Er is veel te weinig aandacht voor de unieke biologie van vrouwen, ze hebben niets met de huidige patriarchale mores. De wellness industrie duikt erop.

09:50 - 05:54
luistertijd 09:50 - leestijd 05:54

De medische wereld heeft een serieus probleem. Het is namelijk opvallend dat steeds meer vrouwen zich steeds minder thuis voelen bij de gangbare medische wetenschap en de wijze waarop artsen te werk gaan en je te woord staan. Het is de rationeel, te protocollair, te afstandelijk, te weinig vanuit de ziel en emotie. Vrouwen zitten nu eenmaal anders in elkaar dan mannen, en staan ook anders in de wereld. De medische wereld is naar het idee van steeds meer vrouwen teveel op mannelijke, technische principes gestoeld.

Te mannelijk, te technisch

Hier zit absoluut een kern van waarheid in. Deze tendens tekent zich mondiaal af, maar ook in ons eigen land. Vrouwelijke artsen die een eigen pad gaan volgen, van veel meer aandacht voor preventie, aandacht voor hoe vrouwen ziekte en genezing ervaren. Speciale klinieken voor vrouwen komen nu op. Dat is een goede ontwikkeling. Maar er is ook geld aan te verdienen op een commerciële manier, en daarop richten pijlen uit de wellness industrie zich steeds vaker. Lifestyle coaches zijn er te kust en te keur, en ze bieden naast mentale ondersteuning ook heel veel suppletie, speciale voedingsprogramma’s en alternatieve therapie aan. Dit kan op zich een hele mooie aanvulling zijn, mits het zinvol gebeurt.

Journalist Hans Blommaert volgde wat meningen uit de wereld….en in het bijzonder wat het wereldomspannende healthplatform Goop aanbiedt. De drijvende kracht hierachter is actrice Gwyneth Paltrow.

Magische therapieën

Nikki Stamp, hart- en longchirurg in Perth, Australië doet verslag in de Washington Post en merkt in haar praktijk steeds meer van de aanwezigheid van de wellness-industrie. Steeds meer patiënten kiezen voor diëten, supplementen en magische therapieën in plaats voor de minder verleidelijke, minder hippe werkzame medicijnen die zij voorschrijft.

Ze wordt, net als iedereen, bestookt met advertenties en e-mails van goedbedoelende vrienden met tips voor diëten en vitaminen die de sleutel zijn tot gezondheid, een lang leven, schoonheid en status.

Zesdelige documentaire-reeks

Op Netflix is sinds een tijdje The Goop Lab te zien. Een zesdelige documentaire-reeks over Goop, het zeer succesvolle wellness- en lifestylebedrijf van actrice Gwyneth Paltrow. Het platform blinkt niet bepaald uit in evenwichtige onderbouwing van alle claims van producten die aangeboden worden, zo luidt het tegengeluid.

Geldverspilling

De niet te stoppen groei van Goop, en van de gehele wellness-industrie, die inmiddels biljoenen waard is, geeft reden tot bezorgdheid bij het regulier medisch establishment. Natuurlijk, in eerste instantie lijkt het hoopgevend. Wat is er tenslotte mis met wellness?

Maar onder het weldadige, gezond uitziende oppervlak van energie, healing, anti-aging behandelingen en 100% natuurlijke mirakels kijkt schuilen ook vraagtekens. Je moet er niet alleen flink voor betalen, het kan ook weleens niet zo gezond voor je zijn.

Wellness kan gevaarlijk zijn

Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld mensen met kanker die kiezen voor alternatieve therapieën zoals homeopathie of speciale diëten sneller geneigd zijn om af te zien van de bewezen therapieën die artsen bieden en daardoor vaker overlijden aan kanker. Dit is natuurlijk een keuze: welke weg je gaat, maar wees je bewust van je keuze.

Er is absoluut veel te zeggen voor gezonde voeding bij ziekte, en daarover is ook voldoende goede documentatie te vinden, bijvoorbeeld op de website Voedingenkankerinfo.nl. Ook de Vlaamse website Kanker.be heeft een heel goede sectie met voedingsinfo. Recent werd ook nog duidelijk uit onderzoek dat bijvoorbeeld een bepaalde manier van vasten heilzaam kan zijn tijdens chemotherapie, omdat de therapie dan beter aanslaat en gezonde cellen zich er ook beter doorheen slaan. Lees er hier meer over.

Medische wereld is veel te patriarchaal – dicteert en heeft weinig oog voor autonomie

Maar nu terug naar de medische wereld. Volgens Stamp, zo vertelt ze aan Washington Post, heeft het medisch establishment er te weinig aan gedaan om zich in een specifieke benadering van vrouwen te verdiepen. En dit werkt de groei van het wellness-aanbod in de hand.  ‘Natuurlijk, er heeft een moderniseringsslag plaatsgevonden, men praat nu veel over autonomie van de patiënt, de regie bij de patiënt, maar de benadering is meestal nog heel paternalistisch (betuttelend – ik weet het beter want ik ben arts) en patriarchaal (vanuit het mannelijk brein ingeschoten). Daarom is het geen wonder dat vrouwen vaak hun heil zoeken in de wellness-wereld.

Te weinig aandacht voor de unieke biologie van vrouwen

Medici houden vaak geen rekening met wat vrouwen willen en vooral nodig hebben. Vrouwen zijn dan ook vaker ontevreden met de medische zorg die hen wordt aangeboden, ze voelen dat hun autonomie en hun unieke biologische en sociale behoeften niet worden herkend en erkend.

Vrouwen lijden vaker aan chronische- en auto-immuunziekten, beiden overigens ook zeer lastig te behandelen door een arts maar nog veel lastiger om mee te moeten leven.

Vrouwelijke patiënten achtergesteld

Zelfs bij ziekten waarbij enorme stappen zijn gemaakt in de behandelingsmethodes worden vrouwelijke patiënten nog steeds achtergesteld. Zo krijgen vrouwen die lijden aan een hartkwaal veel vaker dan mannen te maken met een verkeerde diagnose, inadequate behandelingen en een veel slechter vooruitzicht op lange termijn.

Wachten op een juiste diagnose

Als het gaat om pijnbestrijding krijgen vrouwen in plaats van pijnstiller veel vaker angst-onderdrukkende medicijnen; hun pijnklachten worden niet voldoende serieus genomen. En zelfs bij endometriose moeten vrouwen tot wel zeven jaar op een juiste diagnose wachten.

Vrouwen komen ook nauwelijks aan bod in onderzoeken en studies en dat heeft geleid tot een medische wetenschap waar mannen veel baat bij hebben, maar die het lichaam en de ervaringen van vrouwen nog steeds niet goed begrijpt. En dat is niet te verklaren door biologie maar eerder door structurele vooroordelen binnen de medische wetenschap.

Gezondheid en gevoel

En als je je als vrouw niet serieus genomen voelt door de medische wetenschap, voelt dat ze je niet snappen en niet naar je luisteren, waarom zou je dan niet ergens anders gaan kijken? De wellness-industrie speelt hier slim op in en heeft het gat gevuld tussen gezondheid en je simpelweg goed voelen, een gat dat de medische wereld wijd open heeft gelaten.

Wereld vol hoop

De wellness-industrie beweert alles te zijn wat de medische wereld niet is: egalitair, toegankelijk en hoopvol. In werkelijkheid is de wellness-industrie behoorlijk elitair, geprivilegieerd, en zeker niet vrij van misvattingen, maar voor degene die troost zoekt, en het geld heeft, maakt dat niet uit. Wellness biedt wat de medische wereld ondanks alle wetenschap, deskundigheid en successen niet kan of wil bieden. Dat kan natuurlijk ook te denken geven over wat wetenschap is: ook dat het niet perfect is en altijd onderhevig aan nieuwe inzichten, niet statisch dus.

Medische desinformatie neemt toe

Eind vorig jaar sprak het hoofd van de Britse National Health Service boos over de groei van de wellness-industrie en de schade die het door hen compleet negeren van de wetenschap veroorzaakt.

Medici trekken ten strijde trekken tegen de steeds toenemende medische desinformatie. Maar dat neemt niet weg dat diezelfde medici hun eigen rol in deze kwestie ook moeten erkennen. Medici moeten zo onderhand eens gaan inzien dat ze zelf enorm hebben bijgedragen aan het ontstaan van de Goops van deze wereld.

Eens goed in de spiegel kijken: hou op met die patriarchale attitude

Om de veiligheid van mensen te waarborgen moeten medici uiteraard kritisch kijken naar hetgeen de wellness industrie aanbiedt, maar de medische stand moet ook de hand in eigen boezem steken. Biedt zorg aan die mensen nodig hebben, gecommuniceerd met compassie, begrip en respect voor de autonomie van de patiënten.

Als de medische wereld er zeker van wil zijn dat haar patiënten beschermd zijn tegen de, volgens haar wetenschappelijke standaarden, flauwekul, moeten het patriarchale gedrag dat zoveel mensen wegjaagt, gestopt worden. De medische wereld heeft dit probleem veroorzaakt en zij is dan ook de enige die het kan oplossen.

Bron

Ook leuk om te weten – medische zorg voor vrouwen:

De superartsen in het BeautyJournaal team, met alle aandacht voor jou als vrouw en jouw kernwaarden – ze zijn erop geselecteerd door ons!

Lees ook