Volgens dermatologen leidt het tot onbegrip over huidziekten

03:38 - 02:11
luistertijd 03:38 - leestijd 02:11

Filmschurken hebben een huidprobleem

Is het je weleens opgevallen dat de slechteriken in speelfilms bijna allemaal een huid- of haarprobleem hebben? Het is echt zo. En dermatologen zijn er niet blij mee.

The Washington Post bracht er deze week een artikel over. Uit een onlangs gepubliceerde studie in het Amerikaanse magazine voor huidspecialisten, JAMA Dermatology zijn filmschurken vaak behept met de meest uiteenlopende huidaandoeningen, zoals alopecia (haaruitval), extreme psoriasis en periorbitale hyperpigmentatie (een aandoening die donkere kringen rond de ogen veroorzaakt).

Een kleine, willekeurige greep

De conclusie is dat die huidproblemen dienen om de onderliggende immorele verdorvenheid van die types te illustreren. Om wie gaat het? Een kleine, willekeurige greep uit het schurken-bestand: Darth Vader uit Star Wars. Als hij zijn eeuwige masker niet draagt, dan zien we littekens op zijn linkerwang, weggerukt haar, diepe kraters over het hele gezicht en hyperpigmentatie.

De Koningin uit Sneeuwwitje En De 7 Dwergen. Rhinophyma (een ernstige vervorming van de weke delen van de neus), diepe groeven in het gezicht, verruca vulgaris (wratten) en hyperpigmentatie.

Freddy Krueger uit Nightmare On Elm Street. Een extreme vorm van Epidermolysis Bullosa, een ziekte waarbij de opperhuid en de lederhuid elkaar loslaten waardoor blaarvorming ontstaat.

Voldemor uit de Harry Potter-serie. Een zeldzame vorm van Rhinophyma (zie Koningin uit Sneeuwwitje), waarbij de neus zo vervormd raakt dat deze versmelt met het gezicht.

Harvey 2 Face uit Batman The Dark Knight. Derdegraads brandwonden op de helft van zijn gezicht (die andere helft is letterlijk en figuurlijk zijn goede kant). Die brandwonden hebben geleid tot contracturen (verkorting van pezen, spieren en gewrichtskapsels).

Vooroordelen en onbegrip

Wat dermatologen vooral steekt, is dat een en ander kan leiden tot het voeden van vooroordelen en onbegrip onder het grote publiek ten aanzien van bepaalde huidproblemen- en ziektes. En daar zit natuurlijk ook wat in.

Wel opvallend is dat de slechteriken uit het onderzoek bijna alleen afkomstig zijn uit films, waarvan de meest recente zo’n tien jaar geleden werd uitgebracht (Batman The Dark Knight).

De meest gehate man ooit

Als ik kijk naar nieuwe villains met huidproblemen dan kan ik er niet zo snel één bedenken. Op dit moment is de trend dat de bad guys and girls er juist uit zien om door een ringetje te halen en het effect daarvan is eigenlijk nog veel griezeliger. Een mooi voorbeeld daarvan is misschien wel de meest gehate man ooit in een televisie-serie, Ramsay Bolton in The Game of Thrones, met griezelige perfectie gespeeld door acteur Iwan Rheon.

Ernstige vorm van psoriasis

Helemaal hoopvol in dit geval is de briljante HBO-serie The Night Of, waarin nu eens niet een schurk maar een held een nogal ernstig huidprobleem heeft. De hoofdpersoon, fenomenaal gespeeld door John Turturro, sloft door deze 8-delige thriller omdat hij aan een ernstige vorm van psorias aan zijn voeten lijdt. In nagenoeg alle afleveringen bezoekt hij wel een huidarts die zijn voeten onderzoekt. In een van de Amerikaanse recensies van de serie werd geschreven: ‘The Night Of is a star vehicle for eczema.’

Zo kan het dus ook. Tot slot heb ik om deze column te illustreren mijn profielfoto op BeautyJournaal geshopt als Harvey 2 Face uit Batman The Dark Knight.

Dan krijg je toch een heel ander beeld van jezelf, nietwaar?

Vrolijk pasen!

Bovengenoemde HBO-serie is als DVD-box verkrijgbaar op bol.com.

Lees ook