Als je eindelijk weer gekleurde kleding aandurft, niet meer bang bent voor zweetplekken, en geur!

10:19 - 06:11
luistertijd 10:19 - leestijd 06:11

miraDry is een niet-operatieve methode om permanent van overmatig zweten af te komen, wordt alweer zes jaar uitgevoerd in Nederland. Monique sprak met dermatoloog Marco van Coevorden, die al sinds 2014 miraDry behandelingen uitvoert, over de huidige stand van zaken van deze uiterst effectieve methode.

marco van coevorden

Dermatoloog Marco van Coevorden

Wat houdt de miraDry behandeling in?

“Het is te vergelijken met de werking van een magnetron. De zweet- en geurklieren worden verwarmd tot een graad of zestig. Heel precies en heel gericht, het apparaat is heel secuur en zodanig afgesteld dat er geen schade ontstaat aan de omliggende weefsels. De warmte gaat de huid in, ketst af op de overgang van de lederhuid naar vetlaag en schiet weer terug.

Bij die overgang zitten de zweetklieren, die pakken dan de dubbele warmte van bovenaf en onderaf en gaan daardoor kapot. Voorgoed, want zweetklieren kunnen zich niet herstellen als ze eenmaal kapot zijn. Het omliggende weefsel kan zich overigens wel herstellen, dus mocht dat toch wat beschadigd raken tijdens een behandeling dan herstelt dat snel. Bovendien wordt tegelijkertijd het oppervlakte gekoeld, zodat er geen brandwonden ontstaan.

Volgens de officiële cijfers heeft maar liefst vier procent van de bevolking last van overmatig zweten, ofwel hyperhidrosis. Klopt dat?

“Het gaat eerder richting tien procent. Niet iedereen meldt zich met dit probleem bij de huisarts. Mensen denken vaak dat er niks aan te doen is, of dat ‘het nou eenmaal zo is’. Daardoor vallen die officiële cijfers zo laag uit. Het komt net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen en het begint meestal in de puberteit. Vaak geeft men dan de schuld aan hormonen en denkt dat het wel weer overgaat als de puberteit voorbij is.

Wie natte oksels in de puberteit heeft, houdt die meestal ook bij volwassenheid

Maar mensen die in de puberteit heel erg last hebben van natte oksels blijven daar doorgaans last van hebben, ze hebben primaire hyperhidrosis. Hun zweetklieren staan in feite te strak afgesteld en geven bij de kleinste prikkel een heleboel vocht af. Dan zijn er ook nog mensen met secundaire hyperhidrosis, iets wat vaak op latere leeftijd ontstaat. Vaak als gevolg van een ziekte, zoals bijvoorbeeld een schildklierprobleem. Daar kijk ik altijd eerst goed naar.”

behandelen

MiraDry is nu de meest populaire en effectiefste behandeling in ons land. Hoe werd het voorheen aangepakt?

“Wat veel gedaan werd was het wegschrapen van de zweetklieren in de oksels. Een heel pijnlijke behandeling die maar matig effectief is. Bovendien hadden mensen na die behandeling vaak last van contracturen: het bindweefsel kromp waardoor ze bijvoorbeeld hun arm niet meer omhoog konden doen. Deze behandeling wordt nauwelijks nog gedaan. Gelukkig maar.

Daarnaast is er een operatie, een sympathectomie. Dat is een kijkoperatie in de borstholte waarbij een zenuw die naar de zweetklieren gaat wordt doorgeknipt. Het is een effectieve maar erg ingrijpende operatie, die vroeger veel werd gedaan. Nu nauwelijks nog. En dan is er Botox, een hele goede behandeling. Daar kiezen nog steeds veel mensen voor. Het is effectief en snel. “Het nadeel is dat de resultaten maar tijdelijk zijn en er niets verandert aan de geur. Bij miraDry heb je een permanent resultaat en de meerderheid gebruikt na de behandeling zelfs geen deodorant meer.

Wanneer kies je voor Botox, wanneer voor miraDry?

“Het moet bij je passen. Veel mensen kiezen nog steeds voor Botox omdat ze het gewend zijn en het prettig vinden. MiraDry is toch nog steeds relatief nieuw en mensen kiezen nu eenmaal snel voor het vertrouwde. Bovendien is een Botox behandeling relatief goedkoop, bij mij zo’n vierhonderd euro. Dat betaal je dan natuurlijk wel een paar keer per jaar. MiraDry kost voor 1 behandeling zo’n vijftienhonderd euro, maar dat is meestal eenmalig. Zo’n tachtig procent van de mensen die ik behandel met miraDry heeft maar één behandeling nodig en zijn dan permanent van overmatig zweten af. Sommige mensen hebben een tweede behandeling nodig.  Uiteindelijk ben je dus met miraDry goedkoper uit en kost het minder tijd.

miradry

Hoe lang duurt een miraDry behandeling?

De werkelijke behandeling duurt minder dan een uur maar ik ga uit van twee uur voor een hele afspraak. Eerst rustig de hele behandeling bepreken en alles nog een keer uitleggen. Ook voor de verdoving neem ik ruim de tijd, die prikjes zijn nu eenmaal het vervelendste deel van de behandeling. Ik doe het allemaal rustig aan om zo stress en pijn zoveel mogelijk te beperken. De verdovingstechniek is overigens wel verbeterd. We gebruiken nu een ander soort naaldje, waardoor er nog maar tien prikjes nodig zijn in plaats van vijftig. Dat maakt de behandeling een stuk minder onaangenaam.

Wordt miraDry vergoed door de verzekering?

“Nee, helaas niet. Het is zoals gezegd een relatief nieuwe behandeling en de verzekering wil dan toch dat mensen voor een andere, meer gevestigde optie kiezen. Botox wordt in principe wel vergoed, maar daar zitten zoveel voorwaarden aan dat het in de praktijk haast nooit meer wordt vergoed. Heel jammer, want daardoor zijn veel mensen die periodiek voor een behandeling met Botox kwamen afgehaakt.”

Is miraDry beter dan Botox?miradry machine

Ik vind van wel. Ik heb zelf nooit Botox gehad, maar wel miraDry. Ik zweet niet zozeer veel maar ik ruik niet zo goed en ik was altijd bang dat ik, vooral op een lange dag spreekuur, een geurtje had. Daarom heb ik miraDry gedaan. Nu hoef ik me nooit meer zorgen te maken over een eventuele zweetgeur. Ik koos voor miraDry, omdat dat helpt tegen zowel het vocht als de geur. Botox werkt minder goed tegen de zweetgeur.”

Hoe kan miraDry ook de zweetgeur laten verdwijnen? 

“Vocht produceren en een geur zijn twee verschillende dingen, waar twee verschillende soorten zweetklieren aan te pas komen. De apocriene zweetklieren verspreiden de geur, de exocriene zweetklieren het vocht. MiraDry pakt beide soorten klieren aan.

 

Je hoeft het in principe maar 1 keer in je leven te doen. Wanneer is soms toch een tweede behandeling nodig?

“Er zitten ongeveer 80.000 zweetklieren in je oksel. Die zweetklieren zijn niet altijd evenredig verdeeld over de huiden zijn ook niet altijd allemaal even dik. Je behandelt de huid in blokjes van één bij twee centimeter. In zo’n blokje kunnen duizend zweetklieren zitten maar ook duizenden. Dat zie je niet, kan je niet meten, kan je niet weten.

Zitten er heel veel zweetklieren in zo’n blokje, dan kan het nodig zijn om het een tweede keer te behandelen. Net zoals voor dikkere kliertjes ook meer energie nodig is, dus een tweede behandeling. Tevens speelt de diepte waarop de kliertjes in de huid liggen een rol – ze liggen niet altijd op dezelfde hoogte. Maar mensen zijn vrijwel altijd al heel tevreden na één behandeling.”

Hoe bepaal je het gebied dat je moet behandelen, die zweetkliertjes zie je immers niet op de huid liggen?

“Ik test het. Ten eerste met het blote oog: je scheert de oksel en wacht een paar dagen tot er stoppeltjes staan. Dat gebied is in de regel het gebied dat je moet behandelen. Daarna doe ik nog een tweede test. Ik doe wat jodium op de oksel, laat dat drogen en doe er dan maïzena overheen. Binnen een paar seconden wordt het gebied dat zweet paars, door de combinatie van jodium, zetmeel en zweet. En dan weet ik exact welk gebied ik moet behandelen.”

kop miradry

Kun je die zweetklieren wel missen?

“Ja. Ten eerste behandel je mensen die door overmatig zweten erg veel vocht verliezen. Dat breng je weer terug naar een normaal niveau. Ten tweede zit maar twee procent van je totale hoeveelheid zweetklieren in je oksels, en die twee procent kun je missen. Ten derde zweet je om je lichaam te verkoelen. Dat doe je voornamelijk met je hoofd en je romp. Je oksels zijn niet zo effectief qua verkoeling, dus die kun je missen. Dat er zoveel zweetklieren in je oksels zitten is een evolutionair overblijfsel: geurtjes opslaan in de behaarde delen van je lichaam, je oksels, je geslachtsdelen en je bilnaad. Daarmee werd je aantrekkelijker voor een eventuele partner. Maar om het lichaam te verkoelen heb je ze niet nodig.”

 

Zie je wel eens complicaties?

“Haast nooit. Mensen voelen wel wat warmte en zwelling. Ze moeten een paar dagen herstellen en paracetamol en een icepack gebruiken. Er is een heel kleine kans op infectie. Dit gebeurt bij 1 op de 800 mensen. Om dat te voorkomen desinfecteren we de oksel een paar dagen voor de behandeling en een paar dagen er na. Ook kunnen tintelingen en een doof gevoel van de oksel, hand of arm voor komen.

miradry

Zijn mensen tevreden?

“Zeer tevreden. Een mevrouw stuurde me een vakantiefoto, waarop ze een lichtblauw jurkje droeg. ‘Ik durf weer een lichtblauw jurkje aan’, schreef ze er blij bij. Daarvoor droeg ze alleen zwart, omdat je daar de zweetplekken minder goed in ziet. Een andere mevrouw gooide voortdurend witte bloezen weg omdat ze de zweetplekken er niet meer uit kreeg. Dat hoefde ze nu niet meer te doen, waardoor ze de kosten van de behandeling er weer uithaalde. Je hoeft trouwens ook geen deodorant meer te gebruiken, dat vinden mensen ook erg prettig. En het scheelt over een heel leven ook een hoop geld.”

 

Lees ook:

Lees ook