‘Mijn prothesen zaten eerst te laag en ik miste een bolling, door het matje oogt mijn borst nu natuurlijker’

07:36 - 04:33
luistertijd 07:36 - leestijd 04:33

De inwendige beha met TIGR mesh biedt een mooie oplossing voor extra stevigheid en natuurlijk volume. Plastisch chirurg Wynand Melenhorst en patiënte Jasmijn vertellen…

Jaren geleden werden we verblijd met een vinding om de borst van binnenuit meer stevigheid te geven. Het werd de inwendige beha genoemd. Een oplossing voor vrouwen met een verslappende huid, en bij wie borstprothesen uitzakten door uiteenlopende oorzaken, zoals de manier van plaatsen of het gewicht van de prothese.

Ingenieuze oplossing
Er zijn inwendige beha’s gemaakt van dierenhuid of siliconen. Na veel problemen met matjes-materiaal voor toepassingen in het lichaam werden ze steeds minder gebruikt, terwijl het principe van een matje/mesh toch echt ingenieus is. Zonde!

 

Polymeer met melkzuur
Dat dachten ook de makers van de TIGR Mesh. Zij ontwikkelden een nieuwe generatie matjes, die gemaakt zijn van een langzaam oplosbaar polymeer met melkzuur – materiaal waarvan ook inwendige hechtingen worden gemaakt.

tigr mesh inwendige beha

Tigr mesh

Verstevigende resultaten
Ideaal omdat dit materiaal de minste kans op irritaties geeft in het lichaam, maar wel heel mooie verstevigende resultaten geeft in combinatie met borstprothesen.

Bij borstvergroting en -reconstructie
Plastisch chirurg Wynand Melenhorst gebruikt de TIGR Mesh sinds twee jaar bij borstvergrotingen en borstreconstructies en hij is er zeer tevreden over.

The rumour spreads, inmiddels zijn er al meerdere klinieken in Nederland en Europa die ermee werken en dat worden er natuurlijk nog meer.

Bevestiging
Wynand Melenhorst: ‘Het matje, de mesh, bevestigen we in de onderzijde van de borst en maken het vast aan de onderste rib. Hiermee voorkomen we dat een borstprothese gaat uitzakken.

wynand melenhorst

Plastisch chirurg Wynand Melenhorst werkt met de inwendige beha TIGR mesh

Een mooie glooiing onder de borst
‘Ook gebruiken we het reconstructief, na een borstamputatie.

Dan is er helaas zoveel steunweefsel (onderhuids weefsel) weg, dat een prothese te snel uitzakt.

Bovendien kunnen we ook dan weer een mooie onderplooi en onderpool (bolling aan de onderzijde van de borst) maken.

Bij inkapseling en uitzakking
‘Bij een eerste borstvergroting is het meestal niet nodig: de weefsels van de borst zijn dan nog stevig genoeg. Bij vervanging van prothesen gebruiken we het meestal alleen wanneer de eerste prothesen zijn ingekapseld of uitgezakt.

tigr mesh

Opgenomen door het lichaam
‘Het mooie van dit matje/mesh is ook dat het na verloop van tijd wordt opgenomen door het lichaam en uiteindelijk vervangen wordt door je eigen collageen.  Het wordt dus als het ware onderdeel van je lichaam, als een stevig, maar soepel laagje. Het integreert dus volledig, in tegenstelling tot andere materialen.

Fijnmazig netje
‘We zien dat ook bij reconstructies, waarbij vrouwen bijvoorbeeld eerst enkele maanden een ‘tissue expander’ hebben gedragen. Wanneer we de borst dan weer open maken om de reconstructie af te maken, zien we dat het matje/mesh heel mooi is ingegroeid in het eigen weefsel. Doordat het een fijnmazig netje is, kan het eigen lichaamsweefsel het gemakkelijk opnemen.

De arts legt uit dat het dunne matje/mesh wordt bevestigd aan de onderzijde van de borst, daar waar de borstplooi begint en de mooie bolling van de borst zich vormt: de onderpool. Tevens wordt het bevestigd aan de onderste rib, om het materiaal op de plaats te houden.

Herplaatsing van prothesen met nieuwe implantanten en TIGR mesh inwendige beha

De borstprothesen van deze vrouw waren te laag geplaatst en uitgezakt (bottoming out), waardoor de tepel naar buiten wijst. Onderste foto’s tonen een hernieuwde borstvergroting incluis inwendige beha met TIGR mesh.

Borstlift
Theoretisch zou het ook toegepast kunnen worden bij een borstlift, waarbij alleen huid ingenomen wordt en eventueel wat borstweefsel verwijderd wordt voor een strakker resultaat. Het matje/mesh zou dan ook versteviging kunnen geven, maar Melenhorst ziet daar vooralsnog minder voordelen van dan bij een vergroting met prothese of een reconstructie na amputatie – met prothese.

‘Wanneer je een borst een goede stevige lift kan geven op natuurlijke wijze, is dat meestal al voldoende. Bij een borstlift waarbij ook een prothese wordt ingebracht, is er wel meerwaarde. Een prothese geeft extra gewicht aan de borst dus ook aan de huid.’

tigr mesh

Hier is te zien hoe het Tigr mesh materiaal langzaam oplost en wordt opgenomen in het weefsel

Ook lipofilling mogelijk
Wynand benadrukt ook dat normaliter prothesen voelbaar kunnen zijn door een dunne huid heen. Als er een matje/mesh tussen ligt, is dat gevoel er minder snel. ‘Je maakt de huidlaag als het ware wat dikker. Door deze dikkere laag wordt ineens ook lipofilling mogelijk: het opvullen met lichaamseigen vet. Precies dat doen we bij de borstreconstructies die we uitvoeren.’

Jasmijn kreeg mooiere borsten
Voor de 35-jarige Jasmijn kwam het matje/mesh als een prachtige oplossing om haar borsten na vervanging van eerdere, verzakte prothesen weer een mooie vorm met extra stevigheid te geven.

Prothese vervanging

Begin twintig kreeg ze haar eerste prothesen, ze ging van een cup AA naar een mooie B-cup. Veertien jaar heeft ze ervan genoten, tot een prothese ingekapseld raakte en tot vervanging besloten werd. Ze koos voor behandeling bij plastisch chirurg Wynand Melenhorst.

revisie augmentatie borstvergroting tigr mesh

‘Mijn borsten zaten te laag’
‘Dokter Melenhorst wees me erop dat mijn prothesen nooit echt goed gezeten hadden; ze zaten te laag en de tepels wezen te ver omhoog. Ik zag het wel, maar besteedde er nooit veel aandacht aan. Gelukkig kreeg ik nu een kans om het wel mooi te laten doen. Een iets grotere cup met nu druppelvormige prothesen in plaats van ronde. Een mooie onderpool dankzij de matjes/mesh, een litteken dat nu ook netjes in de borstplooi zit en de prothesen zijn achter de spier geplaatst.

‘De oplossing met het matje/mesh vind ik ideaal, omdat het extra stevigheid geeft en mijn borsten ook weer wat hoger plaatst. Zonder deze matjes/mesh zouden mijn prothesen weer op de oude plek zitten en dat is echt minder mooi.

‘Het is fijn dat dit materiaal niet van siliconen is gemaakt. Dat mijn prothesen van siliconen zijn, vind ik al meer dan voldoende. Overigens een weloverwogen beslissing omdat ik daarmee gewoon weer de mooiste borsten kon krijgen.’

Nog meer feiten over TIGR Mesh

 

Wil jij meer weten over dit product? Neem contact op met EmdaPlast, zij weten precies welke chirurgen ermee werken in ons land. Check hun website:  www.emdaplast.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Emdaplast.

Lees ook