Mysterieus, chic en zelfbewust!

08:01 - 04:48
luistertijd 08:01 - leestijd 04:48

De herengeur Armani Code is inmiddels gerust een klassieker te noemen. Geïntroduceerd in 2004, ik herinner het me als de dag van gister. Wat vliegt de tijd toch! Bij de introductie stond de geur direct synoniem voor zelfverzekerdheid, charisma en aantrekkingskracht. Een icoon van verleiding. De Armani man deed (en doet nog steeds…) menig vrouwenhart sneller kloppen.

Nu, ruim 15 jaar later, voegt Armani een nieuwe variant toe aan de bestseller uit 2004. Armani Code Absolu. En verrassend genoeg in een heren- én damesvariant.

De Armani man anno 2019

Ik ben benieuwd met welke man in gedachten Armani Code Absolu is ontwikkeld. In het persbericht bij de herengeur lees ik het volgende:

“Als een nieuwe visie van de mannelijke verleider, is Armani Code Absolu samengesteld voor een man die net zo slim als brutaal is. Behalve zijn charisma, altijd kenmerkend voor de Armani Code man, fascineert ook zijn natuurlijke sociale gemak contact te leggen, zijn gevoel voor ironie en zijn allure. Als de moderne belichaming van een zelfontplooiing en een sterke persoonlijkheid weet hij moeiteloos de kunst van verleiding te beheersen. Immer authentiek en met lef.”

Zo. Doe mij zo’n man! En wil je weten hoe die man er in real life uitziet? Bekijk dan vooral even het volgende filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=lxEhFS0hmOU

Een gewaagde oriëntaalse geur

Parfumeur Antoine Moisondieu heeft de klassieke Armani Code als uitgangspunt genomen en vervolgens de geurcompositie versterkt en warmer gemaakt. Dat komt natuurlijk niet geheel als verrassing bij een absolu. Je zou het de kenmerken van een absolu kunnen noemen: sterker, dieper, warmer.

Shop Armani for him hier online

 

Armani Code Absolu opent sprankelend en fruitig met geurnoten van mandarijn en appel. Nog niet meteen een absolu dus. Het hart van de geur opent zich pas in tweede instantie. Hier vind je oranjebloesem, nootmuskaat en wortelzaadjes. De eerste oriëntaalse geurinvloeden dringen mijn neus binnen en verdrijven het fruitige karakter.

Het spel der verleiding

Net als bij het spel der verleiding, geeft Armani Code Absolu zich niet meteen bloot. Mysterieus en ondertussen de spanning opbouwend, zijn er een paar geurnoten die even op zich laten wachten. De tonkaboon, het signatuuringrediënt, doet langzaam zijn intrede en pas bij de drydown (als de geur op de huid is opgedroogd) komt een sensuele zoetheid van vanille en rum goed tot zijn recht.

Shop Armani for him hier online

 

Mijn geduld wordt beloond

Want de geur wordt dieper en dieper met de tijd. Een waarachtige absolu van het origineel, geen slechte kloon, en iets lichter dan de flanker Armani Code Profumo. Elegant, sophisticated en eigentijds. Geen over-the-top zware geur, maar wel met een krachtig sillage. Na het aanbrengen blijft de geur zeker zo’n acht uur waarneembaar.

Mijn wederhelft – mijn eigen Armani man – draagt de geur inmiddels graag als hij in pak is. Dat kan op kantoor zijn, of tijdens een avondje uit. Armani Code Absolu leent zich voor beide momenten.

Shop Armani for him hier online

 

Flacon met cummerbund

De flacon is zonder enige twijfel direct herkenbaar als familielid van Armani Code. Pure belijningen, met goud als symbool voor tijdloze elegantie.

Onder de zwart gelakte dop zie je een subtiele verwijzing naar een iconisch detail van  de smoking, die de Armani man maar al te graag draagt… de cummerbund. Ofwel buikband in het oerhollands, maar dat klinkt minder sensueel en spannend.

Shop Armani for him hier online

 

De Armani vrouw als ultieme verleidster

Het huis Armani had de missie om Armani Code Absolu ook voor vrouwen uit te geven. Daarmee stond parfumeur Antoine Moisondieu voor de uitdaging om de Armani man te vertalen naar de Armani vrouw. Geen eenvoudig klusje…

Het recept is uiteindelijk vrij eenvoudig, maar je moet er maar opkomen. “Never change a winning formula,” zo zal Antoine Moisondieu hebben gedacht (… of misschien dacht hij in het Frans) en hij nam wederom het receptuur van Armani Code als uitgangspunt. De aanpassingen die hij vervolgens deed, vertonen veel overeenkomsten met de Armani Code Absolu voor heren.

Gember, tonkaboon, vanille, jasmijn….

Het grootste verschil zit in de topnoten, waarbij mandarijn en appel voor hem plaatsmaken voor gember voor haar. Tonkaboon speelt ook in de damesgeur de hoofdrol, versterkt door zoete vanille en een sensueel wit bloemenboeket van oranjebloesen, tuberoos en jasmijn. En daar heeft Antoine Moisondieu mij te pakken, want ik ben dol op geuren met jasmijn.

Shop Armani for her hier online

 

Zwoel en zwaar

Het is een zwoele en zware damesgeur. Maar net als de herenvariant zeker niet over-the-top. Parfumeur Antoine Moisondieu weet perfect de spannende grens tussen zwoel en te zwoel, tussen zwaar en te zwaar op te zoeken. Ware vakmanschap.

Een jurkje van goud

Voor de Armani vrouw overigens geen cummerbund op de flacon, maar een gracieus goudkleurig jurkje met een doorschijnend hart. Want ook de Armani vrouw is de ultieme verleidster, maar wel eentje met een tijdloze elegantie. Niet ordinair en oppervlakkig, maar chique en zelfbewust.

Shop Armani for her hier online

 

Chique en zelfbewust

Nu ik erover nadenk, vatten de laatste twee woorden van de vorige alinea de nieuwe geur treffend samen. Chic en zelfbewust. Herken jij jezelf daar in (of je liefhebbende wederhelft)? Probeer Armani Code Absolu dan zeer zeker uit.

Shop Armani for her hier online

 

Lees ook