Huidarts Marco van Coevorden geeft advies waar je wat aan hebt!

01:49 - 01:05
luistertijd 01:49 - leestijd 01:05

Een lezeres stelt ons de vraag hoe littekens in het gezicht na verwijdering van huidkanker het mooist genezen. Zijn er speciale behandelingen voor, of huidverzorgingsproducten? 

marco van coevordenDermatoloog Marco van Coevorden geeft antwoord:

‘Littekens in het gezicht na een huidkankeroperatie worden vaker open gelaten. Het litteken daarvan kan dan wat dikker zijn dan gewoon of anders van kleur zijn (vaak wat roder).

Siliconen

In eerste instantie kan je met siliconenmiddelen proberen het litteken zo goed mogelijk te laten ‘uitrijpen’. Deze kunnen gebruikt worden, zodra de wond dicht is. Siliconenpleisters zijn cosmetisch niet zo aantrekkelijk in het gezicht. Een alternatief is dan een siliconengel, wat je in een dun laagje 2x per dag aanbrengt. Hoe eerder je begint, hoe beter het effect.

Lasertherapie bij oudere littekens

Littekens ouder dan 1 tot 2 jaar reageren niet zo goed. Een alternatief bij onvoldoende effect of bij oudere littekens is lasertherapie. Dit verbetert vooral de kleur en in mindere mate de dikte. Bij erg dikke littekens, kan door de dermatoloog of plastisch chirurg injecties in het gebied gedaan worden. In het gezicht is dit echter maar zelden nodig.

Injecties met corticosteroïden

Deze injecties vinden dan plaats met Kenacort, een corticosteroide, een ontstekingsremmer. Het helpt meestal goed bij dikke littekens, maar het moet wel een paar keer herhaald worden. De combinatie met lasertherapie is nog veel fraaier.

Hyaluronzuur injectables

Afhankelijk van hoe het er uitziet, kan eventueel ook aan fillers gedacht worden. Bijvoorbeeld aan hyaluronzuur injectables of aan lipofilling, met lichaamseigen vetweefsel. Dit kan gedaan worden na bestralingslittekens bijvoorbeeld, niet zozeer na operaties.’

Lees ook:

 

Lees ook