De invloed van het nieuwe etnische schoonheidsideaal is groot

12:20 - 07:24
luistertijd 12:20 - leestijd 07:24

Frank Niessen is een van de nog weinige artsen in Nederland die bilvergrotingen doet, en hoewel de vraag ernaar in ons land nog klein is, in vergelijk met Zuid-Amerikaanse landen, maar ook Noord-Amerika waar het booming is, doet hij er nu zo’n 26 per jaar.

Ingewikkelder dan borstvergroting

Tot zijn tevredenheid. En dit zeggen we met nadruk, want een bilvergroting uitvoeren is ingewikkelder dat een borstvergroting. Je behandelt niet alleen een groter oppervlak, je werkt ook in een van nature niet bepaald steriel gebied – rond de anus.

Bacteriegevoelig gebied

Optimale hygiëne is van levensbelang evenals een goede voorbereiding voorafgaand aan de operatie, met bijvoorbeeld lichte antibiotica om een eventuele bacteriegroei voor te zijn.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute

Pronte billen op Instagram

Volgens de plastisch chirurg, die vele jaren in de Jan van Goyen kliniek werkte en sinds kort naast zijn werk in het academisch ziekenhuis VU Medisch centrum in Amsterdam, ook zijn eigen kliniek heeft opgezet: Mittsu Institute, hebben we de aandacht vooral te danken aan social media, waarop sterren hun pronte billen tonen.

De opkomst van het exotische schoonheidsideaal

Vooral niet-Kaukasische vrouwtypen willen volle billen. ‘Vrouwen van Afro-Amerikaanse en Latijnse, maar ook Arabische afkomst domineren momenteel het schoonheidsideaal,’ zegt Frank. ‘En zij wensen vooral volle billen en juist minder volle borsten- die mogen meer natural zijn.

Als trainen geen effect geeft

‘Vrouwen proberen dat ideaal vaak eerst te bereiken door stevig te gaan trainen en als het dan niet lukt, komen ze bij mij voor advies. Over het algemeen zijn het jongere vrouwen, die van nature geen proportionele bil hebben, maar ook vrouwen die zijn afgevallen en slappe billen hebben gekregen (ook na zwangerschap) en vrouwen die wat ouder zijn, zo rond de veertig, en hun stevige billen weer terug willen.

Wanneer bereik je het mooiste resultaat?

‘Als de huid niet te uitgerekt en dus verslapt is. Als je dus al plooien hebt onder de billen, dan is het moeilijk om dat nog op te vullen.

‘Ik ben zelf geen voorstander van het werken met de allergrootste implantaten, ik doe het ook niet meer, en ik plaats ze ook niet onder de huid in de spier, zoals vroeger werd geadviseerd, ik plaats ze onder de spier. Je hebt dat een mooiere bedekking van het implantaat, met spier en huid, waardoor hij meer opgaat in het geheel.

‘Er moet dan wel voldoende ruimte zijn om het implantaat te kunnen plaatsen. Als je je billen aanspant heb je aan de zijkant altijd twee deukjes. Als je grote implantaten plaats is dat effect weg. Dan zie je een bolling aan de zijkant van het implantaat, ik vind dat niet mooi.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute. De stipjes op de billen onder zijn de kleine sneetjes geweest die de arts maakt voor de ingreep,waarover hij meer toelicht in het interview.

Je hebt billen, heupen en een bekken…moet dit allemaal de breedte in?

‘Je moet je realiseren dat als je grotere billen wilt, deze niet veel breder worden maar vooral meer naar achter gaan staan, dat noemen we projectie. Regelmatig is er een wens om ook een breder bekken optisch creëren met het implantaat, maar dat lukt niet.

‘Je kan nooit breder worden dan je bekken van nature is. Je kan wel eventueel met lipofilling, je lichaamseigen vet, je heupen wat breder maken.

Maar wie wil er een breder bekken en bredere heupen?

‘Gender patiënten bijvoorbeeld, maar ook steeds meer jonge vrouwen die niet alleen van achteren bolle(re) billen willen maar ook in de breedte meer vorm en ronding.

Hoe groot zijn de implantaten die jij plaatst?

‘Gemiddeld tussen de 300 en 390 cc per bil. Maar het is echt afhankelijk ook van je lichaamsbouw. Ik had onlangs iemand van Thaise komaf en daar is 240 cc in geplaatst.

Maar loop je dan niet ineens met hele zware billen?

‘Het zit in de diepte, dus dit voel je niet als extra gewicht.

Hoe sterk zijn bilimplantaten?

‘Ze zijn stugger dan borstimplantaten, de kans op scheuren is kleiner. En je krijgt minder snel kapselvorming.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute

Moeten we niet bang zijn voor het ASIA-syndroom zoals bij borstvergroting?

‘Je hoeft überhaupt niet bang te zijn, en als je dat wel bent, moet je het gewoon niet doen. ASIA- syndroom komt nu ongeveer bij 1 op de 300 patiënten voor.Ik ben betrokken bij wetenschappelijk onderzoek in de VU in Amsterdam om te inzichtelijk te krijgen waar dat aan ligt, zodat we straks ook gerichter advies kunnen uitbrengen of je het wel of niet moet doen.

Wat is mooier: bilimplantaten of lipofilling?

‘Wil je projectie dan is een implantaat mooier, wil je algemeen wat vollere billen, kan dat met lipofilling. Daarmee kun je het lichaam meer shapen. Bijvoorbeeld vet ter hoogte van de onderrug weghalen en gebruiken voor de billen.

‘Je kunt ook een combinatie doen van beide. Weet dat ongeveer de helft van je vet weer verdwijnt de eerste keer. De meeste vrouwen die ik zie willen vooral projectie van de billen, en kiezen dus voor implantaten, maar een combinatie van beiden wordt toenemend populair en heeft een nog mooier resultaat.

Ik begrijp dat je de afgelopen jaren een eigen operatiemethode hebt ontwikkeld die naar jouw idee mooier resultaat oplevert?

‘We hadden in Nederland zowel te weinig dokters die de operatie uitvoerden als te weinig dokters die het goed deden. Ik maak 2 sneetjes bij de operatie, in plaats van de gebruikelijke 1 om minder spanning op dat ene litteken te creëren. Ik kan de spanning op de huid nu beter verdelen. De sneetjes worden hoog in de bilnaad gemaakt, om precies te zijn ongeveer 6 cm boven de anus.

‘Ik merk dat mijn patiënten hierdoor ook iets minder pijn hebben, want let wel: het is een redelijk pijnlijke operatie. Ook pijnlijker dan een borstvergroting. Onder de borstspier kun je makkelijker ruimte vinden om vrij te maken voor het inbrengen van het implantaat. Onder de bilspier is dat niet zo, daar is het lastiger om een ruimte te maken. Er zijn meer verbindingen in dat gebied, waardoor je dus ook meer kapot moet maken.

Als je gaat zitten wordt je implantaat omhoog geduwd…

‘Hoe groter het implantaat hoe groter die kans ja.

Er zijn ronde en ovale implantaten. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

‘Rond, omdat dat de vorm van de bil in zijn totaliteit accentueert. Bij een ovaal implantaat accentueer je meer de onderkant van de bil. Bovendien vind ik rond veiliger. Het is belangrijk dat een implantaat op zijn plaats blijft in het weefsel en niet teveel beweegt of van plaats verandert. Hierdoor wordt de holte groter, en dat wil je niet. Met een rond implantaat heb je hierop minder kans.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute

Vanaf welke leeftijd mag je dit doen?

‘Vanaf 18 jaar.

Is een bil-lift ook mogelijk?

‘Ja, maar dan krijg je wel littekens, die zitten dan aan de bovenzijde van de billen. Er is niet veel animo voor.

Complicaties? Er zijn internationaal wel wat gevallen van longembolie en zelfs doden bekend?

‘Ja, maar dat was met lipofilling, niet met implantaten. Er is onderzoek verricht, anoniem onder ruim 600 plastisch chirurgen wereldwijd om hun complicaties te melden. ‘Er wordt met lipofilling afgeraden om diep in de grote spier te injecteren en niet met een te hoge druk, geen canule smaller dan 4 mm te gebruiken en ook de canule niet naar beneden te richten. Maar meer onderzoek is nodig.

Waar let een vakkundig plastisch chirurg nog meer op?

‘Dat hij of zij niet overdrijft met de omvang van de implantaten. Dat de spier weer keurig en volledig over het implantaat wordt heen gelegd. Dat er zeer steriel gewerkt wordt. Geef als arts ook antibiotica van tevoren.

‘Het is een pijnlijke operatie, goed advies is belangrijk. Zo mag je de eerste week er dagelijks maar kort op zitten, en dan alleen om te helpen om het wondvocht af te drijven. Slapen mag alleen op buik- of zijligging en overdag mag je lopen, maar niet te lang zitten dus. Je draagt zes weken speciale compressiekleding, een broek. Je mag de eerste zes weken niet sporten.

Moet je deze implantaten net zoals bilimplantaten om de tien jaar vervangen?

‘Dat is helemaal niet nodig, ook voor borstprotheses. Elke operatie is weer een operatie, dus als er niets aan de hand is, hoef je dat zeker niet te doen. Dit advies wordt naar mijn idee alleen uitgebracht om eventuele complicaties voor te zijn.

‘Ik zeg altijd wel: je moet er rekening mee houden dat ze eens vervangen moeten worden. Dus zet daar geld voor opzij. Nu zien we dat kapselvorming bij borsten vaak vergoed wordt. ‘Van billen ken ik nog geen cases, maar ga er maar van uit dat de verzekering op een dag ook geen operatievergoeding als gevolg kapselvorming meer uitkeert.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute

Je neemt aan dat kapselvorming bij billen minder voorkomt…

‘Ja, in de literatuur staat 1 tot 2%. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat dit gebied minder gevoelig is dan borsten, of dat je het niet snel voelt. Ook zijn de prothesen dikker.

En wat doe je dan als je na 25 jaar op zekere leeftijd bent, een slappere huid hebt en de implantaten uit de billen moeten? Gaan er dan nieuwe in?

‘Nee, dat denk ik niet. Dan lift je de huid, zoals we dat ook bij borsten doen.

 

Note van BeautyJournaal:

Volgens de Amerikaanse beroepsvereniging voor plastisch chirurgen werden er in 2015 23.108 bilvergrotingen uitgevoerd in Amerika en naar schatting is een kwart van deze behandelingen uitgevoerd door niet-plastisch chirurgisch specialisten. Uit gedocumenteerde informatie, maar ook uit verhalen uit de eerste hand, blijkt dat er de afgelopen 10 tot 15 jaar 22 doden zijn gevallen bij bilvergrotingen met lipofilling in Mexico en Columbia, als gevolg van longembolie. In Amerika is een taskforce opgericht bestaande uit 11 vooraanstaande plastisch chirurgen om de ontwikkelingen rond bilvergroting nauwgezet te volgen en adviezen uit te brengen.

 

Frank Niessen staat bekend als een zeer vakkundige chirurg, die eerlijke uitleg en goede  voorlichting geeft. ‘Het allerbelangrijkste is dat een patiënt het gevoel heeft, bij jou in veilige handen te zijn.’ Hij werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam. Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Lees ook