Meer collageen en minder UV-schade?

02:13 - 01:19
luistertijd 02:13 - leestijd 01:19

Feit of fabel: Zijn cocons van de zijderups goed voor je huid?

Met enige regelmaat zien we op de redactie van BeautyJournaal artikelen of nieuwsberichten voorbij komen, waarin wordt beweerd dat de cocons van de zijderups goed zijn voor je huid. Naar verluidt zou het de collageenproductie stimuleren en tekenen van UV-schade verminderen, wanneer je deze cocons over je huid wrijft. Bekijk ook het volgende filmpje:

 

Is dit eigenlijk een feit of een fabel? Want het klinkt natuurlijk too good to be true…

In een artikel van de Engelse Daily Mail wordt gesproken over een vrouw die een maand lang haar gezicht heeft ingewreven met zijderupscocons. Na deze maand zag haar huid er aanmerkelijk beter uit. Het is een mooie casus, maar laten we voorop stellen dat we het niet als wetenschappelijk bewijs kunnen zien. Immers, de test is uitgevoerd door één enkele persoon en er is geen vergelijk gemaakt met een controlegroep (bijvoorbeeld een andere vrouw met een vergelijkbare huidconditie die een maandlang juist geen zijderupscocons heeft gebruikt).

Sericine

Toch bestaan er wel onderzoeken die aantonen dat Sericine (dit zijn proteïnen uit zijde die je aantreft in de cocons) onder bepaalde omstandigheden anti-aging eigenschappen hebben. Zo blijkt uit een studie dat Sericine “de Collageen type 1 synthese stimuleert en de aanmaak van Nitrieten (verantwoordelijk voor oxidatieve stress) onderdrukt.” (bron) Daar moeten we wel bij vermelden dat deze studie onder laboratoriumomstandigheden is uitgevoerd door pure Sericine toe te voegen aan huidcellen op kweek. Daaruit kan nog niet worden afgeleid dat het wrijven van zijderupscocons hetzelfde positieve effect heeft op de huid.

Wij zijn in ieder geval vrij sceptisch, aangezien het wrijven van een cocon over je huid niet bepaald een effectieve manier is om (pure) Sericine toe te dienen aan de huid. Ons advies: beperk je tot de anti-aging producten en behandelingen waarvan is bewezen dat ze wel werken.

Bron

Lees ook ons artikel: Wat doen kasjmier en zijde proteïnen in je cosmetica?

Lees ook