Journalist Hans ging op onderzoek uit

04:39 - 02:47
luistertijd 04:39 - leestijd 02:47

Hoe voorkom en verwijder je vervelende zonnecrème vlekken?

Zonnecrèmes kunnen lelijke vlekken achterlaten op je kleding, je badlaken, je bekleding of je tapijt. Journalist Hans van BeautyJournaal zocht uit welke producten geen vlekken geven én hoe je vlekken het beste kunt verwijderen.

De ene zonnecrème is de andere niet

En dat geldt ook voor de kans dat ze vlekken veroorzaken op je kleding. Wil je die lelijke gelig-bruine vlekken voorkomen dan is het wellicht handig om daar bij aanschaf van een zonnecrème alvast rekening mee te houden.

Kijk daarbij goed naar de ingrediëntenlijst op het etiket

Crèmes die zinkoxide bevatten, en geen avobenzone, oxybenzone en octocrylene, zijn voor lichte stoffen de ‘veiligste’ keuze. De UV-filters avobenzone en oxybenzone zorgen namelijk voor gelige vlekken op lichte stoffen. Voor donkere stoffen is er helaas geen echt ‘veilige’ optie. Zowel zinkoxide, titaniumoxide, avobenzone als oxybenzone geven vaak wittige vlekken op donkere stoffen.

Skinwizer.nl geeft als tip de crèmes goed te laten intrekken en drogen voor je je kleren aantrekt. Dit maakt de kans op vlekken veel kleiner. Even geduld dus voor je naar het terras of de tuin rent!

Voor verwijderen geldt: hoe sneller, hoe beter

Mocht er toch een vlek op je kleren of baddoek zijn gekomen, dan is het zaak om die zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer een vlek er zit, hoe lastiger het is om hem weer weg te krijgen. Is het een niet al te erge, vettige vlek dan kun je die gemakkelijk verwijderen door het textiel in de wasmachine te wassen. Check voor je dat doet wel even de hardheid van het water in je woonplaats.

Bepaalde ingrediënten in zonnecrème kunnen reageren op hard, dat wil zeggen kalkrijk water, en er voor zorgen dat de vlek donkerbruin en lastiger te verwijderen wordt. Heeft jouw woonplaats hard water, was het bevlekte textiel dan voor de zekerheid met lauwwarm gefilterd water of mineraalwater. Mocht je het textiel niet meteen kunnen wassen, verwijder dan zoveel mogelijk zonnecrème met een theelepeltje en bestrooi de vlek met talkpoeder of maïzena. Of, op het strand, zand! Laat een kwartiertje zitten en borstel het dan af. Bij thuiskomst kun je het textiel verder reinigen.

Vlekverwijderaars

Wat ook goed helpt, is de vlek bewerken met een vlekverwijderaar, zoals Vanish, Biotex of Shout. Witte katoenen kleding kun je behandelen met een beetje flink verdunde chloor. Een beetje bakpoeder absorbeert de olie van de zonnecrème. Voor al deze methoden geldt: een kwartiertje laten zitten en vervolgens het textiel wassen in de wasmachine, op zo hoog mogelijke temperatuur.

Oppassen met de wasdroger!

Kijk na het wassen even of de vlek helemaal weg is, voordat je het textiel in de droger gooit. Als er toch iets achter gebleven is dan kan de hitte van de droger de vlek als het ware in de stof branden, waardoor hij erg lastig te verwijderen wordt. Herhaal in dat geval het hele reinigingsproces nog een keer!

Heb je een vlek op kleding die alleen chemisch gereinigd mag worden, ga dan niet zelf experimenteren maar ga direct naar de stomerij!

Vlekken op tapijt of bekleding

Heb je een vlek op het tapijt of op bekleding ga dan vooral niet wrijven. Gebruik wederom een theelepeltje om zoveel mogelijk zonnecrème te verwijderen. Meng een beetje afwasmiddel met een beetje warm water en dep dit met een witte doek voorzichtig op de vlek. Gebruik bij hard water een beetje opgewarmd mineraalwater! Dep na een kwartier met een witte doek de zonnecrème en het afwasmiddel weg. Dep vervolgens zorgvuldig met schoon warm water en een schone witte doek.

Mocht de vlek al bruin geworden zijn dan kun je hem verwijderen met een mengsel van een eetlepel waterstofperoxide en twee eetlepels water. Breng voorzichtig aan met een wattenstaafje en dep het droog met een witte doek. Dit werkt overigens niet op donkere tapijten; die kunnen er door verkleuren. Heb je een vlek op een antiek of zijden tapijt of bekleding, raadpleeg dan een specialist.

Lees ook:

Lees ook