Contourverbetering Cosmetisch medisch Expertadvies Klinieken Lichaam Operatietechnieken Plastische chirurgie

dr Franziska Lichtenegger: buikvet weghalen met liposuctie of bevriezen?

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Welke methode werkt het beste voor deze lezeres?

Een lezeres vertelt ons dat ze na tien jaar van dieet zus en dieet zo nog steeds teveel buikvet heeft. Ze is eigenlijk tien kilo te zwaar. Het lukt haar maar niet om af te vallen. Terwijl ze notabene beroepsmatig veel van voeding af weet. Ze vermoedt dat er een onderliggende aandoening is, wellicht aan de schildklier, maar onderzoeken wijzen niets uit. Ze vraagt zich nu vertwijfeld af of ze het vet op een andere manier kan laten verwijderen: via bevriezing bijvoorbeeld. Ze heeft er ook veel last van tijdens het sporten.

Plastisch chirurge dr Franziska Lichtenegger geeft advies.

plastisch chirurge Franziska Lichtenegger.
fotograaf: André La Croix

Beste lezeres,

Hartelijk dank voor je mail!  Deze vraag krijg ik vaak gesteld in mijn praktijk, meestal van vrouwen in of na de overgang. De vrouwen voelen zich meestal radeloos en vertwijfeld. Ze hebben diëtisten bezocht, diëten gevolgd en nog komen ze niet van hun vetophopingen af.

De vetophopingen zitten vaak op de buik en op de heupen en belemmeren je in het dagelijks leven. Het dragen van leuke zomerkleren is een probleem. Sport en beweging kan heel lastig zijn. Dus hoe kun je nou afvallen door sporten als het sporten helemaal niet makkelijk gaat?

Veel vrouwen lijden eronder
Allereerst kan ik je geruststellen! Je bent zeker niet de enige vrouw die met dit probleem zit. Er kan echt iets aan gedaan worden.

Bij een BMI van 27 heb je inderdaad overgewicht. Als je te veel buikvet hebt is het risico voor bepaalde ziekten echter verhoogd en het is echt belangrijk dat je nog gaat afvallen.

Hiervoor heb je professionele hulp nodig. Een van de bekendste instituten waar je dit kan doen is de Weight Watchers, maar er zijn natuurlijk vele instituten die je kunnen helpen met afvallen.

Afvallen noodzakelijk
Nu vertel je dat je zelf voedingsconsulente bent en dat afvallen na tien jaar nog niet met succes gelukt is. Toch is het belangrijk, om de tien kilo, waarvan je aangeeft dat je te zwaar bent, af te vallen. Er moet echt gekeken worden hoeveel vet er nog over is om weg te halen.

Waarom liposuctie beter is
Liposuctie is de eerste keus, de meest betrouwbare en effectiefste om van het vet af te komen. Het is wel een ingreep waarbij je volledig onder narcose gaat voor een uur, en je blijft na afloop nog een dag in de kliniek. Daarna mag je naar huis en draag je nog twee weken compressiekleding en je moet een week lang echt rustig aan doen. De risico’s verbonden aan deze ingreep, zijn minimaal.

Bevriezen werkt alleen bij heel kleine vetophopingen
Van het bevriezen van vet, waarnaar je ook vraagt als optie, ben ik geen voorstander. Het werkt alleen bij heel weinig vet. De behandeling is ook niet prettig: twee uur lang in een stoel met een apparaat op je buik dat jouw vetweefsel diep laat bevriezen. Het weefsel wordt koud en hard. Na twee weken zie je hoeveel vet je lichaam heeft afgebroken. Bij 20% van de mensen die het laat doen, is geen effect zichtbaar. Alleen bij echt heel kleine vetophopingen kan het zinvol zijn.

 

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

1 reactie

  • Beste Franziska,

    U zegt dat u geen voorstander bent van vet bevriezen, omdat je lang in een stoel zit, koud is en resultaat pas na twee weken zichtbaar is. Ook bij 20% van de mensen is er geen eens resultaat zichtbaar. Ik heb zojuist een eerste proefbehandeling gehad met de Cryo21 machine ( deze staat goed aangeschreven op het internet ), resultaat is direct zichtbaar, behandeling duurde een half uur en door de kou verdoofd het ook, dus voel je niks. Mij werdt vertelt dat inderdaad de periode van twee weken het resultaat beter is, maar direct na de behandeling waren er bij mij al twee centimeter af van mijn buikomtrek. Misschien is het handig om nog eens uw opinie te overwegen: onder narcose, dag in de kliniek blijven en herstel periode van minimaal een week is ook niet fijn. Ik heb toch liever af en toe een half uurtje een behandeling, met zeer goede resultaten.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.