De methode: bindweefselstrengetjes losmaken!

05:40 - 03:24
luistertijd 05:40 - leestijd 03:24

Cellfina behandeling van cellulite.

Zo’n 85 tot 90% van de vrouwen ontwikkelt cellulite na de puberteit. En dat gebeurt bij vrouwen wereldwijd, dik en dun, ongeacht hun huidkleur, maar opvallend meer bij Kaukasische (blanke) dan bijvoorbeeld Aziatische vrouwen.

Hoewel cellulite geen ziekte is (cellulitis is dat wel, een ontstekingsreactie gepaard gaande met vochtophopingen, roodheid, zwelling en pijn) vinden wij het cosmetisch zeer storend. We leven ermee als vrouwen, maar we willen er vooral vanaf!

 

Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat zo’n groot probleem nog maar zo weinig wetenschappelijk onderzocht is, waardoor er ook heel weinig nuttige behandelingen worden aangeboden.
Er is iets nieuws, Cellfina, een methode waarmee bindweefselstrengetjes die samengeklonterde vetcellen vasthouden, los worden gemaakt. Ik ga je er alles over vertellen!

Maar eerst even terug naar de basis, want wat is cellulite nu eigenlijk, hoe ontstaat het, hoe herken je het?

Het is een probleem dat zich afspeelt rond onze vetcellen en in het bindweefsel. Vrouwen moeten vanwege hun vermogen om baby’s in de buik te laten groeien extra energieopslag mogelijkheden hebben. Deze zitten voornamelijk in de buikstreek, heupen, billen en bovenbenen – in de buurt van het ongeboren kind.
Zijn bij mannen de bindweefselstrengen kriskras georganiseerd waardoor de vetcellen strak op hun plaats blijven, bij vrouwen liggen ze verticaal, waardoor ze makkelijker meeveren met de uitdijende cellen.

De rol van oestrogeen

Binnen dat ruim bemeten netwerk kunnen onder invloed van met name het vrouwelijke hormoon oestrogeen klontertjes ontstaan, en deze duwen tegen het zachte bindweefsel en de bindweefselstrengen. Deze strengetjes bewegen zich open door het subcutane weefsel naar de dermis en ze verstijven door de spanning erop. Hierdoor trekken ze de dermis naar beneden. Aan de buitenkant van de huid wordt het zichtbaar als kuiltjes, ofwel cellulite putjes. En dit neemt ook nog eens toe naarmate je ouder wordt omdat de huid verslapt en de bindweefselstrengen verharden. Oestrogeen stimuleert vetaanmaak, waar testosteron vetafbraak stimuleert.

Vrouwen nemen in de cellen veel meer vet op

Maar er is meer. Ook de opname en afgifte van vetstoffen is bij ons vrouwen anders geregeld. Op elke cel zitten receptoren, ontvangers die ervoor zorgen dat een bepaalde boodschap in een cel wordt uitgevoerd. Zo zijn er alfareceptoren die na prikkeling voor extra vetproductie zorgen en bèta die weer voor afbraak van dat vet zorgen.

Bij vrouwen staan tegenover elke bètaeceptor wel negen alfareceptoren, bij mannen is de verhouding 1 op 1. Mannen die oestrogeentherapie krijgen tegen prostaatkanker, kunnen ook in enige mate cellulite ontwikkelen.

Complexe toestand van de huid

Cellulite is een heel complexe toestand in de huid, waarbij niet alleen vet celstofwisseling en de bindweefsel conditie een rol spelen, maar ook de aan- en afvoer van vocht minder goed gereguleerd is en het netwerk van fijne vaatjes onder druk komt te staan. Het zorgt voor een verstopping van het metabolisme van en rond de cellen en het uit zich als een, in gevorderd stadium, een matrasachtige (gecapitonneerde), ‘verstikte’ huid.

Het geheim van de bindweefselstrengen

Subcision, ofwel het onderhuids losmaken van fibreuze bindweefselstrengen, is een hele interessante methode voor de behandeling van de cellulite. Net als een elastiekje onder spanning veert de behandelde huid terug, met een gladde huid als gevolg. Cellfina is de enige methode waarmee dit gebeurt. Het vindt plaatst onder lokale verdoving en altijd door een bevoegd arts.

Hoe werkt Cellfina?

Op de huid wordt zorgvuldig afgetekend waar de putjes zich bevinden zodat de gebiedjes erom nauwgezet behandeld kunnen worden. Vervolgens wordt er een speciaal vacuüm zuigende kop op de huid gezet en een verdovende vloeistof ingespoten

Vetcellen bevrijden

Dezelfde vacuüm applicator wordt vervolgens gebruikt om met een klein mesje heel voorzichtig de bindweefselstrengen door te breken. Dit gebeurt op 6 mm of 10 mm diepte in de huid. Omdat de huid verdoofd is voel je er nauwelijks tot niets van. Je hoort alleen het apparaatje werken. Het meest gevoelig is het inbrengen van de verdovingsvloeistof in het gebied.

De dagen na behandeling

In de dagen na behandeling zul je stijfheid en zwelling ervaren en ontstaan er blauwe plekken. Zitten zal even lastig zijn, en liggen des te prettiger. De zwellingen en blauwe plekken trekken na verloop van tijd weg. Houd er wel rekening mee dat blauwe plekken drie tot 4 weken zichtbaar blijven. Daarna kunnen lichte huidverkleuringen nog even zichtbaar blijven. Direct na de behandeling wordt het gebied ingezwachteld, dit verband houd je 24 uur eromheen.

Tevredenheidsscore

93% van de patiënten is na drie jaar nog steeds tevreden. Daarmee overtreft Cell na de tevreden- heidsscores van alle andere cellulite-behandelingen. 1,2

  1. Kaminer MS, Robinson D, Coleman WP 3rd, et al. Multicenter Pivotal Study of the Safety and E ectiveness of a Tissue Stabilized-Guided Subcision Procedure for the Treatment of Cellulite: 3 Year Update. Abstract AAD Conference 2016. 45 patients completed 3 year follow-up. 2. Data collected from realself.com, November 2016.

Een van de weinige wetenschappelijk bewezen methoden

De Cellfina methode wordt als een van de weinige geroemd in de wetenschappelijke literatuur om haar werkzaamheid en duurzaam effect: een eenmalige behandeling geeft bij milde tot ernstige cellulite zeker drie jaar resultaat. Cellfina heeft ook de Amerikaanse FDA-goedkeuring gekregen op veiligheid en geclaimde effectiviteit.

Lees ook