Preutsheid is de boosdoener

02:21 - 01:24
luistertijd 02:21 - leestijd 01:24

Onderzoek toont aan: vrouwen krijgen minder vaak levensreddende hartmassage

In (verre-) verreweg de meeste gevallen is het absoluut ongepast om de blouse van een vrouw open te maken en haar borsten aan te raken. Voor vreemden én voor bekenden. Echter, in het uitzonderlijke geval dat een vrouw een hartaanval krijgt, kan de terughoudendheid van mensen om dit te doen er juist toe leiden dat de vrouw in kwestie sneller overlijdt.

Volgens een nieuw onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania, dat eerder deze week bekend werd gemaakt, is voor de vrouwen de kans minder groot dat zij een levensreddende hartmassage krijgen, wanneer ze op straat of in een openbare gelegenheid een hartaanval hebben. Tijdens een hartaanval stopt je hart met kloppen en – hoewel de overlevingskansen nog steeds niet hoog zijn – kan hartmassage deze overlevingskans verdrievoudigen. De onderzoekers bekeken bijna 20.000 gevallen in de Verenigde Staten en concludeerden dat slechts 39% van de vrouwen met een hartaanval een hartmassage hebben gekregen van een wildvreemde voorbijganger, vergeleken met 45% bij mannen. Mannen hadden hierdoor een betere overlevingskans van 23%. Volgens de onderzoekers heeft de terughoudendheid een vrouwenborst aan te raken hier mee te maken.

Preuts of bang om pijn te doen

Onderzoeksleider Audrey Blewer vertelt aan het Amerikaanse Persbureau dat “het voor veel mensen griezelig is om krachtig op de borsten van een vrouw te drukken.” Mensen zijn bang om de vrouw pijn te doen, of durven geen kleding aan de kant te schuiven of te openen om er goed bij te kunnen.

Arts Benjamin Abella, tevens betrokken bij het onderzoek, benadrukt echter dat dit bij een correct toegepaste hartmassage geen probleem hoeft te zijn: “Je moet je handen op het sternum plaatsen, dit is het midden van de borstkas. Je raakt de vrouw dus tussen haar borsten aan, niet op de borsten.” Daar voegt hij aan toe: “In een levensbedreigende situatie is het bovendien niet het juiste moment om preuts te zijn.”

Het onderzoek laat zien dat er meer aandacht moet worden besteed aan training en educatie op het gebied van hartmassage. Nog los van het feit dat de meeste oefenpoppen een mannelijke bouw hebben. Zonder borsten.

Bron

 

Lees ook