Ook na aanpassingen is er nog steeds gelbleed uit implantaten

05:36 - 03:22
luistertijd 05:36 - leestijd 03:22

Van april 1992 tot november 2006 bestond er in de Verenigde Staten een memorandum geïmplementeerd door de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration, waarin het gebruik van siliconen implantaten voor borstvergroting nadrukkelijk werd verboden.  Maar toen werd het plotseling teruggetrokken. Waarom? Lees de feiten in dit artikel uit de Journal of Rheumatic Diseases and Treatment, 2019.

fda

Ziekteklachten

Arthur E. Brawer, een Amerikaanse arts die heel veel onderzoek heeft gedaan naar ziekten die worden veroorzaakt door siliconen implantaten, zocht het uit. Het memorandum, zo meldt Brawer, kwam er als gevolg van honderdduizenden aan siliconen borstimplantaten gerelateerde ziekteklachten van vrouwen bij wie in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw deze implantaten in hun lichamen waren geplaatst.

Kleine siliconendeeltjes

Talloze wetenschappers hadden onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze klachten en dit leverde verschillende theorieën op. Die theorieën hadden echter één ding gemeen: zeer kleine siliconendeeltjes lekten door de siliconen omhulsels en kwamen zo in het lichaam terecht, waar ze vervolgens de klachten veroorzaakten.

Constante stroom

De omhulsels van de implantaten waren intact en er was geen sprake van scheurtjes of andere beschadigingen, maar de siliconendeeltjes van de vulling waren kleiner dan de poriën van de omhulsels, waardoor er een constante stroom van siliconendeeltjes in het bloed terecht kwam. Fabrikanten moesten aan de slag om dit probleem op te lossen.

Een nieuw probleem

Theoretisch was de oplossing om de siliconen die werden gebruikt voor het omhulsel veel langer te maken en vervolgens zeer dicht te ‘weven’, waardoor de deeltjes van de vulling niet meer door het omhulsel konden ontsnappen. Maar terwijl de wetenschappers van fabrikanten Allergan en Mentor hier in hun laboratoria druk mee bezig waren, dook er in de jaren negentig van de vorige eeuw een nieuw probleem op.

bacterien

Bacteriële groei

Men was er altijd van uitgegaan dat bacteriën niet konden gedijen in siliconen en er dus geen gevaar was voor bacteriële groei in siliconen implantaten. Dat bleek, na veel onderzoek, niet te kloppen. Heel gewone bacteriën, die overal om ons heen voorkomen, bleken zeer wel in staat te zijn om ook siliconen langzaam maar zeker af te breken.

Krimpen van het kapsel

Tegen het eind van de jaren negentig was bewezen dat bacteriekolonies zich wel degelijk konden vestigen op de binnen- en buitenkant van siliconenimplantaten en daar het implantaat beschadigden. Deze bacteriën bleken ook een belangrijke oorzaak te zijn van het krimpen van het kapsel om het implantaat. Men wist al dat het lekken van siliconen zorgde voor deze krimp, maar nu wist men ook dat bacteriën in het implantaat dit versterken en versnellen.

Niets tegen te doen

Deze bacteriegroei is niet te stoppen en niet te voorkomen. Niet met speciale films op het omhulsel, niet met antibiotica, niet met nieuwe chirurgische technieken en niet door het gebruik van andere texturen op het omhulsel. Er is gewoonweg niets tegen te doen.

Geruïneerde siliconen

Dat bacteriën een verwoestende werking op siliconenimplantaten hebben is ook duidelijk te zien aan verwijderde implantaten. De vulling ziet er dramatisch anders uit dan die van nieuwe implantaten. Resten van deze geruïneerde siliconen werden ook  aangetroffen in vrijwel alle organen in het lichaam van de patiënt, ook in organen die ver verwijderd lagen van de borsten.

350.000 vrouwen met klachten

Tevens kwam aan het licht dat inmiddels 350.000 Amerikaanse vrouwen de FDA hadden laten weten dat ze klachten hadden die aanwijsbaar werden veroorzaakt door de siliconen implantaten in hun lichaam. Tal van wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat de vrouwen gelijk hadden.

Memorandum ingetrokken

Toch trok de FDA het memorandum eind 2006 in. Er mochten weer volop siliconen geïmplanteerd worden. Hoe kon dat ineens? Hadden de wetenschappers van Allergan en Mentor ineens toch een oplossing gevonden en volkomen veilige implantaten gecreëerd, iets wat vrijwel onmogelijk is? Of was er iets anders aan de hand?

Rund- of varkensserum

Wel degelijk: de fabrikanten hadden hun eigen onderzoeken opgezet, waarbij siliconen implantaten werden ondergedompeld in een bad van rund- of varkensserum, waarna zes maanden lang onderzoek werd gedaan waarbij werd gekeken of de siliconen waren afgebroken. Dat bleek niet zo te zijn, ze waren niet aangetast. Maar serum is steriel. Het bevat geen cellen, geen bacteriën, niets levends.

Gevaarlijke ontwikkeling

De onderzoeken, waarmee de fabrikanten wilden aantonen dat hun implantaten veilig zijn, waren waardeloos. De FDA is er ingetuind. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling die de tijd dertig jaar terug kan zetten. Tevens kan dit, zeker in de Verenigde Staten, grote problemen opleveren voor vrouwen die de fabrikanten voor de rechter slepen. Er moet hier dan ook streng tegen worden opgetreden anders blijven vrouwen ziek worden door siliconen implantaten.

Lees hier alles over siliconen implantaten problemen op BeautyJournaal:

Lees ook