen.

heliocare

Ik interviewde eerder al Stephan Marks, cosmetisch arts KNMG bij de Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, over Heliocare. Lees het interview hier nogmaals.

AHAVA Dead Sea Osmoter Supreme Hydration Cream met Blue Light Defender

ahava

AHAVA staat bekend om zijn verzorgingsproducten met mineralen uit de Dode Zee. Deze Supreme Hydration Cream met Blue Light Defender is speciaal ontwikkeld om de schadelijke effecten van blauw licht door schermen tegen te gaan.

Het plantaardige complex EnergiNius zorgt voor “digital pollution protection” zoals het merk het zelf noemt. EnergiNius bevat onder meer Indian Ginseng, een belangrijk ontstekingsremmend en anti-oxidatief kruid dat binnen de ayurvedische geneeskunde al duizenden jaren wordt toegepast. Bekijk ook het volgende filmpje:

Wil je meer glow geven aan je (droge) huid? Gebruik de crème dan in combinatie met het Moisture and Radiance Boosting Serum uit dezelfde lijn van AHAVA.

Shop AHAVA online

Dr. Spiller The Signature Ampoules: boordevol werkstoffen en bescherming tegen blauw licht

Van weelderige bloemenvelden vol wilde bloemen tot bergtoppen met eeuwige sneeuw en kristalheldere bergmeertjes… De producten van Dr. Spiller vinden hun oorsprong in de alpen, waar de ‘beauty of nature’ alom aanwezig is. Mijn favoriete Dr. Spiller product is The Signature Ampoule. Een ampul boordevol werkstoffen, die mijn huid in een oogwenk zachter en voller maakt. Vanwege de boost aan hydratatie en de neutrale geur (want: parfumvrij) is ook manlief dol op deze ampullen. Vooral na een lange dag in de buitenlucht met veel (… soms iets teveel) zon.

Dr Spiller Ampoules

Plankton extract legt een satijnen laagje op de huid voor een instant firming effect. Alpine Aloe en Edelweiss verminderen de tekenen van huidveroudering. Butterfly Bush Extract biedt bescherming tegen blauw licht, terwijl stamcellen van Lingonberry de negatieve effecten van ultraviolet- en infraroodstraling tegen gaan. Een topper voor de zomermaanden dus!

Dr. Spiller Store Locator

Lees ook:

Lees ook