Heerlijke geurberichten in een flacon

07:34 - 04:32
luistertijd 07:34 - leestijd 04:32

Je leest het goed. Ditmaal review ik geen parfum van Guerlain, maar een eau fraiche. Of eaux fraiches, zoals het Franstalige meervoud luidt. Wat is eigenlijk een eau fraiche?

Guerlain lanceerde twintig jaar geleden voor het eerst een eau fraiche en heeft deze geurvariant sindsdien in haar assortiment. Een eau fraiche is eenvoudig, maar tegelijkertijd duurzaam. Thierry Wasser, parfumeur bij Guerlain legt dit als volgt uit: “Bij een eau fraiche moeten zowel de geur als de frisheid blijven duren.”

En dat is nog best een uitdaging, aangezien frisse geuren over het algemeen ook hele lichte geuren zijn, die je regelmatig moet bijsprayen. Ik ben dan ook heel benieuwd.

Thierry Wasser, een nieuwsgierige geurneus

Als nieuwsgierige geurneus controleert Thierry Wasser elke stap van een nieuw parfum. Van het eerste idee, tot de zoektocht naar ingrediënten op zijn reizen. Thierry: “Ik ben een parfumeur-reiziger, ik houd ervan om nieuwe horizonten te ontdekken. De wereld is mijn bron van grondstoffen. Australië, Azië, de Caraïben… alle momenten en ontmoetingen kunnen me inspireren.”

Het is een verlangen dat ik goed begrijp. Als je eenmaal besmet bent met het reisvirus, ervaar je de wereld op een andere manier. Geuren en kleuren worden diepgaander, heftiger en vertegenwoordigen herinneringen. De geur van kerrie kan me terugbrengen naar dat ene marktje in Mumbai. De geur van kersenbloesem naar een theetuin in Japan.

Corine in Japan

Aqua Allegoria, geurberichten in een flacon

Thierry vervolgt: “Guerlain stelt je emoties ter beschikking in spray of in splash. De Aqua Allegoria-parfums zijn geurberichten in een flacon. Al 20 jaar lang schrijven ze elke lente nieuwe dromerige geursprookjes die de betoverende collectie verrijken. Elke samenstelling heeft een krachtige dominerende toets – groen, zesteachtig, aromatisch of kruidig – die de geur een aanstekelijk verleidelijke, spontane en opwindende natuurlijkheid geeft.”

Bergamot vertolkt de de stijl van het Huis

Je vindt deze geurtoets dan ook in alle Aqua Allegoria eaux fraiches. Wist je trouwens dat Allegoria verwijst naar het Italiaanse allegra, dat staat voor lichtheid en levensvreugde?

Thierry: “Bergamot is de toets die al aanwezig was in de Eau de Cologne Impériale en Shalimar, en een illuster lid is van de beroemde Guerlinade, geeft de Aqua Allegoria-geuren extra frisheid zoals Guerlain die ziet. Zoet en bitter tegelijk.”

“Nieuwe dromerige geursprookjes”

Het zal na al deze poëtische en gevleugelde woorden van Thierry niet als een verrassing komen dat de collectie ook deze lente wordt uitgebreid met drie nieuwe geuren. Ditmaal samengesteld in samenwerking met parfumeur Delphine Jelk.

Ik mag de drie “nieuwe dromerige geursprookjes”, zoals Thierry ze noemt, uitproberen. In deze parfumreview bespreek ik Flora Cherrysia, Ginger Piccante en Coconut Fizz.

Shop hier online

 

Flora Cherrysia

Thierry: “De inspiratie voor deze geur haalde ik uit Japan, bij het ontluiken van de kersenbloesems, de Sakura.” Delphine voegt daar aan toe: “Een poederachtige viooltjestoets geeft deze aquarelgeur nog meer gratie en vrouwelijkheid.”

Dat Bergamot de toets is die de hoofdrol speelt in Aqua Allegoria merk je meteen in Flora Cherrysia. Het is knap een geurlijn zo te formuleren dat je ondanks een sterspeler toch voldoende kunt afwisselen met andere geurtoetsen. De Bergamot zet als het ware de lijntjes uit, waarbinnen de parfumeur moet kleuren. En dat is Guerlain uitstekend gelukt.

Flora Cherrysia is licht bloemig door de kersenbloesems. De waterachtige noten van nashipeer en watermeloen maken geur luchtig en fruitig. Flora Cherrysia krijgt een subtiele poedertoets dankzij viooltjes en witte muskus. Zoals de Japanse Sakura ontluikt in het voorjaar is dit de ultieme voorjaarsgeur.

Shop hier online

 

Ginger Piccante

In eerste instantie zet de naam van deze geur me op het verkeerde been. Ik verwacht een op-en-top kruidige, ietwat pittige en spannende geur. Mijn neus vindt daarentegen een geur die opent als een rozengeur, chique en warm door de toevoeging van cederhout en muskus.

 

De geur moet even rijpen op mijn huid, voordat de gember zich aandient. En dan gebeurt er in mijn neus iets spannends… de prikkeling en tinteling van peper geeft Ginger Piccante een explosieve en kruidige toets. Citroen maakt het geheel compleet met een vleugje frisheid.

Ginger Piccante laat zich het beste omschrijven als een complexe rozengeur, als je het mij vraagt. Een 2.0 versie. Spannend, prikkelend, zinnenstrelend…

Shop hier online

 

Coconut Fizz

Ik ruik meteen de topnoot van kokos. Zowel het vruchtvlees als de melk. Dit sprankelt me tegemoet. Vooral de kokosmelk geeft Coconut Fizz iets heerlijk romigs. Dit romige wordt verhelderd door bergamot en fresia geeft de geur juist extra body. Delphine beschrijft dit als volgt: “De kokos die Guerlain selecteert is noch crème, noch melk. Het is een eau met een eerder smakelijke dan zalige frisheid.”

Al snel dient ook de basis zich aan, gevoed door tonkaboon en zachte, ronde houttoetsen van sandel. Subtiel en zwoel, als een tegenwicht voor de zomerse frisheid van de topnoten. Waar Flora Cherrysia de ultieme voorjaarsgeur is, is Coconut Fizz perfect voor de zomer en de nazomer!

Shop hier online

 

Dit is simpelweg eenexotische strand gevangen in een flacon. En dan ook nog eens een schitterende flacon, waarbij het glas de helderheid en lichtheid van de eau fraiche weerspiegelt. De kleur van de eau fraiche is een knipoog naar een turkooisblauwe zee met kokospalmen. De gouden details stralen een onmiskenbare luxe uit.

Wat een heerlijke eerste kennismaking met de eaux fraiches van Guerlain!

Flora Cherrysia, Ginger Piccante en Coconut Fizz zijn zeker geen geurwatertjes. Daar was ik in eerste instantie wel even bang voor. Het zijn complexe geuren in al hun lichtheid. En de belofte van duurzaamheid maakt Guerlain eveneens waar. Ik spray gemiddeld genomen twee keer per dag even bij, terwijl ik ondertussen wegdroom bij deze “dromerige geursprookjes.”

Shop hier online

 

Lees ook