Hannie en Monique zweren erbij en plastisch chirurg Dr. Jean-Bart Jaquet ook!


07:41 - 04:36
luistertijd 07:41 - leestijd 04:36

Het is heel simpel: als je bent geopereerd aan je borsten bijvoorbeeld, een buikwandcorrectie of bovenarmcorrectie hebt ondergaan, dan heb je zwellingen. Deze zwellingen gaan vanzelf wel weg, maar postoperatieve compressiekleding versnelt dit proces. Je ervaart minder pijn en de littekens genezen mooier.

Joh, dat is toch niet nodig!?
 


Menig plastisch chirurg zegt: ‘draag een sportbeha na je borstoperatie, of laat het drukverband om de armen zitten om de zwellingen na een bovenarmlift te verminderen. Na liposuctie van de benen en/of buik, wordt vaak aangeraden gewoon een wielrenbroek te dragen.’

Mooiere littekens, gewoon betere genezing
 


Reguliere kleding zoals een wielrenbroek biedt niet de benodigde compressie en geeft dus geen positief resultaat aan het herstelproces. Ook bevat reguliere kleding naden die drukplekken achterlaten en ontbreken juist de handige voorsluitingen voor het makkelijk aan-en uittrekken. Het wordt ook afgeraden om je arm de eerste dagen na een borstoperatie hoger te tillen dan schouderhoogte. Een sportbeha is daarom moeilijk uit te krijgen.

Een groot nadeel van het gebruik van zwachtels en verband is dat het afzakt. Het voordeel van postoperatieve compressiekleding is dat het druk uitoefent dankzij speciale compressiezones voor het beste resultaat. Compressiekleding vermindert de zwelling en daarmee de pijn, en laat de littekens mooier én sneller genezen.

Maagverkleining gehad? Succes met de armlift, de buikwandcorrectie en liposuctie


Dr. Jean-Bart Jaquet

Plastisch chirurg Dr. Jean-Bart Jaquet, verbonden aan het Maasstad Ziekenhuis, doet veel corrigerende operaties na maagverkleiningen, zoals buikwandcorrecties, mediale armliften, mediale beenliften en borstliften.

De arts geeft aan: ‘Een drukverband zakt altijd af of je moet het fixeren met veel tape, maar dat maakt het afhalen van het verband weer pijnlijk. Verder laten wij een drukverband lang zitten wat bij een beetje wondlekkage niet hygienisch blijft. Zelf douchen wordt eigenlijk bijna onmogelijk met een drukverband om beide armen.

‘Speciale compressiemouwen blijven perfect op hun plaats zitten. Je kunt ze makkelijk afdoen voor het douchen en door de gelijkmatige compressie wordt voorkomen dat vocht zich gaat ophopen. Door het voorkomen van zwellingen ervaren patiënten ook minder pijn.

emdawear

Een compressiepak van Emdawear

‘Verband gaat ook kriebelen’ vervolgt Dr. Jaquet, ‘en het geeft uiteindelijk ook niet de gelijkmatige druk die je voor langere tijd wilt hebben.’ Bij de meeste corrigerende operaties adviseert hij de goed aansluitende compressiekleding gedurende 6 weken te dragen.

Drukpunten op de juiste plek
 


‘Eigenlijk vind ik het langdurig dragen van postoperatieve compressiekleding een vereiste bij de mediale armlift, mediale beenlift en liposucties. Het te vroeg stoppen van compressie leidt vaak tot meer pijn en het ophopen van vocht met uiteindelijk een hoger risico op complicaties. Ook na borstoperaties (borstlift, borstverkleining, borstvergroting en borstreconstructie bij borstkanker patiënten) is het gebruik van een compressiebeha noodzakelijk. Het draagcomfort van een compressiebeha is groot.

‘Het is een must, vind ik’

Dr. Jean-Bart Jaquet adviseert bij een consult voor een mediale armlift, mediale beenlift en liposucties altijd compressiekleding. ‘De patiënten verwijs ik door naar EmdaPlast, waar de begeleiding wordt geboden bij het bepalen van de het juiste product en de juiste maat. Ik geef de benodigde compressiekleding vaak kosteloos erbij als extra service. Ik vind het dragen ervan bij bovenstaande indicaties essentieel.’

Wat vinden gebruiksters Monique en Hannie ervan? Zij vertellen over hun ervaringen…


Monique heeft jaren te kampen gehad met obesitas en besloot uiteindelijk een maagverkleining te ondergaan. Vaak houd je, nadat je vele kilo’s kwijt bent, een huidoverschot. Zo hield Monique hele zware, verslapte bovenarmen over en besloot om een correctie van beide bovenarmen te ondergaan. Ze kreeg twee operaties, waarvan de tweede een corrigerende van de eerste operatie was.

Compressiemouwtjes type Marena

‘Als ik had geweten hoeveel steun dit geeft…..’
 


‘Na de eerste operatie droeg ik nog zwachtels als drukverband. Als ik toen al had geweten hoeveel comfort en pijnvermindering speciale compressiemouwen zouden geven, had ik mogelijk veel minder complicaties gehad, vertelt zij ons.

Snellere genezing
 


‘Nadat ik vorig jaar november een corrigerende operatie van mijn bovenarmen onderging, ben ik meteen de compressiemouwen gaan dragen. Wat een comfort gaf dat! De wonden gingen sneller dicht, ik had minder zwellingen en het gaf mij ook veel steun. Ik moet helaas binnenkort weer aan een van de armen worden geopereerd maar ik ben nu gewapend met mijn compressiemouwen.

‘Wat een comfort na mijn borstamputatie’
 


Ook Hannie is erg blij met de compressiekleding die haar werd aanbevolen na haar borstamputatie als gevolg van kanker. ‘In het ziekenhuis werd mij door de mammacare verpleegkundige de compressiebeha type Mary aanbevolen. Ik had nogal een groot wondgebied door de operatie en dan ligt zwelling door wondvocht op de loer. Ik was erg blij met het advies van de mammacare verpleegkundige.

‘Ik hoor van lotgenoten dat wordt gezegd: draag maar een sportbeha, maar ik moet er niet aan denken. De Mary draagt zoveel comfortabeler, is zachter, niet knellend en geeft alleen druk waar dat nodig is. Ook ’s nachts kan ik hiermee goed slapen.

‘Deze compressiebeha is meteen een mooie prothese beha’
 


‘Het mooie aan de Mary beha zijn de zakjes aan de binnenkant,’ vervolgt Hannie. ‘Er kunnen tijdelijke zachte protheses in. Ik ben bijna 4 maanden na de borstamputatie nog steeds blij met mijn Mary en de zachte vulling van de tijdelijke protheses.’

Ook zo fijn: het compressievest als er een grotere wond is
 


Toen Hannie na de borstamputatie ook nog okselklieren moest laten verwijderen, is haar het compressievest genaamd Sophia geadviseerd. Haar ‘Mary’ en haar ’Sophia’ waren een geschenk uit de hemel!

Het speciale compressievest kan de ontstane zwelling nog meer reduceren. Hannie: ‘Als dat optreedt, is het altijd spannend: kun je het onder controle houden met je compressiekleding of moet de wond toch in het ziekenhuis worden gedraineerd. Gelukkig hielp het vest om dit te voorkomen.’

Je kunt deze direct in de webshop van Emdaear bestellen
 


Na advies te hebben ontvangen van een speciale adviseuze bij Emdaplast over de juiste beha en maat, heeft Hannie de Mary beha en het Sophia vest besteld via de webshop. Het is erg prettig dat dit bedrijf een webshop heeft, vertelde Hannie.

Weet je dat ik compressiekleding nog steeds draag?
 


Hannie is zo blij met haar compressiekleding dat zij de beha bijvoorbeeld nog steeds draagt als gewone beha. Wanneer ze gaat sporten doet zij haar Sophia aan.

Ben jij benieuwd welke compressiekleding er allemaal te koop is? Bezoek dan eens de webshop van EmdaWear.

De voordelen van compressiekleding op een rij:

  • sneller en pijnlozer herstelproces
  • mooiere littekengenezing
  • uitstekend draagcomfort
  • naadloze compressiekleding
  • juiste compressiezones
  • huidvriendelijke materialen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EmdaPlast.

Lees ook deze artikelen over nieuwe cosmetisch medische producten:

Lees ook