Het moet iets ‘schoons’ hebben, zegt Yvo….

04:29 - 02:41
luistertijd 04:29 - leestijd 02:41

Aanstaande donderdag wordt onze Koning 50 jaar en stel: ik wil een geurtje voor hem kopen, welke zou ik dan kiezen? YVRA 1958?

Dat is nog een hele lastig, kan ik je vertellen. Vroeger was de regel duidelijk: wie de Oranjes als klant had, moest daarover zwijgen als het graf. Tegenwoordig mogen de leveranciers best vertellen dat ze het koningshuis als klant hebben. Maar toch, toch weten we verdomde weinig over de producten die WimLex en Maxima gebruiken.

Ondergoed van Queen Elizabeth

In Engeland doen ze daar niet zo benauwd over. Daar wordt eens in de zoveel tijd bekend gemaakt wat welke Royal waar koopt. De bedrijven die mogen leveren aan de Queen krijgen ook toestemming om haar wapen op hun producten te gebruiken. Berry Bros. & Rudd is de vaste drankenhandel van zowel Elizabeth als Charles. De taarten, koekjes en andere lekkernijen die niet in het paleis worden gebakken, komen van Fisher & Donaldson. Prins Charles gebruikt zeep en eau de toilette van Yardley. En we mogen zelfs weten dat het ondergoed van Elizabeth van Rigby & Peller komt.

Tasten in het duister

Wat geuren betreft weten we meer van onze vorstinnen dan van onze vorst en prins- gemalen. Beatrix schijnt van de Private Collection van Estee Lauder te houden, terwijl Maxima zweert bij Shalimar van Guerlain. Maar welke after-shave of eau de toilette de prinsen Bernard en Claus gebruikten en welke WimLex gebruikt, daarover tasten we in het duister.

Het is glashelder

Kortom: wat moet ik in hemelsnaam kopen voor die man? Gewoon afgaan op mijn eigen gevoel en reuk. En na ampele overwegingen is het glashelder voor me. Ik koop een mooie fles YVRA 1958 voor hem, het buitengewoon fijne parfum van de Nederlandse lifestyle-journalist, auteur, en geurexpert Yvo van Regteren Altena. Het begint met citrus, dan komen de kruiden erbij en samen trekken ze zich bescheiden terug om af en toe sterk voor de dag te komen.

Het is een product van eigen bodem

Om mijn keuze nog meer kracht bij te zetten, belde ik gisteren met Yvo. Hij voelde zich vereerd. Maar begreep hij ook waarom ik voor zijn parfum ga als cadeau aan onze Koning? ‘Ik snap het wel,’ zegt hij. ‘Mijn parfum zit in een mooie Oranje doos. Het is ook een product van eigen bodem. En de geur is niet te indringend en te overheersend. Als de Koning een ruimte verlaat, dan blijft de geur niet hangen.’

Een schone geur voor de Koning

De man die op dit moment druk bezig is met zijn tweede herenparfum (‘Een geur die je meeneemt naar het Parijs van de jaren 60 en 70’) komt – eerlijk als hij is – ook met een alternatief voor WimLex. ‘Je kunt voor de Koning ook aan Blenheim Bouquet van Penhaligon’s denken, die begin vorige eeuw speciaal werd gecreëerd voor de toen negende Duke of Marlborough oftewel Charles Richard John Spencer-Churchill. Ik vind dat een geur voor de Koning iets schoons moet hebben en dat hebben die eau de toilette en after shave.’

De premier draagt ‘m ook al

We praten nog wat na over wat volgens ons de favoriete geuren van Bernard en Claus geweest kunnen zijn (Yvo: ‘Als ik aan Bernard denk, dan denk ik aan Eau Sauvage en Monsieur de Givenchy en bij Claus aan Green Water of Grey Flannel’).

Dan zegt hij: ‘Misschien wel aardig om te vertellen dat mijn vriend Jort Kelder, die me steunt en helpt, aan de tot voor kort volledig ongeparfumeerde premier een fles YVRA 1958 heeft gegeven. Die draagt ‘m dus ook al. Dat is wel een leuke…’

Plechtigheden en verplichte nummers

Leuke? Ik dacht toch niet dat Mark Rutte en de Koning, die elkaar regelmatig tegenkomen op plechtigheden en verplichte nummers, dezelfde geur zouden willen dragen!

Jort, Jort, Jort, wat doe je me aan…

Misschien moet ik het idee van een geurtje maar laten varen dit jaar. En ik denk niet dat de Koning me dat kwalijk zou nemen, gezien het feit dat Villa Eikenhorst straks tot aan de zolder vol staat met verjaardagscadeaus.

Lees ook