Van 3D bioprinten van huidstukjes tot ‘matrix magic’

04:36 - 02:46
luistertijd 04:36 - leestijd 02:46

Van 3D bioprinten tot ‘matrix magic’. De behandeling van huidkanker wordt steeds beter. En hoewel artsen op hun hoede is om de aandacht teveel te vestigen op alles wat “nieuw” is met betrekking tot de behandeling van huidkanker, zijn er wel veranderingen gaande.

Steeds meer mensen worden gecontroleerd en huidkanker daardoor vaker operatief wordt verwijderd. Mocht je nu denken dat het wegsnijden van huidkanker altijd resulteert in lelijke littekens, lees dan vooral even verder.

Onzichtbare oplossingen

Artsen zijn continu op hun hoede voor de angst van patiënten dat de behandeling van huidkanker blijvende littekens kan veroorzaken. Artsen die reconstructies uitvoeren bij mensen die huidkanker hebben gehad, maken vandaag de dag gebruik van meerdere behandelmethodes om voor het gezondste en bovendien meest esthetische huidresultaat te zorgen.

Het behandelen van huidkanker betekent niet langer dat je er littekens aan overhoudt. Lasertherapie kan heel goed gecombineerd worden met topische behandeling van het litteken en de omringende huid. Op deze manier kunnen zichtbare littekens geëlimineerd, terwijl bovendien het risico op het ontstaan van nieuwe huidkanker in het behandelde gebied geminimaliseerd kan worden. Pulsed-dye laser, IPL, PDT en gefractioneerde CO2-laser worden allen ingezet voor het optimale esthetische resultaat van de behandeling.

Patiënten aangenaam verrast

Over het algemeen zijn patienten na een week al heel tevreden over hoe hun gezicht eruit ziet. Sterker nog, ze kunnen die kant van het gezicht zelfs mooier zijn gaan vinden, omdat de huid behandeld is – met eigenlijk ook een anti-aging behandeling.

Je kunt als alles goed gaat een vrijwel onzichtbaar litteken krijgen, mits het ook heel deskundig is uitgevoerd door een arts die gespecialiseerd is in huidkankerverwijdering.

De juiste arts en de juiste behandeling

Omdat er verschillende vormen van huidkanker bestaan, is het voor patiënten belangrijk om te weten welke soort huidkanker ze hebben. Dit helpt ze om naar de juiste arts te gaan voor de juiste behandeling en verwijdering van de huidkanker. Dat betekent dat je niet naar een plastisch chirurg gaat, maar naar een dermatoloog die gespecialiseerd is in oncologische ingrepen.

3D bioprinten en weefselengineering

In de medische wereld wordt ook al hoopvol gefluisterd over het gebruik van 3D bioprinten en weefselengineering. Driedimensionaal printen heeft aantoonbaar geholpen om symmetrie en resultaten te verbeteren bij het herstel van imperfecties in moeilijke gebieden, zoals het gezicht.

Bekijk ook het volgende filmpje waarin wordt uitgelegd hoe 3D bioprinten in zijn werk gaat:

Ook kunnen we weefselengineering ingezet worden. Hierbij worden verschillende dermale matrixmaterialen geproduceerd om de kans op herstel van huidschade te verbeteren. Dermaal matrixmateriaal dient als ondersteuning van huidcellen en zorgt daarmee voor stevigheid van de huid. Het is de basis waarop de beschadigde huid kan herstellen.

Topische behandelopties

Hoewel Mohs chirurgie nog steeds de gouden standaard is voor gebieden zoals het gezicht of bij grote niet-melanome huidkankers – ook in Nederland, zijn er ook topische middelen, of crèmes, die kunnen worden ingezet voor de behandeling van dunne niet-melanome huidkankers of huidkankers in een voorstadium.

Denk hierbij aan Efudix crème, maar ook het bevriezen met stikstof wordt bij milde vormen van huidkanker veel toegepast.

Fotodynamische therapie

Ook LED-licht kan worden ingezet als behandeloptie. Er bestaat een procedure genaamd fotodynamische therapie (PDT), die snel pre-kankergezwellen kan elimineren met behulp van een middel dat we op het huidoppervlak aanbrengen om de huidcellen gevoeliger te maken voor licht. Vervolgens stellen we de huid bloot aan LED-licht.

Bescherming, bescherming, bescherming

Natuurlijk… voordat er sprake is van huidkanker en de behandeling ervan, is er altijd nog preventie: smeren dus met anti-zonnebrandcrème!

“Slip, Slop, Slap”

In 1981 lanceerde Australië de “Slip, Slop, Slap” campagne met Sid de Zeemeeuw. Sid heeft hieraan onlangs “Seek” en “Slide” toegevoegd: trek zonbeschermende kleding aan, zet een hoed op, smeer zonnebrand, zoek de schaduw op en zet een zonnebril op. Bekijk ook het campagnefilmpje:

Gebruik minimaal een spf 30!!

Lees ook