Geef een hersteloperatie minstens een jaar de tijd

03:17 - 01:58
luistertijd 03:17 - leestijd 01:58

Een lichaamsverfraaiing waarbij gebruik gemaakt wordt van lichaamsvreemde materialen, zoals siliconen, kan altijd het risico op een tegenreactie van het lichaam opleveren. Het lichaam wil van nature niets lichaamsvreemd in haar ‘domein’ hebben en zal er het nodige voor doen om te reageren.

Toch is dit niet in alle gevallen zo. Het gaat gelukkiger vaker goed dan fout, maar als dat niet het geval is, is het immuunsysteem in opstand gekomen. En…het ene immuunsysteem is het andere niet. Het ene kan net gevoeliger reageren dan het andere.

Maar er kan ook iets fout zijn gegaan met de hygiëne tijdens een operatie. Het is lastig uit te zoeken. En wie eenmaal met een ontstoken borst zit na een protheseplaatsing, wil daar toch zo snel mogelijk van af. Dan wel: een hersteloperatie.

Een lezeres vertelde ons dat ze na zo’n hersteloperatie toch niet echt een hele mooie borst gekregen heeft. Er blijven deukjes in zitten en de vorm incluis de stand van tepel is (nog) niet zoals ze het verwachtte. Is dit normaal, of gaat het nu weer fout?

plastisch chirurge Franziska Lichtenegger.
fotograaf: André La Croix

Plastisch chirurge dr Franziska Lichtenegger buigt zich over de kwestie…

‘Gelukkig maak ik dit zelf als plastisch chirurg niet vaak mee. Maar als het gebeurt, is dit heel vervelend, zowel voor de patiënt als voor de chirurg. Elke operatie waarbij met lichaamsvreemd materiaal gewerkt wordt, brengt dit risico met zich mee. Het zegt zeker niet altijd iets over de kwaliteit van de chirurg.

Prothese laten zitten, verergert klachten

Als er een ontsteking is ontstaan, is verwijdering vaak de beste optie. Als de prothese niet verwijderd zouden worden, nemen de klachten alleen maar toe: er zal kapselvorming ontstaan, en dan moet de prothese alsnog verwijderd worden, dan wel vervangen. Wellicht was in het hier boven geschetste geval de prothese besmet, en moest hij daarom verwijderd worden.

Onderhuidse littekenvorming zorgt aanvankelijk voor deukjes

Bij een ernstige ontsteking kan genezing vrij lang duren, en kan er littekenweefsel ontstaan. Hierdoor is het weefsel in het begin vaak verhard en trekt het nog op sommige plaatsen in. Dat wordt zichtbaar als deukjes en onregelmatigheden. Het littekenweefsel moet zich langzaam oprekken. Dit is dan ook de reden waarom de tepel bijvoorbeeld nog niet op de goede plek kan zitten. De borst kan ook langere tijd gevoelig blijven.

Na 3 maanden kan een herplaatsing van de prothese overwogen worden. Deze beslissing ligt bij de behandelend chirurg. Hij/ zij moet de afweging maken of het weefsel al soepel genoeg is om dit te doen.

Geef genezing minstens een jaar de tijd

Na een heroperatie na ontsteking moet de borst minstens een jaar de tijd krijgen om te herstellen. Pas dan is de vorm goed te beoordelen en kan er naar verschillen of resterende klachten gekeken worden.

Franziska Lichtenegger

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Lees ook