Corine doet de test en is fan!

13:32 - 08:07
luistertijd 13:32 - leestijd 08:07

Voor een facial was je vroeger aangewezen op een huidkliniek of salon. De enige beautybehandeling die je thuis zelf kon uitvoeren, was het laten vollopen van je bad met een flinke scheut badolie. De laatste jaren heeft het fenomeen ‘thuispeel’ zijn intrede gedaan en ligt huidverbetering in je eigen badkamer binnen handbereik.

De Retinol Stimulation thuispeel is een speciaal protocol dat bestaat uit meerdere producten voor het krijgen van een optimaal resultaat: Radical Night Repair in combinatie met de Complexion Renewal Pads. Daarom heen gebruik je de juiste cleanser en toner en de juiste aftercare: van crème tot uv-bescherming. Het wordt allemaal uitgelegd in dit artikel.

Ik sprak over thuispeels met ZO Skin Health Product Expert Janet Claassen.  Zij werkt al jarenlang als huidtherapeut met het merk ZO Skin Health en is sinds 2018 bovendien Product Expert bij JC Imp BV. Als ik Janet vraag waarom ZO Skin Health haar zo aanspreekt, antwoordt ze resoluut: “Het is een kwalitatief zeer hoogwaardig merk met effectieve huidverbeterende producten, waarmee je prachtige resultaten boekt. Zowel in de kliniek als thuis. Dat vinden onze klanten ook zo fijn.”

 

zo skin sfeerbeeld

Kan je een voorbeeld geven van zo’n effectief product voor thuisgebruik?

Janet: “Een goed voorbeeld is Radical Night Repair. Dit product bevat een hoge concentratie retinol van maar liefst 1% en werkt in op alle elementen van de huid. Radical Night Repair vernieuwt de epidermis en stimuleert de dermis tot het aanmaken van collageen en elastine. Lijntjes en rimpels nemen af, pigmentvlekjes verminderen en de huidtextuur wordt egaler. 

radical night repair

Er zijn natuurlijk veel meer producten met retinol verkrijgbaar, ook in vergelijkbare hoge concentraties. Wat maakt de formule van Radical Night Repair zo onderscheidend? Waarom zou ik juist dit product kiezen?

Janet: “Het onderscheidend vermogen van Radical Night Repair zit vooral in de aflevertechniek. Deze is gerust innovatief te noemen. ZO Skin Health maakt namelijk gebruik van een zogenaamde oleosome aflevertechniek. Bij deze techniek zit het retinol als het ware ingekapseld in microscopisch kleine bolletjes van fosforlipiden. Deze zijn herkenbaar voor het lichaam, waardoor ze eenvoudig in de huidcellen worden opgenomen. Eenmaal daar aangekomen, geven de bolletjes in ongeveer 12 uur de ingekapselde retinol af.”

Een groot voordeel van deze aflevertechniek is dat de retinol langzaam en gedoseerd in de huid terecht komt. Janet vult aan: “De reactie van de huid is daardoor ook langzaam en gedoseerd, met veel minder irritatie.”

radical night repair

Over irritatie gesproken… waarom geeft retinol – vooral in hoge concentratie – in het begin eigenlijk huidreacties en irritatie?

Janet: “Retinol wordt door huidcellen omgezet in vitamine A zuur, als brandstof voor de cellen. De huid maakt van nature vitamine A zuur aan en is dus wel gewend om met deze stof om te gaan, maar dan in hele lage concentraties. De huid is niet gewend aan hoge concentraties retinol, zoals je die in huidverzorgingsproducten aantreft. Huidcellen moeten dan opeens extra hard werken om de toegediende retinol om te zetten naar brandstof. Omdat ze dit niet gewend zijn, reageren ze met irritatie in de vorm van acute inflammatie. Dit uit zich in roodheid, schilfering en droogheid.”

Reageert iedere huid hetzelfde op retinol? Of bestaan er nog verschillen?

Janet: “Vanwege de droogheid die optreedt als reactie op retinol, hebben droge huiden meestal wat meer last van huidirritatie. Vette huiden reageren dan juist weer minder snel. Ook leeftijd speelt overigens een rol. Dat heeft er mee te maken dat een oudere huid, vooral een huid na de menopauze, een vertraagd celproces heeft. Verhoudingsgewijs worden deze ‘ingedutte’ huiden dus nog meer aan het werk gezet door retinol en ontstaat meer reactie.”

Je huid ‘aanzetten’…

Gelukkig zijn de huidcellen in staat zich aan te passen en is de huidreactie van tijdelijke aard. Janet: “Als de cellen eenmaal gewend zijn aan de hoge dosis retinol, blijft irritatie vanzelf achterwege. De huid is dan ‘aangezet’ en werkt weer optimaal. De cellen begrijpen wat zij met de retinol moeten doen. Vaak duurt dit een week of zes, waarbij je geleidelijk opbouwt naar dagelijks gebruik van retinol.”

Leestip: Ik schreef al eerder een artikel over skin care van ZO Skin Health en waarom het zo belangrijk is om je huid aan het werk te zetten, of ‘aan te zetten’, zoals Janet het noemt. Lees het artikel hier nogmaals.

radical night repair

Terug naar Radical Night Repair: wat zijn naast retinol belangrijke werkstoffen en wat doen ze voor de huid?

Janet: “Radical Night Repair bevat een uitgebalanceerde mix aan werkstoffen, dus dit wordt een wat langer antwoord…” Ze vervolgt: “Om te beginnen extracten van peper, zonnebloem en rozemarijn. Dit zijn ontstekingsremmers, die het product verdraagzamer maken. Eveneens ontstekingsremmend is het ZO RRS² complex. Dit is een complex van plantaardige stamcellen van edelweiss en malrove. Het minimaliseert ontstekingen, gaat huidveroudering tegen en is bovendien een krachtige antioxidant. Evenals de vitaminen A, C en E, die je ook in Radical Night Repair aantreft. Tot slot zorgen glycerine en zaadolie voor herstel van de barrière functie van de huid en brengen ze het hydratatieniveau van de droge huid weer op peil.”

Ik ben altijd enorm onder de indruk van de formules van ZO Skin Health. Ook nu weer. Want niet alleen geeft Radical Night Repair met een slimme aflevertechniek een flinke dosis retinol af aan de huid, het geeft de huid ook alles wat het nodig heeft om huidreacties op diezelfde retinol zoveel als mogelijk te beperken.

Kan iedereen Radical Night Repair gebruiken?

Janet: “Radical Night Repair is geschikt voor ieder huidtype, mits je geleidelijk opbouwt.” Ben je zwanger? Dan mag je Radical Night Repair niet gebruiken. “Zoals geldt voor elk retinolproduct tijdens zwangerschap,” vult Janet aan.

Een ZO Skin Health skin care protocol zorgt voor meer resultaat

Janet legt me uit dat je Radical Night Repair uiteraard prima los kunt gebruiken, bijvoorbeeld iedere avond voor het slapen gaan. Het product integreren in een skin care protocol van ZO Skin Health geeft nog meer resultaat, doordat de producten elkaar kunnen versterken. Wil je je huid een échte boost geven, dan adviseert Janet het ZO Skin Health Retinol Stimulation Peel protocol: “Dit is een krachtige thuispeel van enkele dagen met – hoe kan het ook anders – Radical Night Repair als sterspeler.”

Voor het volgen van het ZO Skin Health Retinol Stimulation Peel protocol is het belangrijk dat de huid al wel gewend is aan een product met minimaal 0,5% retinol. Janet: “Anders is de stap van niets naar 1% bij dit protocol te groot. Ook moet de huid stabiel zijn en geen ontstekingen bevatten, zoals het geval is bij acne. Een incidenteel pukkeltje of puistje is natuurlijk geen enkel probleem.”

renewal pads

Welke producten gebruik je bij het Retinol Stimulation Peel protocol? 

Janet: “Uiteraard is de eerste stap ZO Skin Health Getting Skin Ready met een cleanser, scrub en toner. Zo begint ieder protocol van ZO Skin Health. Monique schreef er al eerder over. Deze stap zorgt dat de producten optimaal kunnen penetreren. De Oil Control Pads van ZO Skin Health bevatten amandelzuur en dat is in combinatie met retinol (ook een zuur) best heftig. Vandaar dat we in dit protocol de Complexion Renewal Pads adviseren.”

Als de huid eenmaal ‘ready’ is, volgt de Radical Night Repair. Je kunt de sterkte van de thuispeel variëren door meer of minder pompjes te gebruiken. Janet adviseert om voorzichtig te beginnen: “Heb je deze thuispeel nog niet eerder gedaan? Start dan met de lichte variant om te kijken hoe je huid reageert en of het je bevalt. Bevalt de peel, dan kies je een volgende keer voor gematigd of sterk.”

Janet vertelt me dat je de Retinol Stimulation Peel iedere maand kan herhalen. Ze vult aan: “Voor het behouden van het resultaat is het voldoende om de thuispeel twee tot drie keer per jaar te doen, in de gematigde variant. Blijf in de tussentijd wel 0,5% retinol gebruiken, om de huid bij een volgende thuispeel niet opnieuw te hoeven laten wennen.”

renewal cream

Na de Radical Night Repair kalmeer en voed je de huid met de Renewal Cream van ZO Skin Health. Een lichtgewicht en hydraterende crème voor ieder huidtype. Je mag Renewal Cream tot maximaal twee keer per dag bijsmeren, als je tijdens het protocol last hebt van een droge huid en een trekkerige gevoel. “Niet vaker, want dan verweek je de huid,” waarschuwt Janet.

Beschermen, beschermen, beschermen

Door gebruik van retinol wordt je huid dunner en daardoor gevoeliger voor de zon. Goed beschermen met een SPF is dan ook een must. Janet legt me uit waarom je tijdens de Retinol Stimulation Peel het beste voor een zonbeschermer met een fysische filter kunt kiezen: “Een fysische filter legt een beschermingslaagje aan op de huid. Een chemische filter trekt juist in de huid en kan daar voor irritatie zorgen. Dat wil je juist voorkomen, aangezien retinol ook een irriterend effect kan hebben.”

Twee fijne minerale zonbeschermers van ZO Skin Health zijn Sunscreen + Primer SPF 30 en ZO Skin Health Broad Spectrum Sunscreen SPF 50. Sunscreen + Primer is waterproof met een mooie matte finish en werkt bovendien uitstekend als primer, Broad Spectrum is door zijn ultra-milde formule heel geschikt voor de (zeer) gevoelige huid en helpt om irritatie te minimaliseren.

broad spectrum

Janet heeft me overtuigd en ik besluit de Retinol Stimulation Peel te doen

Als redacteur van BeautyJournaal ben ik altijd nieuwsgierig naar nieuwe producten en protocollen. Vooral naar technische hoogstandjes als Radical Night Repair. The proof of the pudding is in the eating, zeggen ze dan. Ruiken, smeren, voelen, resultaat zien.. daar draait het om. Ik besluit dan ook om zelf de Retinol Stimulation Peel te doen. De gematigde variant, omdat mijn huid al gewend is aan retinol. Zes pompjes Radical Night Repair in de ochtend en zes in de avond. Vijf dagen lang.

exfoliating cleanser

Meer dan aangenaam verrast…

Omdat ik me stiekem had voorbereid op huidirritatie, zoals een flinke roodheid, ben ik aangenaam verrast. Mijn huid is tijdens de thuispeel ietwat roder dan gebruikelijk en ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat verschijnen er kleine velletjes, vooral rond mijn mond en neus. Reinigen met de Exfoliating Cleanser en Exfoliating Polish laat de meeste velletjes al verdwijnen. Wat er dan nog resteert aan velletjes, verdwijnt in de wafelstructuur van de Complexion Renewal Pads.

“Niet aan de velletjes trekken, dat geeft littekens,” zo had Janet gewaarschuwd en reinigen doe ik om die reden dan ook heel voorzichtig. Andere don’ts tijdens het protocol van vijf dagen zijn: niet te heet douchen, niet zwemmen en niet in de sauna.

velletjes

Prikkelend, niet pijnlijk

Op de derde dag van het protocol merk ik dat het aanbrengen van de huidverzorging een prikkelend gevoel geeft. Ook bijvoorbeeld parfum of haarlak geeft een prikkeling, als het per ongeluk op mijn huid terecht komt. Dat is een teken dat de huid gevoeliger is door de thuispeel. Pijnlijk is het echter geen enkel moment. Ik vind het eigenlijk wel een prettige sensatie: je voelt dat je huid aan het werk wordt gezet.

Een frisse, stevige huid is het resultaat

Houd er rekening mee dat de retinol uit Radical Night Repair nog één tot twee dagen kan doorwerken, vanwege de time-released aflevertechniek. Om deze reden gebruik ik na het protocol van vijf dagen nog twee dagen uitsluitend de ZO Skin Health producten van het protocol minus Radical Night Repair. Pas daarna stap ik over op mijn gebruikelijke skin care routine.

Dit betekent overigens ook dat je het eindresultaat van de Retinol Stimulation Peel pas op dag zes of zeven ziet. In mijn geval een superfijne en superfrisse huid, in teint en textuur. Mijn oogcontour lijkt ook steviger, minder kreukelig.

zo skin health

Corine’s huid voor en na het gebruik van de ZO Skin Health producten

Voor herhaling vatbaar

Janet heeft niets teveel gezegd. Het is een krachtige en effectieve thuispeel, met nagenoeg geen irritatie. De lusten zonder de lasten, zo zou je het kunnen stellen. Ik ben van plan het protocol volgende maand nogmaals te herhalen en kan het jou ook aanbevelen.

Meer weten over ZO Skin Health?

Voor een gericht advies en producten die aansluiten bij jouw huidbehoefte, laat je je uiteraard adviseren door een ZO Skin Health expert. Ben je beauty professional en wil je weten wat ZO Skin Health kan betekenen voor jouw salon? Neem dan contact op met JC Imp B.V. 

 

Lees ook