Levende bacteriën in je potje dagcreme?! Volgens Yun kan het...

05:24 - 03:14
luistertijd 05:24 - leestijd 03:14

Trend: Probiotica in huidverzorging

Wereldwijd is er veel onderzoek gedaan naar de werking van probiotica op de spijsvertering en darmklachten. De afgelopen jaren komen er steeds meer aanwijzingen dat probiotica ook kan helpen tegen acne, eczeem en rosacea. Ook lijkt probiotica als anti-verouderingsmiddel te kunnen werken. BeautyJournaal zet de feiten op een rij en sprak met de Belgische apotheker en ontwikkelaar van Yun, een huidverzorgingsmerk waarin ‘levende’ probiotica zijn verwerkt.

Wat is probiotica?

Probiotica zijn bacteriën of schimmels die een positieve werking hebben op de gezondheid. Zo is aangetoond dat probiotica zorgen voor een goede darmflora, wat van belang is voor de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. Maar ook zijn er aanwijzingen dat het huidproblemen kan verhelpen en verlichten.

Probiotica in cosmetica

Een trend op het gebied van cosmetica is het gebruik van probiotica in producten. Steeds meer merken sluiten zich aan bij het werken met probiotica in cosmetica, om zo acne, eczeem en rosacea te verlichten. Een voorbeeld is Yun Probiotherapy.

Oprichter Tom Verlinden legt kort de werking uit: ‘Mensen gebruiken al snel antibiotica tegen huidziekten. Wij doen het anders, wij doden de bacteriën niet, zoals een antibiotica doet, maar voegen juist veel goede bacteriën toe waardoor deze de overhand nemen.’

BeautyJournaal’s Monique met Yun oprichter eb apotheker Tom Verlinden

Tom vervolgt: ‘Hoe meer divers de bacteriën op de huid, hoe moeilijker een bepaalde slechte bacterie kan overwinnen.’ Als een slechte bacterie of schimmel begint te overgroeien, zijn ze met zoveel en scheiden ze stoffen af waardoor andere bacteriën niet meer kunnen overleven. De slechte bacterie krijgt de overhand en gaat invasief werken op de huid.’

‘Gebruik geen antibiotica meer voor acne of schimmels’

Zo benadrukt Tom. ‘Antibiotica doodt alle bacteriën, dus ook de goede bacteriën. We moeten meer bewust worden van het schoonmaken van onze huid op een goede manier. Door juist veel goede bacteriën toe te voegen, krijgen die de macht en verdringen zij de slechte bacterie, waardoor je huidziekte verlicht of zelfs verdwijnt.’

Nauwkeurige selectie van bruikbare bacteriën

Yun Probiotherapy heeft een selectie gedaan om te kijken welke bacterie werkt tegen de slechte bacteriën als je dit in grote hoeveelheid aanbrengt. Er zijn honderden bacteriën getest en een aantal zijn daar goed uitgekomen en worden gebruikt in de producten.

Overlevingskans

De overlevingskans van de bacteriën in cosmetica is een twijfelachtige situatie. Het is namelijk moeilijk om levende bacteriën in een crème met bewaarstoffen goed te houden. De bewaarstoffen moeten in de crème zitten en de bacteriën zullen het niet overleven in dit klimaat.

Levende bacteriën inkapselen waardoor ze indommelen

Tom reageert: ‘We hebben de probiotica in microcapsules gestopt. De bacteriën worden gekweekt en vervolgens gaan ze in een bepaald medium waardoor ze in slaap vallen. Daar gaan drie capsules omheen. Deze microcapsules zorgen ervoor dat bacteriën makkelijk een half jaar goed blijven’, aldus Tom.

‘In de crème zitten kleine bolletjes waar de goede bacteriën in zitten. Na het aanbrengen verdwijnen deze bolletjes en neemt de huid de bacteriën op. De bacteriën waren in slaap gebracht, maar bij openwrijven van de bolletjes worden ze gereactiveerd’.

Yun Probiotherapy is dus een voorloper op het gebied van het gebruik van levende bacteriën in cosmetica. Door de technologie van de microcapsules zorgen zij ervoor dat de bacteriën blijven leven en zo effectief kunnen worden toegepast.

Levende of dode bacteriën?

Tom vertelt: ‘De cosmeticawereld zegt wel dat ze met probiotica werken, maar die zijn altijd dood. Microbiologisch gezien hebben dode bacteriën wel een functie, ze hebben nog altijd eiwitten’.

Eiwitten fungeren als boodschappers voor cellen, zodat taken worden uitgevoerd en de huid gezond blijft. ‘Maar de efficiëntie van dode bacteriën in producten is veel minder dan levende bacteriën. De levende bacteriën pakken echt de oorzaak van het probleem aan’.

Wat is dan het verschil tussen drinken of lokaal aanbrengen?

Natuurlijk kun je probiotica ook innemen in de vorm van een drankje (Yakult) of supplementen. Dus waarom kun je beter een crème met probiotica aanbrengen in plaats van het drinken ervan?

Het antwoord is simpel: als je het oraal neemt wordt het in de maag snel kapot gemaakt, waardoor het geen direct effect kan hebben op de huid. Zodra je de bacteriën direct op de huid aanbrengt, doen zij het juiste werk, daar waar het nodig is en ga je veel gerichter te werk. Zo pak je veel effectiever het huidprobleem aan.

Toch is Yakult hier wel een uitzondering op. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat de bacteriën van Yakult in de maag wel overleven levend aankomen in de darmen. Bacteriën die de maag niet overleven, zoals bacteriën in de meeste ‘gewone’ zuivelproducten, worden dan ook geen probiotica genoemd.

Lees ook