Alternatieve testmethoden redden dierenlevens

03:11 - 01:54
luistertijd 03:11 - leestijd 01:54

Goed nieuws: Unilever wil van dierproeven af, ook China zet stappen

De Chinese regering zet stappen om alternatieve testmethoden voor cosmetica te ontwikkelen en zo dierproeven in het land uiteindelijk af te schaffen. Unilever wil praten met bedrijven en regeringen om deze proeven voor cosmetica wereldwijd af te schaffen.

Volledige, wereldwijde afschaffing van dierproeven in de cosmetica-industrie

Unilever heeft onlangs aangekondigd te streven naar een volledige, wereldwijde afschaffing van dierproeven in de cosmetica-industrie. Het bedrijf ondersteunt hiermee een initiatief van de Humane Society International (HSI), waar het bedrijf al enige tijd mee samenwerkt. Unilever en HSI willen hiertoe langdurig gaan samenwerken met andere bedrijven en autoriteiten van landen wereldwijd om alternatieven voor dierproeven te ontwikkelen.

Ook in landen waar dierproeven nog steeds verplicht zijn. Daarnaast willen ze wetenschappers gaan opleiden zodat ze in staat zijn om cosmetica op veiligheid te testen zonder dat daar dierproeven aan te pas komen. Dove, een merk van Unilever, is inmiddels gecertificeerd door PETA. Het merk werkt geheel zonder gebruik van dierproeven.

dierproeven muis

Ook China zet stappen in het afschaffen van dierproeven

Aan de vooravond van een groot congres in Beijing kondigde het Chinese NIFDC (National Institute for Food and Drug Control) aan een nieuwe werkgroep te hebben opgericht die op zoek gaat naar alternatieven voor dierproeven. Vijftien bedrijven, waaronder onderzoeksinstituten, de Chinese cosmetica-inspectie en Chinese cosmeticabedrijven, hebben zich bij het initiatief aangesloten. Het Amerikaanse IIVS (Institute for In Vitro Science), dat bekend is voor het ontwikkelen van alternatieven voor dierproeven, en een aantal deskundigen uit binnen- en buitenland gaan de werkgroep adviseren.

Alternatieve testmethodes

“De EU, de VS en Japan hebben inmiddels alternatieve testmethodes ontwikkelt”, zei een medewerker van de NIFDC. “Het is belangrijk dat China dit nu ook doet.” Lu Yong, voorzitter van de nieuwe werkgroep, zei dat China momenteel nog geen alternatieve testmethodes heeft ontwikkeld, maar dat het land er nu wel aan werkt. Er zullen echter nog een hoop horden moeten worden genomen, zowel op technisch gebied, als op het gebied van wetgeving.

Het IIVS is inmiddels samen met de NIFDC bezig met het opbouwen van een infrastructuur om alternatieve testmethoden te ondersteunen, en werken daarbij samen met chemische bedrijven als BASF SE en Givaudan. IIVS was in 2016 al nauw betrokken bij het controleren van de eerste alternatieve testmethode die door de Chinese Food and Drug Administration werd geaccepteerd en adviseert de Chinese FDA bij twee methodes die momenteel in behandeling zijn om te worden goedgekeurd.

Dierproeven cosmetica konijn

De ontwikkelingen zijn veelbelovend

In een artikel in de South China Morning Post zegt een woordvoerder van de HSI dat de nieuwe werkgroep van de NIFDC veelbelovend is: “Het is de eerste keer dat een Chinese organisatie zo’n duidelijk geformuleerd plan heeft om alternatieve testmethodes voor cosmetica te ontwikkelen. De Chinese regering en andere betrokkenen werken er op deze manier aan om de internationale regels voor het testen van cosmetica ingrijpend te verbeteren.”

Lees ook