Al verplicht in de Verenigde Staten

01:37 - 00:58
luistertijd 01:37 - leestijd 00:58

Kappers krijgen opleiding in signaleren van huiselijk geweld

Dat schoonheidsspecialisten een belangrijke rol kunnen vervullen bij het vroegtijdig signaleren van huidkanker is alom bekend. Als schoonheidsspecialist ben je vaak de persoon die de huid van de klant het regelmatigst ziet. In ieder geval regelmatiger dan een huisarts. Veranderingen in vlekjes en plekjes op de huid kunnen dan ook bij uitstek door schoonheidsspecialisten worden opgemerkt, zodat de klant tijdig kan worden doorverwezen naar huisarts en dermatoloog. In dit artikel lees je er meer over.

Dat kappers een soortgelijke signalerende rol kunnen vervullen bij huiselijk geweld is minder bekend. Het thema kreeg daarom ook volop aandacht tijdens de Beauty Beurs in Chicago eind maart. De Amerikaanse staat Illinois heeft een aanvullende training voor kappers op dit vlak inmiddels per wet verplicht gesteld. En ook in andere landen krijgt dit concept voet aan de grond, zoals het volgende filmpje laat zien:

Door de verzorgende aard van het kappersvak, het feit dat kappers door de jaren heen veelal een band opbouwen met hun klanten én sporen van huiselijk geweld vaak zichtbaar zijn op de hoofdhuid (bedekt onder een flink bos haar, zodat het huiselijk geweld voor de buitenwereld verborgen blijft…) zijn kappers goed in staat vroeg aan de bel te trekken, wanneer zij een vermoeden hebben van misbruik. Gelet op de gevoeligheid van het thema, lijkt een aanvullende training wenselijk. We zijn benieuwd welke initiatiefnemer in Nederland dit oppakt.

Lees ook