Is er sprake van kapselvorming?

03:22 - 02:01
luistertijd 03:22 - leestijd 02:01

 

Gevoelige borst. Na een borstvergroting moet het weefsel vanzelfsprekend weer helemaal herstellen. Er is een wond gemaakt, en er is materiaal in het weefsel gelegd. De wond moet helen, het materiaal moet zich hechten aan het weefsel. Meestal verloopt dat proces geheel natuurlijk en soepel. Maar wat kan er aan de hand zijn als een borst na 1,5 jaar nog steeds gevoelig aanvoelt. Bovendien vind je dat de littekens niet mooi geheeld zijn, maar wat rafelig, en je voelt een klein knobbeltje in je oksel. Dan maak je je toch zorgen…

Plastisch chirurg Franziska Lichtenegger geeft antwoord:
‘Als een borst niet goed voelt 1,5 jaar na een borstvergroting moet er inderdaad naar gekeken worden. Steken in de borst kunnen soms nog optreden, vooral als je  een verkeerde bewegingen hebt gemaakt of je je teveel ingespannen hebt.

Onder de spier, of onder de klier..
Als de borst onder de klier geplaatst is,  kun je de prothese beter voelen dan wanneer hij onder de spier geplaatst is. Daardoor zie je en voel je kapselvorming eerder dan wanneer het een laagje dieper, dus onder de spier, geplaatst is.

Beginnende kapselvorming?
Kapselvorming treedt ook bij het plaatsen onder de klier vaker op dan onder de spier. Het zou dus goed kunnen dat je een beginnende kapselvorming aan een kant hebt, en dat daardoor een kliertje in de oksel is opgezet. Die klachten passen ook bij elkaar.

Toch moeten andere mogelijkheden nog uitgesloten worden. Kan het, dat de prothese los zit en aan de buitenkant over het bot heen schuurt – dat je daarom alleen bij bepaalde bewegingen een bepaalde gevoeligheid in borst voelt?

Uitproberen: twee weken sportbeha dragen en even niet sporten
Probeer dan eens twee weken lang een sport beha te dragen, zodat de borst meer rust krijgt. Sport dan ook even voor twee weken niet, en til ook geen zware dingen. Zo kan de eventuele wond aan de binnenkant tot rust komen en de prothese vastgroeien. Dan heb je na twee weken geen last meer.

Siliconenpleisters voor verdikte littekens
Als de littekens te lang zijn, is er helaas niet meer veel aan te doen. Zijn de littekens verdikt en rood, dan zijn er nog wel mogelijkheden om dat minder zichtbaar te maken. Te beginnen met siliconenpleisters die je op de littekens plakt.

Meestal wordt daardoor het actieve, verdikte litteken zachter en minder rood en kun je al na 2 weken een verbetering zien. Als dit niet werkt zou je bij een plastisch chirurg in je buurt kunnen vragen om er het ontstekingsremmende middel cortisone in te spuiten. Dan wordt het litteken zeker platter en oogt het rustiger.

Laat in ieder geval echo maken
Ik wil je in ieder geval ook adviseren om via de huisarts een echo van je borst te laten maken. Dan kan zowel de prothese als mogelijke kapselvorming bekeken worden. De uitslag daarvan kan je met je plastisch chirurg bespreken.

Met vriendelijke groet,
Dr.Franziska Lichtenegger

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

 

Lees ook