Bestaat er dan toch een wonderdrankje?

04:44 - 02:50
luistertijd 04:44 - leestijd 02:50

Yerba Mate thee: super gezond en beter dan koffie!

Miljoenen – zo niet miljarden – mensen beginnen hun dag met een kop koffie of thee. In sommige delen van de wereld drinken mensen een andere drank. Eentje waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord… Yerba Mate.

Yerba Mate komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Er wordt vaak gezegd dat Yerba Mate net zo sterk is als koffie, de gezondheidsvoordelen heeft van groene thee en bovendien de euforie geeft van chocolade. En dat allemaal in één kopje. Bekende bijnamen van deze drank in Zuid-Amerika zijn ‘the drink of the gods’ en ‘the green gold’. Dat belooft wat.

Wat is Yerba Mate eigenlijk?

Yerba Mate is een traditionele drank, gebrouwen van gedroogde bladeren van de Ilex Paraguariensis, aan plant die voornamelijk in Zuid-Amerika voorkomt. Deze plant groeit in het wild, maar wordt ook geteeld op plantages, speciaal voor de productie van Yerba Mate. Het samen drinken van een kopje Yerba Mate is een Zuid-Amerika ook een sociale aangelegenheid; het staat symbool voor vriendschap en verbinding. Bij het drinken van Yerba Mate hoort zelfs een eigen woordenschat. Eentje die niet onder doet voor het bestellen van een drankje bij Starbucks, met woorden als ‘Cebador’ (de persoon die het drankje bereidt), ‘Mateado’ (de helderheid van het drankje) en ‘Chortle’ (het geluid dat je hoort, wanneer je het laatste beetje uit je beker drinkt).

Bron: Wikipedia.

Love it or hate it

Yerba Mate is de nationale drank van Argentinië. Volgens onderzoek tref je het aan bij 92% van de huishoudens in dit land. Kinderen worden er praktisch mee grootgebracht. Mocht je nu niet bekend zijn met Yerba Mate, dan kan het zijn dat je de smaak wat ‘grassig’ vindt. Het is de moeite waard om daar aan te wennen, want Yerba Mate heeft onwijs veel positieve effecten op je gezondheid.

 

SHOP HIER ONLINE

 

Meer energie

Yerba Mate geeft een energieboost aan je lichaam en geest, die meer geleidelijk en uitgebalanceerd is dan bijvoorbeeld het geval is bij koffie, cola en guarana. Het fijne aan deze energieboost is dat hij een goede nachtrust niet in de weg staat, zoals met koffie vaak wel het geval is. Ook sporters drinken regelmatig Yerba Mata voor meer energie tijdens het sporten. (bron)

Betere mentale prestaties

Yerba Mate bevat een kleine hoeveelheid cafeïne (85 mg per kopje, dit is meer dan in thee en minder dan in koffie), zonder enige twijfel de meest gebruikte stimulant voor mentale prestaties wereldwijd. (bron) Het verbetert de hersenfunctionaliteit, je geheugen en alertheid. Cafeine stimuleert de productie van dopamine, een belangrijke neurotransmitter. (bron)

Naast cafeïne bevat Yerba Mate Theobromine en Theophylline. Tezamen zorgen deze alkaloïden voor een mild stimulerend effect, zoals groene thee dat ook doet. (bron)

Bomvol vitaminen, mineralen en antioxidanten

Onderzoek toont aan dat Yerba Mate alle voedingsstoffen bevat die je als mens nodig hebt: vitamine A, B1, B2, B3, B5, C en E, calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, selenium, sodium, zwavel en zink. Daarnaast bevat het waardevolle phyto nutriënten en aminozuren. Geen enkele theesoort bevat meer antioxidanten dan Yerba Mate.

SHOP HIER ONLINE

 

Medicinale toepassing

Yerba Mate wordt al jarenlang, zo niet eeuwenlang toegepast als medicijn. Zo valt te lezen in het boek “The Healing Power of Rainforest Herbs” van arts Leslie Taylor. Het wordt onder meer toegepast bij:

De antioxidante en anti-inflammatoire eigenschappen van Yerba Mate versterken het hart en cardiovasculaire systeem; Theobromine ontspant de bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie verbetert. In de Tropical Plant Database van Leslie Taylor vind je nog veel meer gezondheidsvoordelen.

SHOP HIER ONLINE

 

Foto: Designed by PressPhoto / Freepik

Lees ook