Vooral de vrouwenhuid reageert er goed op

01:52 - 01:07
luistertijd 01:52 - leestijd 01:07

Minder rimpels met fruit: we weten toch al lang dat fruit goed is voor de huid?

Soms vraag je je af waarom de medische wereld zo achter de feiten aanloopt als het om inzichten gaat die men in de beautyindustrie al lang kent: inzichten die bijdragen aan een gezondere huid.

Dit weten we toch al lang?

Zo weten voedingskundigen in het orthomoleculaire circuit al heel lang dat voeding een effect heeft op de gezondheid van huid, maar de reguliere wetenschap begint dat inzicht nu pas te omarmen. En nu dus fruit, het is goed voor je huid, als een onderzoek van arts-onderzoeker Selma Mekic van de afdeling Dermatologie in het Erasmus MC, in een studie onder 2.753 Rotterdamse 50-plussers. En dan met name bij vrouwen.

Gegevens van 5000 Rotterdammers

De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD). ‘Met de bevindingen wordt opnieuw bevestigd dat gezonde voeding invloed heeft op verouderingsprocessen in het lichaam,’ aldus een artikel in het online magazine van Erasmus MC.

Voedingslijsten en foto’s

De deelnemers vulden een vragenlijst in, waarbij ze aangeven hoeveel gram groenten, fruit, vlees, vis, brood, melk, snoep, alcohol en nog veel meer producten ze gedurende een maand aten. Daaruit zijn voedingspatronen berekend. Tevens werden 3D-foto’s gemaakt van het gelaat en werd met een computerprogramma het percentage rimpels vastgesteld.

Alcohol niet gunstig

Opvallend was bovendien dat vrouwen die het gezond veronderstelde mediterrane dieet volgen – veel groeten, fruit, weinig vlees, veel vis, olijfolie én een dagelijks glas wijn – níet significant minder rimpels hebben. “Het lijkt dat de alcohol het effect van de gezonde voeding teniet doet, als het gaat om rimpelvorming.”

Lees ook