Elf lichamelijke en geestelijke condities zijn gelinkt aan rosacea

01:32 - 00:55
luistertijd 01:32 - leestijd 00:55

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat blozende wangen niets met verlegenheid te maken hebben en ook niet met het verblijven in de frisse buitenlucht. Rosacea is een permanente toestand van roodkleuring van huid al dan niet met zichtbaar rode adertjes.

Er komen steeds meer interessante behandelingen om de gevolgen van rosacea te minimaliseren, en BeautyJournaal gaat het komende jaar zelfs een spectaculaire behandeling belichten die mensen met zeer ernstige rosacea zeer langdurig, voor jaren, en wellicht zelfs voor goed van de huidaandoening af helpt!

Over de oorzaken is de wetenschap nog niet echt eenduidig. Vele oorzaken worden aangewezen: van mijt, chronische vaataandoeningen, darmproblemen tot depressies. Onlangs werden de uitkomsten van een grondige literatuurstudie (29 studies waaronder 14 case control studies, 8 crosssectionele studies en 7 cohort studies), waarbij vele wetenschappelijke onderzoeken opnieuw nader bekeken zijn, gepubliceerd in de Journal of the American Academy of Dermatology . Het is opvallend hoe hoog de correlatie tussen rosacea en depressie scoort…

 • depressie – 117.848 patienten
 • hoge bloeddruk – 18.176 patienten
 • vaataandoeningen – 9.739 patienten
 • angststoornissen – 9.079 patienten
 • dyslipdemie (verstoorde vetstofwisseling) – 7.004 patienten
 • diabetes – 6.036 patienten
 • migraine – 6.136 patienten
 • reuma – 9.739 patienten
 • helicobacter infectie (maagzweer) – 1.722 patienten
 • colitis ulserosa – 1.424 patienten
 • dementie – 1.194 patienten

De onderzoeksgegevens zijn uit verschillende jaren van publicatie verzameld, zowel onder mannen als vrouwen en van uiteenlopende leeftijden. Hierdoor is dit literatuuronderzoek alleen op hoofdlijnen te beschouwen.

Lees meer op BeautyJournaal over rosacea: reportages, reviews en achtergronden

 

 

Lees ook