Van 3D bioprinten van huidstukjes tot ‘matrix magic’

06:50 - 04:06
luistertijd 06:50 - leestijd 04:06

Van 3D bioprinten tot ‘matrix magic’. De behandeling van huidkanker wordt steeds beter. En hoewel de in New York gevestigde plastisch chirurg Stafford Broumand op zijn hoede is om de aandacht teveel te vestigen op alles wat “nieuw” is met betrekking tot de behandeling van huidkanker, neemt hij toch een recente verandering waar.

Dr. Broumand: “Het nieuwe is eigenlijk niet zo belangrijk. Wat vooral belangrijk is, is dat steeds meer mensen worden gecontroleerd en huidkanker daardoor vaker operatief wordt verwijderd.”

Mocht je nu denken dat het wegsnijden van huidkanker altijd resulteert in lelijke littekens, lees dan vooral even verder.

huidkanker

Onzichtbare oplossingen

De eveneens in New York gevestigde dermatoloog Dendy Engelman, en met hem vele andere artsen, zijn continu op de hoede voor de angst van patiënten dat de behandeling van huidkanker blijvende littekens kan veroorzaken. “Artsen die reconstructies uitvoeren bij mensen die huidkanker hebben gehad, maken vandaag de dag gebruik van meerdere behandelmethodes om voor het gezondste en bovendien meest esthetische huidresultaat te zorgen,” aldus Engelman.

Het behandelen van huidkanker betekent niet langer dat je er littekens aan overhoudt. Dr. Engelman vervolgt: “Lasertherapie kan heel goed gecombineerd worden met topische behandeling van het litteken en de omringende huid. Op deze manier kunnen we zichtbare littekens elimineren, terwijl we bovendien het risico op het ontstaan van nieuwe huidkanker in het behandelde gebied minimaliseren. Pulsed-dye laser, IPL, PDT en gefractioneerde CO2-laser worden allen ingezet voor het optimale esthetische resultaat van de behandeling.”

Patiënten aangenaam verrast

En dat de behandeling esthetisch zijn vruchten afwerpt, blijkt wel uit de reacties van patiënten. “Patiënten zijn altijd verbaasd over hoe goed ze eruit zien binnen een week na de operatie,” voegt Dr. Engelman toe. “Ze vinden vaak de behandelde kant van hun gezicht zelfs nog mooier dan de onbehandelde kant!”

De in Boston gevestigde plastisch chirurg Jaimie DeRosa is het met Dr. Engelman eens. “De meeste patiënten zijn aangenaam verrast te ontdekken dat een reconstructie na het verwijderen van huidkanker kan resulteren in een vrijwel onzichtbaar litteken. Althans… als de reconstructie door de juiste en deskundige handen wordt uitgevoerd.”

huidkanker

De juiste arts en de juiste behandeling

Omdat er verschillende vormen van huidkanker bestaan, benadrukt Dr. Broumand dat het voor patiënten belangrijk is om te weten welke soort huidkanker ze hebben. Dit helpt ze om naar de juiste arts te gaan voor de juiste behandeling en verwijdering van de huidkanker. Dr. Broumand voegt daar aan toe: “Mensen zijn toch altijd nog verbaasd dat plastisch chirurgen huidkankerreconstructies uitvoeren. Ook al weten ze dat wij een gedegen kennis hebben over hoe we wonden het mooiste kunnen laten helen.”

3D bioprinten en weefselengineering

Dr. DeRosa is geen dermatoloog, maar ze verricht een behoorlijk aantal huidkankerreconstructies. Ze is in het bijzonder enthousiast over twee innovaties, namelijk 3D bioprinten en weefselengineering. Ze legt uit waarom: “Driedimensionaal printen heeft aantoonbaar geholpen om symmetrie en resultaten te verbeteren bij het herstel van imperfecties in moeilijke gebieden, zoals het gezicht.”

Bekijk ook het volgende filmpje waarin wordt uitgelegd hoe 3D bioprinten in zijn werk gaat:

Dr. DeRosa vervolgt: “Ook kunnen we weefselengineering inzetten. Hierbij worden verschillende dermale matrixmaterialen geproduceerd om de kans op herstel van huidschade te verbeteren.” Dermaal matrixmateriaal dient als ondersteuning van huidcellen en zorgt daarmee voor stevigheid van de huid. Het is de basis waarop de beschadigde huid kan herstellen.

Dr. DeRosa vervolgt: “Ik vind het erg gaaf om de voortdurende samenwerking tussen wetenschap en biomedische technologie te zien. Collega’s werken hard om levensvatbare organen, zoals hele oren, via weefselengineering te ontwikkelen. Hierdoor zullen er ook meer en meer mogelijkheden komen voor het repareren van littekens en imperfecties na het verwijderen van huidkanker.”

Topische behandelopties

Volgens dermatoloog Gene Rubinstein uit Studio City in Californië geldt in algemene zin dat er vandaag de dag meer flexibiliteit bestaat bij de behandeling van huidkanker. “Mohs chirurgie is nog steeds de gouden standaard voor gebieden zoals het gezicht of bij grote niet-melanome huidkankers. Maar er zijn ook topische middelen, of crèmes, die kunnen worden ingezet voor de behandeling van dunne niet-melanome huidkankers of huidkankers in een voorstadium,” zegt hij.

huid

Fotodynamische therapie

Ook LED-licht kan worden ingezet als behandeloptie. Dr. Rubinstein: “Er bestaat een procedure genaamd fotodynamische therapie (PDT), die snel pre-kankergezwellen kan elimineren met behulp van een middel dat we op het huidoppervlak aanbrengen om de huidcellen gevoeliger te maken voor licht. Vervolgens stellen we de huid bloot aan LED-licht.”

Bescherming, bescherming, bescherming

Natuurlijk… voordat er sprake is van huidkanker en de behandeling ervan, is er altijd nog preventie. Het officiële standpunt van de American Academy of Dermatology (AAD) op zonveiligheid is bescherming, bescherming, bescherming.

Op de website valt te lezen: “Omdat blootstelling aan UV-licht de meest en makkelijkst vermijdbare risicofactor is voor alle vormen van huidkanker, moedigt de AAD iedereen aan om uit de buurt van zonnebanken te blijven en de huid te beschermen tegen de zon en schadelijke UV-stralen door schaduw te zoeken, beschermende kleding te dragen en een breedspectrum, waterbestendige zonnebrandcrème met een SPF 30 of hoger te gebruiken.” We kunnen het niet vaak genoeg zeggen.

“Slip, Slop, Slap”

In 1981 lanceerde Australië de “Slip, Slop, Slap” campagne met Sid de Zeemeeuw. Sid heeft hieraan onlangs “Seek” en “Slide” toegevoegd: trek zonbeschermende kleding aan, zet een hoed op, smeer zonnebrand, zoek de schaduw op en zet een zonnebril op. Bekijk ook het campagnefilmpje:

Dermatoloog Sidney Smith uit Richmond hanteert voor patiënten “een nog hogere standaard” die Sid de Zeemeeuw zeker zou goedkeuren. “Eén: vermijd blootstelling aan de zon op de warmste momenten van de dag, als de zon hoog aan de hemel staat, zoveel als mogelijk. Twee: draag zonbeschermende kleding. Drie: smeer zonnebrandcrème en herhaal dit frequent.”

Zonnebrandcrème moet volgens Dr. Smith tenminste SPF 30 zijn en zink en/of titaniumdioxide bevatten. “Voor een gelukkige, gezonde huid,” aldus Dr. Smith.

Bron

Lees ook