Dit werkt echt heel erg goed!

07:00 - 04:12
luistertijd 07:00 - leestijd 04:12

Recent ontving ik een grote zachtgroene tube met de ietwat vreemde naam Oy erop. Een deodorant en wascrème ofwel zeep ineen. Gut, hoe werkt dat nou? Ik moest meteen weer denken aan een antizonnebrandproduct dat ik jaren geleden eens testte dat je op je huid aanbrengt door het er juist na even intrekken af te wassen.

Een beetje omdenken
Het klinkt tegenstrijdig maar het is toch echt geniale technologie, zo blijkt nu ook maar weer. Hoewel die suncream het niet redde op de Nederlandse markt, hoop ik van harte dat Oy wel een succes wordt!

De claim
De claim van dit van origine Belgische product is even helder en eenvoudig als vernuftig: Oy maakt korte metten met zweetgeurtjes maar verhindert niet het natuurlijke zweetproces. De naam ‘Oy’ betekent ‘eiland’ in het Noors, zo leer ik en staat voor de ontwikkelaarster Inge Louf, synoniem aan zuurstofrijk en frisse lucht;-)

Bekijk hier ook de video van Inge waarin ze uitlegt hoe haar droom voor deze deo begon:

Zo breng je het aan
De gel breng je aan op je ongewassen oksels in de ochtend (of avond, wat je wenst) en laat je een minuut intrekken. Daarna was je het met lauwwarm water eraf. Niet te hard boenen, gewoon normaal. Het product reinigt op deze manier je oksels en laat meteen stoffen achter die voorkomen dat je zweet gaat ruiken.

Hoe werkt dit? Ik vroeg het aan ontwikkelaarster Inge Louf, van Laboratoires Pi Care. Ze legt me uit per email:
‘Oy bevat Octenidine, dat een antibacteriële werking heeft. De molecule bindt zich aan de bacteriewand op de huid en maakt deze onstabiel door hydrofiele en hydrofobe groepen uit elkaar te duwen. Het werkt dus niet in op de eiwitten of het DNA van de bacterie, waardoor er geen resistentie ontstaat en een dagelijks gebruik mogelijk maakt.’

Hoe kan het geur gewoon echt totaal uitwissen? wat zit er dan in en hoe werken die stoffen dan, wat gebeurt er in de huidbiologie?
‘Onze dosage van Octenidine is aangepast aan een dagelijks gebruik om de overwoekering van de bacteriën te elimineren. Het zijn voornamelijk 3 soorten bacteriën die onder de oksels, voeten en huidplooien voorkomen – die de transpiratiegeur veroorzaken.  Iemand die géén last heeft van zweetgeur heeft deze 3 groepen weinig of niet onder de oksels. De samenstelling van de microbiota op de huid is genetisch bepaald, zoals ons DNA.

‘Bij sport, inspanning, stress en hormonale veranderingen gaan net die 3 groepen overwoekeren ( o.a. zie studie Codif). Door de Oy gel één minuut op de huid te laten inwerken wordt deze overwoekering weggenomen. De huidflora wordt hierdoor hersteld – komt terug tot een beter evenwicht.

‘Op 1cm²  leven 1 mio microbiota op onze huid– bijgevolg kun je dus slechts een ‘fractie’ elimineren maar dit is nét voldoende om 24u geurvrij te zijn. Wij claimen geen 48u of zelfs 72u zoals sommige deodorantmerken.

labo testen en tabel van Mendeljev voor zeep die zorgt voor frisse lichaamsgeur en met laboschort

Het zweetproces blijft intact, alleen de geur is weg!

Waarom moet je het eerst insmeren en daarna weer afspoelen. Wat wordt er bedoeld met reiniging van de huid, terwijl je het als deo gebruikt?
‘Mijn doel was om de oksels ‘puur’ te houden zonder een ‘leave on’ product zoals een deodorant die een hele dag onder je oksels kleeft. Ik wilde een deo ontwikkelen in de vorm van een zeep – een rinse off product dat water- en schuimvrij is – dit zijn 2 producten die geen meerwaarde hebben én nog eens de eerder zure pH van de huid verstoren.

‘Onze ‘gel to milk’  beïnvloedt de pH niet want onze basis is plantaardige glycerine en zonnebloemolie: twee verzorgende producten. Met een klein beetje water (uit de kraan)  verandert de gel in een melk die je als bodymilk afspoelt. De werking is dus echt op de bacteriën die op de vochtige warme plekjes van het lichaam bij vele personen in overvloed voorkomen.

oy deo

De gel verandert in een milk bij aanraking met water

‘De gel hydrateert en reinigt de poriën ter hoogte van de apocriene zweetkliertjes, zodat deze zuiver en fris zijn. Ik wil dat de gel zoveel mogelijk de huid verzorgt en terug afspoelt om met een ‘pure’ huid de dag te starten. Vele dermatologen raden immers aan om voor het slapengaan de deo-resten weg te wassen zodat je met een pure huid onder de wol kruipt.’

Er wordt geen gebruik gemaakt van aluminium zouten, dus er worden geen zweetkliertjes ‘verstopt/ingevuld’?
‘ Een klassieke ‘leave on’ deodorant is een geur-maskeerder en bevat steeds een hoeveelheid ontsmettingsmiddel en dit als bewaarstof van het (soms waterige) product. Een zweetremmer zal door middel van bijvoorbeeld aluminiumzouten de zweetkliertjes deels verstoppen waardoor minder vocht ontstaat – wel kan nog zweetgeur ontstaan tenzij deze ook ontsmettingsmiddel bevatten.

‘Oy bevat geen zweetremmende bestanddelen en werkt dus énkel op de geureliminatie door de antibacteriële werking. Ik ben als apotheker mijn onderzoek gestart met subsidie van de Vlaamse overheid voor Innovatie. Oy is de eerste en voorlopig enige  ‘gel to milk’ die het deo-principe op deze rinse off manier toepast en de formule is internationaal gepatenteerd.

Wat vindt Monique ervan?
Ik ben flabbergasted. Omdat het inderdaad mijn oksels de hele geurvrij houdt en dat is echt uniek voor mij. Ik ben vertrouwd met mijn eigen lichaamsgeur en Oy houdt je echt geurloos. Het is bijna vreemd om überhaupt geen lichaamsgeur te ervaren.

oy care

Daarnaast vind ik het erop wassen geinig en handig. Je moet alleen niet na een minuut vergeten om het er weer af te wassen;-) Je dept je oksels droog en dan zijn ze ook droog. Je hoeft niet bang te zijn dat er nog vochtige deo in je kleding afgeeft.

Ook vind ik het geweldig dat het geen vlekken geeft in mijn kleding: niet in katoen, niet in zuivere zijde, niet in synthetische materialen. Ik ben daar altijd erg waakzaam voor omdat ik in het verleden te vaak shirtjes kon weggooien door deovlekken. Oy is een geweldige, innovatieve uitvinding! Leuke tip: je kan het ook in je liezen en gebruiken voor je voeten.

Let wel op met synthetische (polyesters) kledingstof: daarin kun je wel iets geurontwikkeling krijgen, maar in katoen heb ik dat niet ervaren.

Shop hier online met de speciale BeautyJournaal shopkorting!:

Lees ook