27% van de Europeanen heeft al een huidallergie. De prijs en het keurmerk moeten bijdragen aan een terugdringing hiervan.

02:18 - 01:23
luistertijd 02:18 - leestijd 01:23

AllergyAward wil helderheid scheppen bij huidgevoeligheid

Hoe meer cosmetica er gebruikt wordt (en dat is de laatste decennia enorm toegenomen), hoe meer aantallen mensen te maken krijgen met allergische reacties. Momenteel heeft al 27% van de Europese bevolking last van huidallergie. Dat cijfer neemt simpelweg toe met de toename van het aantal gebruikers. Maar er zijn meer triggers: onze immuunsystemen reageren uberhaupt steeds gevoeliger op stoffen, de oorzaken daarvan zijn legio, maar wetenschappelijk niet altijd even makkelijk te onderbouwen. Stress, verandering van levenspatronen en voedingspatronen, blootstelling aan steeds meer nieuwe stoffen waarop het lichaam niet goed weet te anticiperen: zowel uit de lucht, uit voeding, uit medicatie, uit lifestyleproducten….

links Ewa Daniel rechts Lene Stiil

In Denemarken hebben twee vrouwen, Ewa Daniel en Lene Stiil, het initiatief genomen om een keurmerk in het leven te roepen voor cosmetica die zo min mogelijk allergene stoffen bevatten: AllergyCertified. En dan wordt er geen onderscheid gemaakt tussen plantaardig, biologisch of synthetisch. Want bio en plant kunnen net zo goed allergische reacties oproepen. Het gaat erom dat de stoffen zo min mogelijk huidreacties uitlokken. Hoe goed is dat! Merken die voor dit keurmerk in aanmerking willen komen, dienen zeer uitgebreide documentatie te overleggen over hun formuleringen maar ook ook over de oorsprong van de stoffen. Chemica Ewa duikt er echt diep in, ook vervuilde grondstoffen weet ze boven water te halen.

BRENG HIER JE STEM UIT!

Ik had de eer dit jaar om in de Nederlandse jury te zitten. Het is een internationale prijs, met een jury in Denemarken, Nederland, Polen en Engeland. Hier komende genomineerde producten:

BRENG HIER JE STEM UIT!

BRENG HIER JE STEM UIT!

Er zijn ook mooie inzendingen vanuit Nederland, en jij kunt stemmen. Doe mee! Het kan tot 14 april aanstaande. In de categorie consumentenproducten zijn deze Nederlandse merken genomineerd: Aurora Dionis met hele zuivere Aloe Vera gel en olie, Squalan met zuivere squalaan. En verder een aantal mooie merken uit Denemarken met make-up en huidverzorging. Klik op onderstaande link, stem en wees verrast!

BRENG HIER JE STEM UIT!

 

Lees ook