Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn

03:30 - 02:06
luistertijd 03:30 - leestijd 02:06

10 voedingsmiddelen die je stofwisseling een boost geven

Laten we voorop stellen: geen enkele stofwisseling is gelijk. Je wordt nu eenmaal geboren met een trage, een normale of een snelle variant. Toch kan je zelf je stofwisseling versnellen door bijvoorbeeld regelmatig te sporten, voldoende te slapen en veel water te drinken. Maar ook het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan je stofwisseling een boost geven. We zetten er in dit artikel 10 voor je op een rij.

 

Rode pepers (chili, jalapenos, cayenne…)

Uit onderzoek blijkt dat het eten van pittige rode pepers je stofwisseling met maar liefst 25% kan versnellen. Dit komt doordat het stofje capsacine in rode pepers de pijnreceptoren in je lichaam activeert, waardoor je bloed sneller begint te stromen. Dit versnelt je stofwisseling en zorgt er tevens voor dat je lichaam sneller vet verbrandt.

 

Granen zoals havermout en bruine rijst

Het eten van voldoende granen is sowieso raadzaam voor een gezond voedingspatroon. Ze zijn rijk aan vezels. Daarnaast bevatten granen samengestelde koolhydraten die het insulineniveau in je bloed stabiliseren en daardoor je stofwisseling versnellen.

 

Broccoli

Broccoli is niet iedereens lievelingseten (net als spruitjes…), maar doordat het rijk is aan calcium versnelt het je stofwisseling. Daarnaast bevat broccoli de vitamines C, K en A.

Naast goed voor je stofwisseling, is broccoli ook erg goed om je lichaam te ontgiften. Dit komt door de vezels en antioxidanten in de groente.

 

Soep

Onderzoek toont aan dat het regelmatig eten van soep het risico op overgewicht reduceert. Waarom? Onderzoekers concludeerden dat wie de maaltijd begint met een grote kom soep, daarna minder trek heeft in een hoofdmaaltijd.

Sterker nog… een studie aan de Penn State University toonde aan dat de combinatie van vloeibaar en vast voedsel in soep in staat is je eetlust te onderdrukken, waardoor je minder eet.

 

Koffie en groene thee

Koffie en groene thee versnellen beide je stofwisseling en zorgen daarnaast voor tal van andere gezondheidsvoordelen: ze verlagen je suikerspiegel, verminderen cellulitis en zijn rijk aan anti-oxidanten.

 

Appels en peren

Onderzoekers van de State University Rio de Janeiro ontdekten dat vrouwen die drie appels of peren per dagen eten meer gewicht verliezen dan de vrouwen die dat niet doen.

 

Kruiden

Kruiden als zwarte peper, mosterdzaad, knoflookpoeder en gember houden je stofwisseling op peil. Uit onderzoek blijkt dat het rijkelijk kruiden van je eten ertoe kan leiden dat je tot 1.000 calorieën meer verbrandt per dag.

 

Citrusfruit

Citrus stimuleert je vetverbranding. Het is niet voor niets een grootmoeders truc om de dag te beginnen met een glas water met citroensap. Daarnaast is citrus rijk aan vitamine C en reguleert het je insulineniveau.

 

Voedingsmiddelen met calcium

Onderzoek aan de University of Tennessee bevestigt dat mensen die tussen de 1.200 en 1.300 milligram calcium per dag consumeren twee keer zoveel gewicht verliezen als de mensen die minder calcium binnen krijgen.

 

Omega 3 vetzuren

We treffen omega 3 voornamelijk aan in vette vis. Maar ook noten en zaden en hennepzaadolie bevatten omega 3.

Omega 3 geeft een boost aan je stofwisseling omdat het de productie van het hormoon leptine afremt. Leptine is een stofje dat juist je stofwisseling vertraagt. En dat wil je juist niet!

Bron (Spaanstalig)

Lees ook