Nauwkeurig kwaadaardige plekjes verwijderen

08:12 - 04:55
luistertijd 08:12 - leestijd 04:55

Micro Mohs chirugie bij huidkanker

We mogen met zijn allen wel een beetje meer opletten met de zon want er zit een heuse huidkanker epidemie ons op de hielen. Een op de zes Nederlanders krijgt te maken met de diagnose huidkanker.

Tegenwoordig gaan we massaal op vakantie naar de zon en dat is belastend voor onze huid. Met name de personen met een licht huidtype moeten extra opletten. Zij zullen de neiging hebben eerder te verbranden en hebben een grotere kans op het ontwikkelen van huidcarcinomen.

Inmiddels is aangetoond dat overmatige UV-straling door de zon een belangrijke oorzaak is van huidkanker, naast roken en het gebruik van sommige medicijnen.

Lees via deze link al het recente nieuws over huidkanker op BeautyJournaal

 

Wanneer naar de dermatoloog?

Heb je een gekke plek die spontaan is ontstaan, een wondje dat maar niet geneest of een bultje dat blijft groeien? Je kunt het een tijdje aankijken (een puistje trekt weer weg) maar blijft de plek bestaan dan is het verstandig om dit door de huisarts te laten beoordelen.

Is er een vermoeden van een mogelijk huidkanker? Dan kan de huisarts er voor kiezen om een biopt te nemen om het stukje weefsel te laten onderzoeken door de patholoog anatoom. De patholoog stelt de diagnose vast en zo nodig verwijst de huisarts door naar de dermatoloog voor behandeling.

In de meeste gevallen zullen mensen via de huisarts of eigen dermatoloog worden doorverwezen naar Mohs Klinieken voor een algehele huidcontrole en/of behandeling van huidkanker wanneer het gaat om een verdachte plek.

De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom waarna het plaveiselcelcarcinoom volgt. De minder voorkomende maar agressievere variant van huidkanker is het melanoom.

 

Judith assisteert bij de Mohs Micrografische Chirurgie

Mohs Klinieken

Mohs Klinieken is een dermatologisch centrum met drie vestigingen in Dordrecht, Hoorn en Amsterdam. Naast de algemene dermatologie worden ook spatader- en cosmetische behandelingen uitgevoerd maar met name Mohs Micrografische Chirurgie is binnen Mohs Klinieken het speerpunt.

Dr. Frederick Mohs, een Amerikaanse chirurg heeft in de jaren 40 de Micro Mohs Chirurgie (MMC) ontwikkeld, een weefselbesparende operatie waarmee huidkanker behandeld kan worden.

Dr. Frederic Edward Mohs

In 2018 heeft Mohs Klinieken het 10-jarig jubileum mogen vieren. Met trots mag ik vertellen dat ik deel uit maak van het grootste centrum van Europa waar deze Mohs-operaties worden uitgevoerd. Mohs Klinieken voert jaarlijks maar liefst 2000 Mohs-operaties uit.

Lees via deze link al het recente nieuws over huidkanker op BeautyJournaal

 

Mohs Micrografische Chirurgie

Niet elke kwaadaardige plek is een indicatie om te behandelen middels MMC. Basaalcelcarcinomen en plaveiselcelcarcinomen zijn een indicatie mits zij zich bevinden in de “H-zone” in het gelaat.

Het voordeel van MMC is dat er weefsel besparend wordt geopereerd. Zo min mogelijk gezonde huid wordt weggenomen. Tevens is de kans op recidieven, de kans dat de huidkanker terugkomt, vele malen kleiner dan bij conventionele, gebruikelijke excisie.

Na het ontvangen van een verwijsbrief van de huisarts of eigen dermatoloog wordt de patiënt gebeld om een intake in te plannen. De patiënt komt op het spreekuur van de dermatoloog of physician assistant waarbij de te behandelen plek bekeken wordt, meestal middels een dermatoscoop, een sterke loep.

Belangrijke gezondheidsvragen worden gesteld en uiteraard krijgt de patiënt alle informatie over de operatiedag. Mohs klinieken vindt het belangrijk dat de patiënt goed wordt geïnformeerd voorafgaand aan de operatie.

Mohs Klinieken heeft een app ontwikkeld “mijn mohs-operatie”. Wanneer een basaalcelcarcinoom is vastgesteld kan middels deze app bekeken worden of er een indicatie bestaat voor een Mohs operatie.

De operatie; stap voor stap huidkanker de baas

In tegenstelling tot de conventionele, gebruikelijke excisie, wordt bij de Micro Mohs Chirurgie het weefsel zo krap mogelijk verwijderd om de gezonde huid rondom de kwaadaardige plek te besparen.

Wanneer het weefsel verwijderd is wordt dit ter plekke bewerkt door de analist om vervolgens nagekeken te worden onder de microscoop.

Tijdens het bewerken en nakijken van het weefsel, wat zo’n 1,5 uur duurt, neemt de patiënt plaats in de huiskamer tot de uitslag bekend is. In de huiskamer kan de patiënt bijkomen, lezen of werken op de laptop totdat de uitslag bekend is. Koffie en thee is beschikbaar en de lunch wordt tijdens de operatiedag verzorgd.

Lees via deze link al het recente nieuws over huidkanker op BeautyJournaal

 

Als blijkt dat het huidkanker niet geheel verwijderd is wordt waar nodig opnieuw geopereerd en het weefsel gecontroleerd. Dit herhaalt zich totdat de huidkanker in zijn geheel verwijderd is.

Patiënten moeten er rekening mee houden dat de behandeling een dag in beslag kan nemen.

1) Incomplete excisie, de plek is niet in zijn geheel verwijderd

2) Conventionele excisie, gezonde huid wordt naast de te behandelen plek weggenomen

3) Mohs Micrografische Chirurgie, gezonde huid rondom de te behandelen plek wordt bespaard

Als blijkt dat de hele plek verwijderd is zal de wond gesloten worden. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de locatie en grootte van de wond. Op de website van Mohs Klinieken zijn voor- en na foto’s te zien. Let op, op deze foto’s zijn open operatie wonden te zien en kunnen als schokkend worden ervaren.

De genezing

Na de operatie wordt gedurende twee dagen een stevig drukverband aangebracht om een eventuele nabloeding tegen te gaan. Nazorgadviezen worden met de patiënt besproken en op papier meegegeven zodat de informatie thuis rustig nagelezen kan worden.

Na ongeveer een week vindt een controle en eventueel het verwijderen van de hechtingen plaats. Het geven van voorlichting betreft wondzorg door de doktersassistente en het opvolgen van adviezen door de patiënt is hierbij belangrijk voor een spoedige wondgenezing.

Na 4-6 weken ziet het geopereerde gebied er vaak een stuk fraaier uit, echter duurt het ruim een jaar tot twee jaar voordat het litteken volledig uitgerijpt is.

Voor verdere huidcontrole wordt de patiënt terugverwezen naar de verwijzend dermatoloog of blijft de patiënt onder controle bij Mohs Klinieken.

Lees via deze link al het recente nieuws over huidkanker op BeautyJournaal

 

Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?

Mohs Klinieken heeft contracten afgesloten met alle Nederlandse zorgverzekeraars. Alle behandelingen, behalve cosmetische behandelingen, worden net als in een regulier ziekenhuis door de zorgverzekeraar vergoed.

Zon vermijden?

Laat je niet nu niet bang maken want zonlicht heeft ook goede eigenschappen. Wanneer we op een zonnige dag naar buiten gaan wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor onze gezondheid. Een stofje wat wordt aangemaakt wanneer we 10 minuten met ontblote huid in daglicht zijn.

Ga verstandig om met de zon, verbrand niet, blijf in de schaduw, bescherm je huid met kleding, minimaal anti-zonnebrandfactor 30 wanneer de zon aanwezig is en maak geen gebruik van de  zonnebank.

*Heeft u het vermoeden dat u mogelijk een kwaadaardige plek heeft en wilt u dit laten controleren? Laat dit controleren door uw huisarts. Voor verdere controle of behandeling kan uw huisarts u naar Mohs Klinieken verwijzen.

Voor meer informatie over huidkanker en huidkankerpreventie of Mohs Micro Chirurgie kijk dan op : www.mohsklinieken.nl

 

Lees ook