Ontmoeting met Kemi parfumeur Sergio Momo

05:14 - 03:08
luistertijd 05:14 - leestijd 03:08

Onlangs ontmoette ik parfumeur Sergio Momo in Amsterdam. Hier presenteerde hij zijn nieuwe parfum collectie Kemi Blending Magic. Sergio Momo ken je wellicht van het parfummerk Xerjoff , wat in 2004 het licht zag, als een uitbreiding/aanvulling van zijn designbedrijf.

BeautyJournaal heeft een aantal Xerjoff parfums gerecenseerd, omdat echte parfumista’s behoorlijk gecharmeerd zijn van deze karaktervolle luchtjes.

En toen kwam Kemi Blending Magic. Een 10-delige collectie geïnspireerd op alchemie, een invloedrijke filosofische traditie waarvan de beoefenaars beweren (of moeten we zeggen: beweerden) dat het leven beïnvloed wordt door veel donkerder krachten dan we voor mogelijk houden, en dat zelfs eeuwige leven nagestreefd kan worden. Met Kemi wilde Sergio een brug slaan tussen het materiële en immateriële, het aardse en het etherische, het realisme en de magie.

De collectie bestaat uit  8 eaux de parfum zijn en 2 parfumoliën. Achter elke naam gaat een verhalen wereld schuil.

Dit is de collectie:

Kemi Eau de Parfum: Het woord Kemi betekent Egyptische kunst, de Egyptenaren noemden hun land Kemi en zij werden beschouwd als de meest krachtige tovenaars ter wereld. Kemi opent met houtachtige aroma’s van oud en cederhout, begeleid met warme Oosterse karamel zodra het zich ontwikkelt. Het hart heeft geuren van Gurjan balsam, subtiel gezoet met karamel en rust op een basis van vanille, sandelhout en hout.

Hayat Eau de Parfum: De naam Hayat betekent ”Leven” in het Arabisch en verenigt alle elementen van het leven die het heelal vormen: water, vuur, aarde en lucht. Hayat is een houtachtige-bloemige geur die opent met sinaasappel en saffraan, subtiel verzacht door lavendel. De basis bevat patchouli en cederhout en draagt daarnaast ook een vleugje kaneel.

Layla Eau de Parfum: Het Arabische woord Layla betekent ”nacht”. Verschillende studies en experimenten werden uitgevoerd in de nacht omdat de astronomie een belangrijke invloed had op de alchemistische processen en oplossingen. Layla legt de nadruk op kruiden en oosterse smaken. Kruidnagel en nootmuskaat komen samen met een basis van amber, vanille, patchouli en muskus.

Luna Eau de Parfum: Luna staat in het Latijns en Italiaans voor maan, in dit geval zijn alchemie en astronomie nauw verbonden. Traditioneel word elk van de zeven hemellichamen van het zonnestelsel verbonden aan een metaal uit de oudheid. Luna word in verband gebracht met zilver. Het parfum opent met fruitige schillen van perzik, citroen, mandarijn, abrikoos, zwarte bessen en appels en wordt samengevoegd met een rokerige schaduw van wierook, groene noten en specerijen op een basis van amber, muskus en vanille.

Aqua Regia Eau de Parfum: Aqua Regia was een toverdrank die edelmetalen als goud en platinum kan oplossen. Dit proces word gebruikt voor het verfijnen van de hoogste kwaliteit van goud. Het parfum bevat een basis van vanille , wordt opgefrist door bergamot en rozen, en voor het nodige karakter ruik je ook patchouli en musk.

Aurum Eau de Parfum: Sinds de oudheid en in elke cultuur word goud gewaardeerd om haar schoonheid en unieke fysische en chemische eigenschappen. De naam is afgeleid van de woordspeling tussen het Latijnse word Aurum (goud) Aurantium ,wat sinaasappel betekent. Deze geur is geheel gebaseerd op het houtachtige Midden-Oosterse ingrediënt Oud.

Jãbir Parfum: Jabir Ibn Hayyan werd gezien als ”de vader van chemie”, hij introduceerde een wetenschappelijke benadering van alchemie. Hij is een van de oprichters van de parfumindustrie en daarom is deze geur aan hem gewijd. De basis van patchouli, oud, vanille en musk word versterkt door de hints van pioen, roos en lelie.

‘Ilm Parfum: ‘Ilm betekent in het Arabisch ”kennis” en verklaart de ontwikkeling van de wetenschap in de Gouden Eeuw van de Islam. Dit parfum is net als Aurum geheel gewijd aan Oud en bevat 3 verschillende essences hiervan. Oud uit India, Laos en Bangladesh.

Elixir Olie: Het zogenaamde onsterfelijkheids elixer. Deze olie heeft een houtachtige samenstelling die opent met topnoten van weelderige bloemen met copahu balsem, die je langzaam leiden naar een aroma van oud, gurjun balsem en amber.

Tempest Olie: Tempest werd vooral beïnvloed door het werk van William Shakespeare, op een denkbeeldige alchemistische manier. De geur opent met een frisse citrus top van citroen, bergamot, zoete sinaasappel en lavendel. Dit word versterkt door cederhout en jasmijn in het hart en patchouli, sandelhout, muskus, amber en oud in de basis.

Alle parfums zijn natuurlijk en op oliebasis gemaakt. De geuren blijven qua compositie onveranderd en worden door niet ijler naarmate de uren verstrijken. Bijzonder.

Je kan deze parfums ook goed layeren met elkaar, dus laag op laag aanbrengen. Er zitten wat zachtere en sterkere geuren tussen die je heel goed over elkaar heen kan gebruiken.

Sergio Momo vertelde dat de Kemi collectie uniseks is, en dus door zowel mannen als vrouwen te dragen is.

 

Lees ook