Overleven doe je met de safety razor...

05:34 - 03:20
luistertijd 05:34 - leestijd 03:20

Zoals altijd ging aan de conclusie van dit bijzondere verhaal een aaneenschakeling van  toevalligheden vooraf. Vorig weekend reisde ik van mijn grote meid in Dordrecht naar mijn kleine meid in Zandvoort. Bij aankomst aan de zonnige kust, waar ik een dag of vier zou verblijven, bleek dat ik mijn scheermes was vergeten mee te nemen.

Een scheermes van de Aldi
Sinds enige tijd scheer ik me – schrik niet – met een scheermes van de Aldi. Die bevalt me prima. De reden dat ik me daarmee scheer en niet met een exemplaar van Gillette, heeft alles te maken met de schandelijk hoge prijzen van de mesjes van laatstgenoemde merk.

Vier mesjes Gillette Fusion Proshield kosten 17 euro en dat is ook nog eens de goedkoopste prijs online. Voor nog geen 5 euro heb ik er net zoveel van de Aldi. En nadat mijn huid er even aan moest wennen, gaat het scheren opperbest.

Goedkoop is duurkoop
Toen ik erachter kwam dat ik geen scheermes bij me had en Zandvoort geen Aldi heeft, moest ik een alternatief bedenken. Bij Het Kruidvat zag mijn kleine meid, die ondanks haar jeugdige leeftijd toch op de kleintjes let, voor rond de zes euro een scheermes plus 5 mesjes van het bekende ballpoint merk Bic.

De volgende ochtend, na het douchen, bleek dat goedkoop duurkoop is en dat Bic zich beter bij schrijfartikelen kan houden, want dat ding scheerde werkelijk waar voor geen meter. Wat ik ook deed, ik bleef stoppels voelen op mijn kin en onder mijn neus.

Een rigoreuze maatregel
Na een paar dagen me elke ochtend groen en geel geërgerd te hebben, reisde ik via mijn woonplaats Den Haag naar Dordrecht en in de residentie trok ik de stoute schoenen aan en besloot ik een rigoreuze maatregel te nemen om verdere scheercalamiteiten een halt toe te roepen.

Ik deed iets wat ik al jaren wilde doen, maar waar ik niet de moed voor had. Ik besloot bij apotheek Van der Gaag, waar ik al eerder een fijne scheerervaring had (lees mijn column over de Lachende Scheerkwast) , een ouderwetse safety razor te kopen. Eentje van verzwaard metaal en waar je een authentiek scheermesje in doet, dat je aan beide kanten kunt gebruiken.

Wondjes en sneetjes in het gezicht
Waarom ik me nog nooit in mijn leven eerder had geschoren met deze al rond 1900 uitgevonden evergreen was omdat mijn grootvader op latere leeftijd altijd gehavend uit de strijd kwam na zich met dit type scheermes te hebben geschoren. Ik vond dat altijd een akelig gezicht, die wondjes en sneetjes in zijn gezicht, dat hij ook nog depte met een bijtende after shave. Brrrr…

Maar in Den Haag bedacht ik me opeens dat als safety-razor gebruikers als John F. Kennedy, Gary Grant en John Lennon gladgeschoren op de foto’s stonden, waarom het mij dan niet zou lukken om hetzelfde resultaat te bereiken.

Voor de zekerheid een blokje aluin

Nadat ik een prachtexemplaar van rond de dertig euro had gekocht en een pakje Solingen mesjes (plus voor de zekerheid een blokje aluin, mocht ik mezelf toch openhalen), ging ik op youtube op zoek naar geschikte instructie-filmpjes. Ik vond een hele grappige waarin bovendien een goede tip zat: geen druk uitoefenen op het apparaat.

Doordat de kop van het scheermes verzwaard is, laat je die als het ware het werk doen. Na voorzichtig geprobeerd te hebben, was het resultaat alleszins redelijk. Het kon nog veel beter, maar dit was de eerste keer en je moet je hand niet overspelen.

Die after shave was een sensatie

In het filmpje werd nog gesuggereerd om een after shave te gebruiken. Waarschijnlijk omdat dit bij het ouderwetse idee hoort dat dit iets manlijks is. Maar ik vind er niets manlijks aan om de zojuist geschoren en blootgestelde huid te blussen met iets dat het vuur alleen maar aanwakkert. Ik vind dat vooral heel erg dom.

Op dat moment bedacht ik me dat ik een alternatieve after shave opgestuurd had gekregen en nog niet had gebruikt, eentje die uit een zachte balsem bestaat, alcoholvrij is en zonder parabenen. Deze after shave, die geschikt is voor mannen met een extreem gevoelige of geïrriteerde huid alsook voor mannen met eczeem, schilfers, dermatitis en psoriasis, was van het merk MEN³.

 En die after shave was een sensatie.

Boterzacht

Niet alleen werd mijn huid boterzacht (maar niet glimmend) en was de geur precies goed (een heel klein vleugje parfum), ook deed het iets waar ik heel vrolijk van werd. Ik gebruikte de after shave, mede omdat die zo fijn aanvoelde, over mijn hele gezicht en ook tussen mijn wenkbrauwen, waar ik altijd last van schilfertjes heb, een plek die ik niet wil behandelen met een hormoon-crème.

Waar kwam dit vandaan?

En binnen een uur had ik geen schilfers, was de jeuk weg en had ik geen rode plek meer tussen mijn wenkbrauwen!

 Hier moest ik het fijne van weten. En toen ontdekte ik dat de after shave uit een bijzonder land kwam.
Maar daarover volgende week meer.

Lees ook