Je hebt vast wel eens cosmetica gezien waarvan geclaimd wordt dat er zijde- of kasjmier proteïnen (eiwitten) in zitten.

01:28 - 00:53
luistertijd 01:28 - leestijd 00:53

Je hebt vast wel eens cosmetica gezien waarvan geclaimd wordt dat er zijde- of kasjmier proteïnen (eiwitten) in zitten. Het zijn stoffen die uit dierlijke elementen gewonnen worden. Kasjmier komt uit geitenwol, zijde van de zijderups.

De claims die aan deze stoffen gehangen worden hebben altijd te maken met verzachting van haar en/of huid, soms worden er ook hydraterende eigenschappen aan gegeven. Maar is dit terecht? De Amerikaanse BeautyBrains stellen dat de stoffen zeker in staat zijn om een laagje over de huid of om het haar te leggen en zo vochtverlies tegen te gaan, maar echte vochtbinders zijn het dus niet.

De stoffen zijn moleculair te groot daarvoor, ze kunnen niet worden opgenomen. De BeautyBrains melden wel dat fabrikanten ze vaak opsplitsen in kleinere eenheden waardoor ze makkelijker in water oplosbaar worden en dus ook beter te verwerken zijn in cosmetica. Een nadeel hiervan is dat ze daardoor ook die ‘film’ eigenschap verliezen. De chemici stellen dat het in veel gevallen niet dat specifieke ingredient dus is dat de klus klaart, maar de totale formule verantwoordelijk is voor de feel en functionaliteit van het product. Het is nu eenmaal zo dat het sexier klinkt om te vertellen dat je zijde verwerkt dan een onuitspreekbaar chemisch stofje dat standaard in elk product zit om cosmetica haar beleving te geven.

Lees ook