Dokter Hayri Hortoglu duikt in de lifestyle van zijn patiënten

05:06 - 03:04
luistertijd 05:06 - leestijd 03:04

Langs een pittoreske fietsroute langs de Amstel in het dorp Ouderkerk aan de Amstel zit al bijna tien jaar de Amstelzijde Kliniek. Een vertrouwd adres voor heel veel vrouwen (en ook steeds meer mannen) voor huid- en contourverbetering. BeautyJournaal’s uitgever Monique laat je kennismaken met deze kliniek in dit artikel.

 

De Amstelzijde Kliniek ligt aan een mooi oud straatje in het landelijke dorp Ouderkerk aan de Amstel.

Vriendelijk en vakkundig

Directeur, en cosmetisch arts Hayri Hortoglu is een begrip, en ik kan ook gerust zeggen ‘ geliefd’ vanwege zijn vriendelijke karakter in combinatie met zijn vakkundigheid.

Van injectable tot laser en peeling

De Amstelzijde Kliniek biedt een breed pakket van behandelingen aan: van injectables tot laser, van peelings tot een ooglidcorrectie. En als het beter is verwijst de arts je door naar een samenwerkend plastisch chirurg voor een operatie. Dokter Hortoglu zal je nooit tegen beter weten in alleen behandelen met injectables.

 

Huidtherapeutisch advies

De behandelingen worden voornamelijk voor het gezicht toegepast, maar huidverbetering kan ook zeker op het lichaam plaatsvinden. De aanwezige huidtherapeute geeft hiervoor advies.

Het is de som der delen die je schoonheid bepaalt

Het DNA van de kliniek is dat de specialisten kijken naar het totaalplaatje, dus naar je hele gezicht, of indien van belang, het totale beeld van je lichaam. De praktijk wijst namelijk uit dat focus op een klein onderdeel vaak niet de tevredenheid brengt die je zoekt, vertelt Hayri Hortoglu mij.

De entree van de kliniek

Voorzichtig met Instagram-hypes

‘Het is momenteel de trend om alleen maar te focussen op onderdelen: bijvoorbeeld de ogen – met name kringen – en lippen. We zien dat sterk toenemen bij twintigers, en we zien artsen die dat als een quick win gebruiken. Ze doen trucjes, spelen in op een hype op Instagram. U vraagt, wij draaien…’.

Werken aan balans

‘Ik ben er geen voorstander van. Een gezicht is meer dan de delen, het is de som der delen. Alles in je gezicht staat in een zekere verhouding tot elkaar, verander je het een, zal je zien dat er ergens anders ook weer een ongenoegen ontstaat.

Een van de behandelkamers in de kliniek

Liever verbetering dan verandering

‘Het zijn nooit alleen de lippen of de kringen. Het kan je anatomie zijn, het kan het gevoel zijn waarmee je naar jezelf kijkt. Deze jonge vrouwen zijn op zoek naar verandering, maar eigen hebben ze verbetering nodig, en een andere kijk op hun zelfbeeld.

Kijken als een kunstenaar

‘Dat vraagt om een arts die goed in staat is om te kijken naar het totaal, zoals een kunstschilder dat doet, en zoals je ook zelf naar een schilderij kijkt: je kijkt nooit alleen naar de lippen van een portret, je kijkt naar het totaalplaatje. Wat dat met je doet, hoe dat overkomt. Zo werk ik ook.’

Aan de binnentuin grenst ook de behandelkamer voor gezichtsbehandelingen en laserbehandelingen

Terughoudend durven zijn

Hortoglu vertelt ook dat hij liever terughoudend werkt, ‘risico-arm’ werken noemt hij dat, in plaats van veel in een keer, en dat merk ik ook als ik een ochtend meeloop in zijn kliniek en het patientenspreekuur bijwoon. Ik zal hier later nog een reportage over maken.

Wie ben je?

In de Amstelzijde Kliniek is ruimte voor een gesprek, een goed gesprek. ’Soms praten we een half uur over levenszaken, het is goed. Zo krijg ik een beter beeld van mijn client, en kan ik nog zorgvuldiger mijn strategie bepalen voor een een opgefrist uiterlijk.

Je lifestyle

‘Wat ik doe als arts, moet gewoon perfect aansluiten bij wie mijn client als mens is, zowel uiterlijk als innerlijk. Ik zeg altijd: ‘Als ik niet weet hoe zij in het leven staan, kan ik het niet vertalen naar de beste behandelwens, zodat er een match is.’

Vertrouwensband

Hayri Hortoglu is er trots op dat zo’n 80% van de mensen die hij behandelt ook blijft terug komen bij hem. Ze vertonen geen ‘shop-gedrag’. Heel soms wel, als de verleiding op prijs of een locatie dichterbij niet te weerstaan is. Maar uiteindelijk keren ze terug.Om het vriendelijke karakter van de kliniek, de mensen die er werken, om de goede kijk op zaken, om de betrouwbaarheid in behandelen.

Schoonheid is fijn, gezond verstand een must

Zoals een cliënte het zo mooi verwoordde onlangs: ‘De dokter probeert te voldoen aan mijn schoonheidsideaal maar altijd met het gezond verstand in het achterhoofd.’

 

Lees ook