Eindelijk kon ik tegen retinol. En mijn huid zag er prachtig uit.

13:52 - 08:19
luistertijd 13:52 - leestijd 08:19

We hebben je vorig jaar al eens vertelt over de bijzondere retinol peeling die je nu in ons land kunt laten doen met 6% retinol. Dit is een aardig hoge dosering voor een stof die bekend staat als een van de betere anti-aging stoffen, maar ook als een irriterende stof, want je huid gaat ervan vervellen en kan wat rood worden.

Phew, kan je huid zo’n hoge dosering wel aan?

Daarom is men er in cosmetica altijd terughoudend mee en wordt vaak niet meer dan 0,1% retinol gebruikt, tot hooguit 0,5%. 6% is een hoop! Maar PCA Skin zou PCA Skin niet zijn als ze daar niet een mooie, minst irriterende oplossing voor hadden gevonden, en ja wel hoor! Deze peeling wordt namelijk aangebracht als een crème en ingemasseerd en via gedoseerde afgifte komt hij langzaam vrij in de huid.

Intrigerende beloften

Hierdoor ervaar je echt minder irritatie en kun je toch dat prachtige effect krijgen wat retinol teweegbrengt op je huid: een mooie frisse gloed, een gladde huid, een verfijndere huidstructuur en een voller uitziende huid! Zeker als je de stof voor langere tijd gebruikt.

Dat neemt overigens niet weg dat een retinol behandeling op dit niveau toch pittig kan blijven, zeker als je geen retinol gebruiker bent. Heb je een gevoelige huid, gebruik je nooit retinol, ben je gevoelig voor hooikoort, meldt dit eerst even aan je behandelaarster. Lees hier ook nog de reacties van ons team op hun eerste peeling.

Ahmet Turkkani, trainer PCA Skin bij Dermaesthetics

In dit filmpje laat ik je zien hoe zo’n peeling in haar werk gaat, met welke kleine irritaties je rekening moet houden (jawel, ik vervelde!) en wat een prachtig eindresultaat je krijgt als je de kuur van 3x in drie maanden volbrengt. Het is nu alweer enkele maanden geleden dat ik het deed, maar oh wat verlang ik er alweer naar!

Perfecte kick-off om je huid te laten wennen aan retinol

Het mooie is ook dat mijn huid daarna helemaal aan retinol gewend was, en ik zonder moeite het 0,5% retinolserum ’s nachts kon gebruiken. Normaal kon mijn huid daar echt helemaal niet tegen, moest ik hem eerst bufferen met een olie (had mijn voorkeur, het moest in ieder geval een vetstof zijn) en kreeg ik jeukerigere vlekken. Nu totaal niet meer!

In mijn filmpje is ook de vervelling te zien

Bekijk mijn peeling, die Ahmet bij mij aanbracht, bij Dermaesthetics (tevens de importeur van PCA Skin) in Bussum. Inclusief de vervellings-perikelen. Ook laat ik je zien welke producten ik meekreeg voor thuisgebruik. Onder het filmpje zal ik je uitleggen hoe ik deze producten ervaren heb. Verklap alvast een ding: ze zijn verslavend!!

Wat doet de peeling voor je huid?

Retinol is een derivaat van vitamine A, in dit product wordt het aangevuld met verzachtende werkzame stoffen zoals Calendula en olijfolie. Het wordt in de huid ingemasseerd als een hele rijke crème. Omdat de peeling een hoge pH-waarde heeft, ervaar je dus ook nauwelijks tot geen branderigheid of andere prikkeling tijdens het aanbrengen.

Geleidelijke afgifte

Er wordt gewerkt met een speciaal afleversysteem dat de stoffen nog tien uur lang in de huid afgeeft. In de loop van de weken zal steeds zichtbaarder worden wat de uitwerking is: het geeft volume aan de huid, het verstrakt de huid en verheldert de teint. De behandeling werkt dus tien dagen door en het effect van de behandeling is na tien weken optimaal. De peeling is ook geschikt voor de gevoelige huid, maar dat moet je wel goed samen met de behandelaar(ster) bespreken, want het is en blijft retinol. De retinolcrème trekt volledig in de huid.

Claims bij een kuur van meerdere behandelingen:

 

Na afloop kan je huid iets warm voelen, maar je ziet verder niets, je kan ontspannen naar huis of terug naar je werk. Dat is ook het mooie van PCA behandelingen: er wordt altijd een combinatie gemaakt met ontspannende massages voor ultiem comfort naast effectieve huidverbetering.

De post peeling kit voor 10 dagen van PCA Skin

Wat vind ik van de peelings?

Ik had hem al eens eenmalig ondergaan in het najaar van 2016 en toen ervaarde ik het als pittig. Je weet ook niet wat je  te wachten staat. Ik had toen een aardige, hetzij wel heel verfijnde, schilfering – ook in de haargrens, onder mijn ogen, langs neusopeningen, op de oorschelpen. Later begreep ik dat dat vooral kwam omdat tijdens het inmasseren van crème deze plekjes er makkelijk door aangeraakt worden. Het is dus belangrijk om deze gebiedjes goed af te laten dekken met een haarband en onder je ogen en op de lippen eventueel een vette crème of gaasje aan te laten leggen. Mijn huid werd na verloop van tijd dof en droog. Ik had ook toen een post peel kit voor 10 dagen mee gekregen maar die was zo op! En daarna moest ik flink gaan bijsmeren en terugvetten.

Geef je huid de tijd zichzelf weer te herstellen

Het is belangrijk te weten dat je huid dus echt reageert als je met sterkere retinol gaat werken. Het vervellingsproces, de droogte, dofheid, wellicht wat roodheid. Het hoort er allemaal bij en je moet je huid de tijd geven om daar doorheen te komen. Wees niet ongeduldig en denk ik ‘ ik ga zelf wel op zoek naar manieren om hier snel van af te zijn’, want je huid kan daar averechts op reageren waardoor meer irritatie kan ontstaan. Zoals het proberen te verwijderen van de velletjes door krabben of ze weghalen met een zure lotion (glycol, aha, en dergelijke) of een kleimasker. Smeer ook niet te snel weer met zware anti-aging cremes, je huid moet echt weer even bijkomen!

 

Gebruik ook in de weken na de peeling passende PCA Skin producten

Geleerd van die eerste keer ging het nu echt met deze peelingkuur veel beter. Ik wist wat ik kon verwachten, maar…en dat is wellicht nog belangrijker, ik ben daarna ook verder gegaan met PCA Skin producten voor thuis, en wat een wereld van verschil maakte dat! Zo zie je maar weer dat het ook echt raadzaam kan zijn om producten van een merk op elkaar af te stemmen. Door de uitstekende producten knapte mijn huid veel sneller op, zeker na de eerste keer.

Mijn huid verdroeg de peelings steeds makkelijker

Tijdens de tweede peeling van de drie dit ik begin dit jaar had, had ik al veel minder downtime, ik was tussen de peelings door ook al met een 0,5% retinol serum voor ’s nachts aan de gang gegaan, dus mijn huid kon er al beter tegen. De vervelling was een stuk minder, hoewel ik voor de zekerheid echt wel weer tien dagen de postpeel kit gebruikte. Maar nu wel in combi met een van de toppers waar ik nog steeds verslaafd aan ben: de après peel hydrating balm. Mijn huid vertoonde al sneller de mooie effecten van de peeling: de glow, de volheid, kortom een frisse gezonde huid.

Totale verdraagzaamheid bij de derde behandeling

Van de derde peeling heb ik helemaal geen irriterende effecten meer ervaren. Maar ik was inmiddels zo’n doorgewinterde PCA Skin gebruikster, ik wist al direct hoe ik na de peel weer kon mixen en matchen met mijn uitstekende crèmes. Daarover leg ik straks meer uit.

Als ik 1 ding geleerd heb van PCA Skin is het wel het werken in laagjes, in heel dunne laagjes, maar wel net zoveel tot er een meer dan uitstekende gehydrateerde barrière ontstaan op mijn huid. Mijn ultieme wapen tegen de harde invloeden van buitenaf als je huid toch hard aan het werk is gezet en voor een perfect comfort.

Dit waren mijn heerlijke producten!

Dry Skin Relief Bar

Ja, het was even wennen: een soort uitgeharde balm in een potje, dat je met een bijgeleverd sponsje en water opschuimt, waarmee je dan je gezicht reinigt. Maar al snel was ik gewend en ging gewenning zelfs over in verslaving. Verliefd erop! Waarom? Omdat het leuk is, dat opschuimen, omdat het heerlijk aanvoelt op je huid, omdat het echt goed reinigt – zelfs make-up haal je ermee af (het prikt niet in je ogen), en omdat je huid erna ook heel zacht aanvoelt. Het ruikt heel licht naar salmiak.

De balm is ook geschikt voor je lichaam, en kan zelfs bij eczeem, keratosis pilaris en psoriasis gebruikt worden, aldus PCA Skin. ‘De combinatie van actieve ingrediënten zoals 3% salicylzuur en kalmerende bestanddelen met anti-oxidanten maakt het product geschikt voor dagelijks gebruik voor iedereen met een droge huid.’

Nutrient Toner

Deze toner gebruikte ik na de reiniging om de zachtheid van mijn huid in stand te houden, althans zo voelde het, maar deze toner doet veel, als je ziet wat erin zit: vitaminen, enzymen, aminozuren en alpha hydroxy zuur. Het houdt je huid ook glad, en het krachtige anti-oxidant glutathione beschermt de huid extra tegen vrije radicalen. Mooie buffer voordat je serum er overheen komt!

Anti-Redness Serum

Dit anti-roodheidsserum kan zowel in gezet worden bij een rode huid als gevolg van rosacea, maar ook bij zonnebrand, en überhaupt bij een verstoorde huidbarrière. Het heeft heel goede hydraterende eigenschappen, volgens PCA Skin blijkt uit onderzoek dat vochtverlies uit de bovenste huidlagen bij 2x per dag gebruik na 4 weken met 14% is afgenomen. Dit is heel goed voor de huidbarrière, die daardoor weer aansterkt. Roodheid kan zelfs tot 50% verminderen na 8 weken.

Ik vond dit inderdaad een hele fijne buffer om in te zetten na de peelings als extra hydratant om droogte en dofheid op te heffen. Ik merkte na verloop van tijd zeker dat mijn huid er sneller van tot rust kwam (couperose op de wangen). Ingecorpereerd in het nabehandelprotocol, vind ik dit serum echt een aanrader.

Après Peel Hydrating Balm

Ah, mijn grootste lieveling! Wat een waanzinnig mooi hydraterende gel-balsem. Hier krijg ik nog steeds geen genoeg van. Heerlijk dun aanbrengen in twee laagjes en je huid is de hele dag super tevreden. PCA Skin noemt het een kalmerende moisturizer.

Bijzonder is dat het een plantaardig hormoon bevat: genistein, een isoflavoon dat gewonnen wordt uit soja. Het heeft huidverzachtende eigenschappen, en in deze balm geformuleerd geeft het ook een prikkel aan het collageen en beschermt het tegen de agressieve inwerking van enzymen die het bindweefsel tussen de cellen afbreken: metalloproteinase.

Silkcoat Balm

Deze balsem waarin gehydroliseerde zijde is verwerkt, is een topproduct om als laatste in het layeringsproces te gebruiken. Een finale afsluiter voor hydratatie, waaronder je Hydrating Balm die ik hierboven beschreef nog beter tot haar recht komt. Zeker als je een kuur doet, is ook dit product onmisbaar tijdens de drie maanden om je huid alle comfort te geven die het nodig heeft. Ik gebruikte hem niet solo, maar altijd in combinatie met de Hydrating Balm.

Gebruik deze producten in de nabehandelingsfasen

Als je dit regime volgt, voorkom je echt dat je tussendoor wilt gaan zoeken naar oplossingen om je huid te kalmeren, en te voeden. PCA Skin biedt een mooi programma hiervoor. Het is dus echt aan te bevelen om deze producten te kopen als je de kuur met Retinol gaat doen. Ik kan dit aanbevelen omdat ik het dus ook een keer zonder deze producten heb gedaan, vorig jaar, en de nabehandelingscombinatie nu is me meer dan goed bevallen. Het draagt absoluut bij aan een mooi en fijn voelend resultaat.

Tot slot: Sheer Tint Broad Spectrum spf 45

Ah, nog zo’n verslavend product. Een hybride make-up! Een uitstekende zonbeschermende creme met een lichte tint. Ik ben er dol op. Zo heb ik geen foundation en aparte spf meer nodig. Deze emulsie is vederlicht qua textuur en kleur, je kunt hem mooi opbouwen in twee laagjes. Je ziet er de hele dag fris opgemaakt uit.

Ben je langere tijd buiten, dan raad ik wel aan om hem om de twee uur bij te werken, en dat kan ook, gezien de lichtheid van tint. Het wordt geen pancake!

Deze peelingkuur wordt aangeraden voor of na de zomer, in verband met zonlicht gevoeligheid van de huid door retinol.

 

Lees ook